Raceportræt: Kladruberen
(Foto: Keld Navntoft, Kongehuset ©)
Da den nye ridebane ved Fredensborg Slot forleden skulle afprøves, var det Kongehusets egne heste, som fik lov til at trave rundt på den nye bund.
Og Kongehusets heste er ikke tilfældigt udvalgte – de er nemlig alle racen Kladruber.
Siden 1994, da prins Henrik ønskede netop denne hesterace i stalden, har Klaruberhestene været en fast bestanddel af Den Kongelige Stald-Etat, som er beliggende på Christiansborg. Men hvor stammer den hvide hest med den karakteristiske romernæse egentlig fra?
Minder om Lipizzaneren
– På opfordring fra Prins Henrik besluttede man i 1994, at der igen skulle være hvide heste ved Den Kongelige Stald-Etat. Valget af heste faldt på skimler af racen Kladruber, som siden midten af 1500-tallet har været avlet til primært kørsel med vogn eller karet. Hesten stammer fra Tjekkiet og er nært beslægtet med Lipizzanerhesten, som bl.a. kendes fra Den Spanske Rideskole i Wien, skriver Kongehuset om Kladruberhesten.
Racen bliver også benyttet som kørehest, men som man kan se, når der er officielle arrangementer, er den også en ganske fin ridehest.
Kladruberens stangmål svinger mellem 163 cm og 176 cm, hvilket gør dem egnede til de fleste ryttere. Oprindelig begyndte avlen af hesteracen i Kladruby nad Labem i Tjekkiet, og på hesteabc.dk lyder beskrivelsen således:
På verdens ældste og stadig virksomme stutteri (der blev grundlagt af Maximilian II i 1597) blev Kladruberen opdrættet som en pragtfuld kørehest til det kejserlige hof.
TYPE: Varmblod
OPRINDELSE: Kladrub, Tjekkiet.
FARVER: Skimmel (fra kladrub stambogen) eller sort (fra slatinany stambogen).
HØJDE: 163-173 cm.
FYSIK: Andalusier-type, men med større, konveks profil, stærk, hvælvet hals, lang krop og afrundet bagparti.
KARAKTERISTISKE TRÆK: Fabelagtig kørehest.
TEMPERAMENT: Stolt, lydig, intelligent og godmodig.
BRUG: Køre- og ridehest.
FORFÆDRE: Andalusier, Anglo-normanner, Hannoveraner, Oldenborger
På fold hver dag
Kongehusets hestebestand har hjemme på Christiansborg, og dermed er de langt fra deres naturlige oprindelsessted i Tjekkiet, men det betyder ikke, at hestene ikke bliver passet og plejet efter alle kunstens regler.
– Stald-Etatens medarbejderstab passer hestene, som dagligt rides eller køres mindst en time, og som kommer på fold mindst en time hver dag. Herudover gennemføres daglige karetture uden passagerer gennem Københavns gader for at træne hestene i at færdes i trafikken.
Læs mere om Kladruberen her https://www.nhkladruby.cz/en/kladruber-horse