Skip to main content

Sandkornenes størrelse og form er afgørende for VM-banerne

Når Danmark til august er vært for det 4-dobbelte verdensmesterskab i dressur, springning, paradressur og voltigering kommer det til at ske på underlag, som er gennemtestet helt ned til sandkornenes størrelse og form. Første test blev udført i forbindelse med hingstekåringen i Herning i marts, hvor en delegation fra FEI sammen med professor Lars Roepstorff undersøgt bunden, der skal bruges til VM.
| admin

”Vi er her for at støtte arrangørerne af VM og de fagpersoner, som er ansvarlige for bunden,” forklarede professor Lars Roepstorff støttet af FEI’s repræsentant Heidi Zorn (Footing expert og President at Premier Equestrian). De var til stede ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning for at undersøge den nye bund, der skal lægges på alle VM-arenaer og opvarmningsbaner. Janus Haubroe fra Skibby HC, der er ”Official Footing Supplier” til VM og dermed ansvarlig for at få lagt måtter, sand og fibre på alle VM-baner, var involveret i flere møder og test af underlaget. Det praktiske team, som skal stå for vedligehold og pleje af bunden under VM, anført af Jesper Møller, deltog også i undersøgelser og debatter sammen med en af de tre områdeansvarlige, Niels Jørgen Cassøe.

Lars Roepstorff er uddannet dyrlæge og har en PH.D. i funktionel anatomi fra det svenske landbrugsuniversitet, og har været professor i emnet siden 2011. Sammen med førende forskere har han udviklet en maskine: Orono Biomechanical Surface Tester, der bruges til at teste ridebanebunden ved større stævner og mesterskaber som WEG i Tryon, OL i London, Rio og Tokyo. Nu tages denne videnskabelige metode også i brug for at sikre den optimale bund for hestene ved VM i Herning til august.

”Det kræver teknisk samarbejde at lave en god bund. At skabe den helt rigtig bund er så kompliceret, at det ikke er et job for en enkeltperson,” forklarer Lars, han uddyber: Opbygning og pasning af bunden er meget kompleks. Der er helt andre forventninger til bunden, når det er et mesterskab og i særdeleshed et verdensmesterskab.”

Professor Lars Roepstorff th. sammen med ekspert i bunde, Heidi Zorn og Somesh Dutt fra FEI, bag ham ses en af arrangørerne af VM, Casper Cassøe, CEO operations samt Janus Haubro fra Skibby HC og Niels Jørgen Cassøe, der bliver en af de tre områdeansvarlige på Jespers Møllers team, som bliver ansvarlig for vedligehold af bunden. Foto: Zibrasport Equest

Bunden er mesterskabet hjerte

Bunden på opvarmnings- og konkurrencebanerne er afgørende for den præstation hest og rytter kan levere i konkurrence. På sin vis kan man udlede, at bunden er hjertet i alle konkurrencer.

Det er en vanskelig balance er at lave en bund, som tillader hest og rytter at ride op til deres optimale præstation, men samtidig minimere risiko for skader hos hesten.

Hvis man tror en ridebund blot er et spørgsmål om at køre tilfældigt sand ind på en bane og jævne det ud, taget man grueligt fejl. Det er særdeles komplekst, og det sand, som anvendes til VM-banerne, bliver undersøgt helt ned til størrelsen og formen på de enkelte sandkorn.

Mesterskaberne i Herning afvikles på en bund, som er et mix af specialsand og fibre.

Heidi Zorn forklarer: ”Fibrene holder sandet sammen, og er med til give bunden en sammenhæng, en dæmpning når hoven rammer underlaget og en fjedrene effekt, og alt dette skal være ens over hele arenaen. Netop ensartetheden i bunden er vigtig, for hesten kan ikke tilpasse sig væsentlige ændringer i bunden over et enkelt galopspring. Den ensartethed er væsentlig i forhold til skadesforebyggelse.”

Det er Fendt som er “Official Tractor Supplier” til VM, og virksomheden vil levere et antal topmoderne traktorer til at klare vedligeholdet af banerne. Foto: Zibrasport Equest

Dygtige traktorfører er et krav

Vedligehold af bunden, når den er etableret, er mindst lige så vigtig, som at vælge det rette materiale. En regel siger, fortæller Lars, at 50% af funktionen bunder i valget af det rette materiale og 50% er vedligehold. Derfor kræver det personer med stor erfaring netop i det, og en evne til at fintune bunden undervejs.

”I dag kan vi måle de egenskaber vi ønske for bunden, så de der står for etablering og vedligehold har nogle konkrete mål, de kan gå efter, i stedet for at spørge ryttere, trænere mv. som alle har deres egne holdninger til, hvad der er en god bund. Med en fastsat værdi, kan vi opbygge og vedligeholde bunden, så vi når de ønskede egenskaber. Det betyder, vi kan sige til arrangørerne og rytterne, at bunden overholder de opstillede krav, og det minimere evt. diskussioner om bunden, er Lars Roepstorffs erfaring.

Se meget på på arrangørens hjemmeside: Welcome to Herning | Herning 2022

Tema om ridebaner i Riders Notebook

I næste uge er det nye Riders NOTEBOOK på gaden, og du kan blandt andet glæde dig til en artikelserie om ridebaner, som også går tæt på de biomekaniske aspekter af hestens bevægelsesmønster samt underlaget, den går på. Vi kigger nærmere på bundens funktionalitet og dennes betydning for hestens holdbarhed – og det er uanset, om du rider tur, dressur, military, islænder eller noget helt femte. Se her hvor du kan få fingrene i magasinet: https://ridersnotebook.dk/