Skip to main content

Skal din hest have dækken på eller ej?

Vintermånederne er over os, og det samme er overvejelserne omkring brug af dækken. Hvor mange gram fyld, regndækken eller stalddækken og hvad med et halsstykket? Ja, der er mange ting at tage stilling til, men denne guide kan hjælpe dig i den rigtige retning.
| admin

Det er blevet vinter, og temperaturen har nu flere dage været under frysepunktet, så det bider i kinderne, når vi henter hestene ind fra fold eller bevæger os rundt i stalden.

Men skal din heste overhovedet have dyne på?

Og hvis svaret er ja, hvilket dækken skal du så vælge?
Det forsøger Zibrasport Equest at besvare i denne guide.

Har min hest brug for et dækken?

Helt nøgternt set, så har heste ikke brug for at gå med dækken, selv om det bliver koldere. Hestekroppen er nemlig sådan indrettet, at den tåler ret meget kulde.

Omkring september kan du se et skift i hesten/ponyens pels – den bliver tykkere og tykkere.

”Ændringen i pelsen skyldes ikke kun, at temperaturen falder. Det har også noget at gøre med, at det bliver længere tid mørkt,” forklarer Bob Coleman, der er professor på University of Kentuckys afdeling med dyreforskning i Lexington.

Karen Waite, forsker ved Michigan State University, er enig i denne betragtning, og hun siger følgende til The Horse:

”Sunde og raske heste, der har sat vinterpels og har adgang til læskur, skal faktisk kun bruge dækken, hvis temperaturen rammer under 10 minusgrader. Hvis hesten begynder at vise tegn på, at den fryser, så skal du selvfølgelig bruge dækken, men det vil typisk kun ske, hvis den er kold og våd.”

Er din hest klippet, forholder det sig dog ganske anderledes. Mange heste-ejere vælger at klippe hesten, fordi de sveder meget i den daglige træning.

Og hvis det er tilfældet, så kan man ikke komme udenom at give hesten et lunt dækken på.

Hvilke typer dækkener findes der?

Herunder remser vi det mest populære typer op, men der findes også magnetdækkener og mange andre slags.

  • Vinterdækken

Åndbart, velegnet til udendørs brug og som regel med en hel del fylde. Hvis hesten er klippet, så er vinterdækkenet et must, da det beskytter mod vind, regn og sne – til en vis grænse selvfølgelig. Et halsstykke kan supplere dækkenet, så hesten opnår maksimal beskyttelse.

  • Regndækken

Til efterår og forår, hvor vejret stadig er lunt men ustadigt, kan et regndækken være en god løsning. Der er ofte kun lidt fyld, men dækkenet beskytter stadig mod regnen, så hesten ikke bliver gennemblødt.

  • Overgangsdækken

Det er endnu ikke rigtig koldt, men det er heller ikke længere lune temperaturer, der dominerer. I så fald kan et overgangsdækken være løsningen – her vejer fyldet oftest mellem 100 gram og 200 gram.

  • Stalddækken

Minder mest af alt om vores egen dyne hjemme i sengen. Et stalddækken er sjældent vind- og vandtæt, da hesten har det på, når den står i sin boks.

  • Ulddækken

Denne form for dækken benyttes ofte, når hesten skal skridtes varm eller af efter træning. Mange af disse tæpper har svedtransporterende effekt, hvilket er nyttigt, når du har redet, og hesten er varm og svedig – og helst ikke må blive kold og dermed ende med at fryse i kulden.

Hvor meget fyld?

Det kan være en jungle at finde rundt i, hvornår hesten skal have det helt tykke dækken på med 400 gram fyld, og hvor varmt skal der være udenfor, når 200 gram-dækkenet skal på.

Det har The Horse lavet en oversigt over:

TemperaturIkke klippetKlippet
Over 10 graderIntet dækkenIntet dækken eller et meget tyndt
5-10 graderIntet dækkenTyndt
-1 – 5 graderIntet dækken eller et tyndtMellem eller tykt
-7 – 0 graderIntet dækken eller et mellemtyktTykt
-12 – -7 graderMellem- eller tyktTykt plus et tæpper under
Under -12 graderTyktTykt plus et tæpper under og evt. halsstykke

Artiklen blev første gang bragt i september 2021