Skip to main content

Øvelser, der hjælper hesten med at opbygge muskler

Søger du inspiration til, hvorledes du får din hests muskelmasse til at blive større, så kommer FEI her med tre gode øvelser.
| admin

Bliver du grøn af misundelse, når du ser smukke overlinjer og muskuløse bagparter på andre heste?

Selv om din hest måske ikke kommer til at ligne hestenes svar på Arnold Schwarzenegger, er det altså muligt for dig at opbygge dens kondition og muskler.

Og det vil i høj grad være gunstigt for hesten – en hest med god kondition vil have bedre beskyttelse mod skader, og det arbejde, der kræves for at opbygge en god muskulatur, er også fantastisk for hestens udvikling.

Så hvis du har et mål om at få lidt mere muskelmasse på din hest, er her tre øvelser, du kan indarbejde i den daglige træning. Husk dog, at arbejdet ikke skal intensiveres for hurtigt.

Hvis du forlanger for meget, vil din hest sandsynligvis bare blive stiv og øm. Mennesker kan heller være en sofakartoffel den ene uge for så at ligne en bodybuilder i fitnesscentret en uge senere.

1. Bomarbejde

Hvis du har en hest, der kan lide at springe, så er bomarbejde en god måde at opbygge muskler på den uden at belaste dens led for meget.

Fordi hesten skal skubbe vægten på bagparten og sætte af fra jorden for at komme over forhindringen, er det en særlig gavnlig måde hvorpå at styrke dens muskulatur i bagparten.

Når det er sagt, forbedrer bomarbejdet også teknikken, fordi det kræver, at hele kroppen arbejder med. Derudover opmuntrer arbejdet også til, at hesten bruger ryggen – at den runder ryggen over forhindringen. Øvelsen vil altså have en effekt på hele overlinjen og definitonen på skulderen.

Hvis hverken du eller hesten er helt vilde med ridebanespringning, så kan bomøvelser på jorden være løsningen.

Skridt, trav og galop over bomme har den effekt, at hesten arbejder med mange forskellige områder af kroppen. Det har dog én ting til fælles: at hjælpe med at styrke bagparten og forbedre hele overlinjen og hjælpe hesten til at engagere sin core og løfte sin skuldre.

Små forhindringer og cavalettis kan give dig en lignende følelse og tilskynder hesten til at aktivere det indvendige bagben. Men bomarbejdet bør udføres i alle gangarter for at få maksimalt udbytte.

2. Bagpartvending og tilbagetrædning

Denne øvelse er fantastisk til at opbygge bagpartens muskulatur, men husk på, at den kan være anstrengende.

Når det gøre korrekt, så får tilbagetrædningen hesten til, at træde længere ind under sig selv med bagbenene og engagerer derved coremusklerne.

Bagpartsvendingen kræver, at hesten mobiliserer brystkassen og virkelig bruger det indvendige bagben til at bære vægten, når den drejer, hvilket er med til at opbygge styrke. Disse to bevægelser hjælper også med at lette hvor meget, du har i hænderne.

For at ride øvelsen skal du samle skridten over midterlinjen. Gå fra C, stop ved I, og lav tilbagetrædningen, 3-5 skridt tilbage. Skridt videre og lav en bagpartsvending til venstre eller højre mellem L og D.

Du kan derefter gentage øvelsen på den anden volte. Sørg for, at hesten træder aktivt tilbage i tilbagetrædningen, og at bagbenet ikke står stille i bagpartsvendingen.

3. Udstrækkende overgange

At ride overgange, mens din hest strækker og bøjer sig, kan hjælpe dem til at udvikle styrke i ryggen og hele overlinjen.

Overgange er et af nøgleprincipperne for hestens muskeludvikling. Når den rides korrekt, skal hesten engagere bagparten og være let på tøjlen. Ved afspænding har din hest god mulighed for at udvikle musklerne.

Rid ind på en 20 meter-volte og bed din hest om at blive “lang og dyb”.

Fokuser på overgange i tyve minutter eller deromkring, hvor din hest holdes løs, mens du bevarer rytmen. Afhængigt af din hests uddannelsesniveau kan du ride:

  • Parade-skridt-trav-overgange
  • Galop-skridt-overgange
  • Parade-trav eller galop-overgange
  • Temposkift

Kilde: FEI.com