Skip to main content

Stop med at bukke, tak!

Det er livsbekræftende at se glade heste bukke rundt på folden. Det er omvendt både skræmmende og farligt, når de gør det under rytter. Hvorfor bukker hesten, og kan man gøre noget ved det?
| admin

Bukkende heste har ”tabt” deres ryttere gennem utallige generationer. Et energisk bukkespring, kan vel være en vigtig færdighed for en rodeohest, men for de fleste ryttere er det en uforudsigelig og farlig opførsel fra deres hest side, og kan potentielt resultere i en alvorlig skade, for rytteren.
Hvorfor bukker hesten? Ja det er ikke nødvendigvis letat komme til bunds i, der er ofte ikke en enkel og let løsning på problemet, skriver forsker duoen Sue Dyson og Katy Thomson i et netop publiceret studie.

Dyson, der er ortopædisk specialist i heste, og Thomson, en hestedyrlæge med interesse for ortopædi, udtaler – at finde årsagen til en sandsynlig underliggende årsag til hesten bukker, kan føre til en behandling og en managementplan, som kan involvere flere fagfolk, dyrlæger, fysioterapeut og kiropraktor.
Duoen, som har offentliggjort deres artikel i tidsskriftet Equine Veterinary Education, bemærker, at der begrænset viden om, hvordan bukkeadfærd skal undersøges af dyrlæger. De satte sig for at definere bukkeadfærd, ved at gennemgå tidligere offentliggjort forskning, beskrive deres personlige observationer og komme med forslag til kliniske undersøgelses- og managementstrategier.

Hvad sker der, når hesten bukker?
Parret beskrev hestens bukkespring som et opadgående spring, normalt også fremadgående, mens enten begge bagben eller alle fire ben er væk fra jorden.
Årsagerne beskriver de som: begejstring, energioverskud, defensiv adfærd forbundet med frygt, lært adfærd gennem negativ forstærkning eller en reaktion på smerter. Specifikke årsager til smerter inkluderer en dårlig tilpasset sadel eller gjord, smerter i lændeområdet, smerter i gjordlejet skader på brystben eller ribben, nerverelateret ubehag, overført smerte fra fortrinsvis bagbenshalthed.
– Enhver af ovenstående årsager kan være påvirket af en rytter, der er bange, dårligt afbalanceret eller skæv, skrev parret. Parret understregede, at der er en række forskellige kilder og årsager til smerte, der kan føre til hesten bukker. Det kræver en omfattende, klinisk vurdering af hesten, for at finde frem til årsagen, herunder vurdering af sadeltilpasningen til hest og rytter, og egnetheden af kombinationen hest-rytter.
– Hos nogle heste, kan man finde den primære smertekilde, og dermed målrettet behandle hesten for at løse ubehaget, men omhyggelig omskoling af hesten er afgørende.
– Hos andre heste er bukkespring blevet en tillært opførsel, måske startet af smerte eller frygt. Forfatterne understregede, at en forståelse af indlæringsadfærd er nødvendig for en vellykket rehabilitering.
Hvis man griber ind på et tidligt tidspunkt, kan en dygtig rytter, der er vandt til at arbejde med vanskelige heste måske hjælpe.
Forfatterne bemærkede, at der er flere YouTube-videoer, der giver fascinerende indsigt i træning. – Det skal dog understreges, at omskoling skal være en langsom og progressiv proces. Rytters sikkerhed skal altid have første prioritet.

Heste der bruges til rodeo i bl.a. USA animeres til at bukke, ved at der spændes en gjord omkring lysken på hesten.

Hest og rytter skal passe sammen
De understregede vigtigheden af at matche rytterevnen med hestens temperament og bevægelse. – Hvis en underliggende smerterelateret årsag ikke kan identificeres, kan det være en fordel at arbejde sammen med en kompetent person, der har indgående kendskab til hestens adfærd.
– Det skal dog erkendes, at der er et mindretal af heste, hvor hestens adfærd og brug af farlige bukkespring ikke kan løses, og for hvilken pensionering eller aflivning er de eneste muligheder.

The recognition of pain and learned behaviour in horses which buck. D. Dyson and K. Thomson. Equine Veterinary Education, 16 March 2021, https://doi.org/10.1111/eve.13466
Kilde: horsetalk.co.nz