Skip to main content

Opvarmning, nedkøling og udstrækning

Korrekt opvarmning og nedkøling er lige så vigtigt for heste, som det er for mennesker.
| admin

Korrekt opvarmning og nedkøling er lige så vigtigt for heste, som det er for mennesker. Efter at du har haft en spring- eller en dressurtræning, kan det forhindre skader og begrænse muskelstivhed, at give din hest tid til at køle sine led og muskler ordentligt ned. 
 
Hvis du har en tendens til at hoppe af og sætte din hest direkte tilbage i stalden, kan du risikere sundhedsproblemer eller ubehag for din hest. 
 
Så hvad er den rigtige måde at gøre det på? 
 
Ved nedkøling, vil du gøre alt, hvad du kan for at hjælpe din hest med at løsne, slappe af i musklerne og strække. Når heste er trætte og musklerne er trætte, er der større sandsynlighed for, at de kommer til skade. Så du vil også gerne undgå at gøre noget for pludseligt såsom skarpe overgange, snævre sving eller andet, der kan belaste deres krop. 
Vælg i stedet ‘lang og dyb’ udstrækning med en lille smule trav og hovedsageligt skridt. En ekstra fordel er, at denne nedkølingsperiode kan hjælpe din hest til at slappe af og falde til ro, hvis den er blevet varm (tændt) eller spændt under turen. 
 
Selvom det teknisk set ikke er en nedkøling, er det også godt at give din hest nogle strækpauser, under træningen, for at lade den strække og slappe af i musklerne. Ligesom du kan hvile mellem reps i fitnesscentret eller gå under din løbetur. Dette kan mindske muskeltræthed, hjælpe din hest til at arbejde bedre og hjælpe med at begrænse risikoen for skader. 

Læs også: Katrine Hedeman – Træn dig selv, uden at slide på hesten

Hvor længe skal man køle ned?
 
Hvor lang tid nedkølingen tager afhænger mest af, hvor hårdt din hest arbejdede. Generelt er 10-15 minutter dog tilstrækkeligt. Hvis det er ekstremt varmt, eller hesten har arbejdet meget hårdt, har du måske brug for længere tid. Husk dog, at en rask hest har en tendens til at komme sig hurtigere end en hest med skavanker. Så sørg for at være opmærksom på, hvor hurtigt hesten er tilbage til normalen. Ligesom os har nogle brug for lidt længere tid end andre efter en hård træning! 
 
Hvis du har arbejdet hårdt, så trav i et par minutter på en lang tøjle for at lade din hest strække sig, før du kommer tilbage i skridt. 
Du vil gerne skridte, indtil din hests vejrtrækning er normaliseret, og den ikke føles for varm at røre ved. Du kan lade den gøre dette på en lang tøjle, så den kan strække sine muskler ud. Hvis det er rigtig koldt, kan du overveje at tilføje et svedtæppe, mens du skridter, så skiftet mellem varme og kolde muskler ikke sker for hurtigt. 

Skal du løsne eller tage udstyret af hesten? 
 
Du ønsker ikke at løsne gjorden for meget, hvis du sidder på hesten. Men hvis din hest puster meget (f.eks. efter en god galop eller anstrengende springsession), kan de have gavn af, at du hopper af for at trække dem under nedkølingen. I dette tilfælde skal du løsne gjorden et par huller for at lette ethvert pres på brystet og give din hest lidt pusterum. Behold dog sadlen på, da det kan lade rygmusklerne køle for hurtigt af at tage den af. 
 
Du bør også tage gamacher eller bandager af så hurtigt som muligt for at lade benene køle mere effektivt ned. Mens gamacher og bandager beskytter hestens ben under ridning, risikerer de også at overophede senerne. For at bekæmpe dette, skal du fjerne dem så hurtigt som muligt. For nogle heste kan dette betyde, at de kan komme af, så snart rideturen er overstået (f.eks. hvis de bruges bare for at forhindre, at din hest kommer til at skade sig selv i spring). Hvis ikke, skal du bruge ekstra tid på at køle eller bruge isbandager på deres ben, når du er færdig. 

Kilde: FEI
Denne artikel er første gang udgivet i februar 2023