Skip to main content

Ringorm: Hestenes mest smitsomme hudsygdom

Med den kolde og fugtige tids ankomst, øges risikoen for smitte med ringorm.
| admin

Ringorm trives bedst i fugtigt miljø. Når hesten får dækken på, og det danske klima viser sig fra sin våde side, opstår der de perfekte vækstbetingelser for ringorm. Skulle du have mistanke om, at din hest har ringorm, så er det vigtigt, at den isoleres, da lidelsen er yderst smitsom.

Selvom navnet kunne tyde på noget andet, så er ringorm faktisk slet ikke en orm, men derimod en svamp – nærmere betegnet dermatofytter. Der er altså tale om en svampeinfektion i huden, når hesten har ringorm.

Hvad er symptomerne på ringorm?

Symptomerne på ringorm kan se forskellige ud afhængigt af det stadie, sygdommen opdages i. Mindre hævelse i huden og skorpedannelser er normalt de første symptomer. Når skorperne så falder af, bliver symptomerne mere synlige med hårløse og tørre runde områder af varierende størrelse. Nogle gange er der også fortykket hud.

Berørte områder er normalt hoved, nakke og krop. Men de ramte områder kan variere alt efter, hvilke kropsdele der er kommet i direkte kontakt med inficerede heste eller med smitte fra lånt udstyr.

Ringorm findes i en overfladisk form og i en dybtgående form. Den overfladiske form giver sig til kende ved følgende symptomer:

 • Inkubationstid er 1-4 uger
 • I starten ses en lille rund (under 1 cm) hævelse af huden med strittende hår
 • Hævelsen bliver langsomt større op til 5-10 cm i diameter
 • I centrum af forandringen ses skæl og tør hud, medens nyvækst foregår i randzonen
 • Når ophelingen begynder, ses heling centralt, og den typiske ringorm fremstår
 • Der er ikke kløe
 • Dette er den form af ringorm, som er mest kendt blandt hesteejerne

Undertiden opstår en dybtgående form for ringorm, som har symptomer, der adskiller sig fra den klassiske ringorm:

 • Forandringen starter på samme måde som den overfladiske, men efter 7 dage begynder området at væske
 • Sammenfiltrede hår
 • Sammenfiltrede hår, med våde sårskorper ved roden, kan fjernes i store totter
 • Den blottede hud er lyserød og fugtig
 • Denne form for ringorm giver irritation og kløe

Er ringorm smitsomt?

Ringorm er smitsomt – meget smitsomt. Den kan både smitte gennem direkte kontakt, men også gennem udstyr, inventar, tøj osv. Det, der gør, at sygdommen er så smitsom, er netop at de svampesporer, der dannes i forbindelse med infektionen, kan overleve på udstyr eller i staldens omgivelser i måneder til år og blive ved med at smitte. Derfor skal der også gøres hovedrent i stalden, hvis der er en inficeret hest, ligesom at udstyr, strigler osv., skal desinficeres.

Faktisk smitter svampen ikke kun hestene imellem, men også fra heste til mennesker eller til andre dyr. Du skal derfor også selv være opmærksom på, at du ikke kommer i berøring med hesten, og at dit tøj osv. kan føre smitten videre. Netop pga. den store smittefare er det også nødvendigt at isolere de(n) smittede hest(e), så smittekæden kan stoppes.

Kan alle heste få ringorm?

Unge, ældre eller heste med et svækket immunforsvar får lettere ringorminfektioner. Heste, der allerede har været inficerede, bliver dog ofte immune for livet. Derfor er det også sjældent, at en hest rammes af ringorm flere gange.

Hvordan behandler man ringorm?

Dyrlægen ordinerer svampedræbende midler som hesten skal vaskes i. Frekvensen varierer fra produkt til produkt. 

Kilde: Agria og Netdyredoktor