Skip to main content

Skovarbejde: Heste mere skånsomme end maskiner

FEI har lavet et fint lille indslag med Toby Hoad, der lever af at arbejde med heste i Englands skove. Se indslaget nedenfor.
| admin

Heste kan være gode venner og ridepartnere, men også pålidelige arbejdskolleger. Gennem historien har heste hjulpet mennesker i sektorer som transport, transport og landbrug – og de senere år har de fået en renæssance i skovarbejdet.

En af grundene til, at man bruger heste i skovbrug i stedet for maskiner, er, at hestene er mere skånsomme mod miljøet, og herunder skovbundene hvor der ofte er et puslerende liv af planter, insekter og smådyr. I portrættet nedenfor fortæller Toby Hoad fra Dorset, England, hvordan han arbejder med heste i skoven, og hvorfor han elsker sit job.

Fokus på hestekræfter i skovene

Toby begyndte at arbejde med heste, fordi han ikke havde råd til at investere i en traktor. Der gik dog ikke lang tid, før han fandt ud af, at der var en stor efterspørgsel i England for skovarbejde, der var skånsomt mod naturen – og det er hestene.

Comtois – en fransk koldblodshest

De heste Toby bruger er af racen Comtois, det er en fransk koldblodshest, der i mange generationer har været brugt til arbejdet i landbruget, skove og vinmarkerne. Hestene har et særdeles roligt gemyt, hvilket er vigtigt i et arbejde, der til tider er både hårdt og farligt. Tobys heste er derfor meget veltrænede, og adlyder de kommandoer han giver med sin stemme.

Arbejdet er et samspil mellem mand, hest og natur, og Toby lægger ikke skjul på, at han elsker sit job.