Tips til at få styr på skridt-piruetten
Det kan nogle gange føles som om, at der dukker et nyt problem op, hver gang du har løst et i træningen af netop denne øvelse. Og fordi skridt-piruetten eller bagpartsvendingen, kommer ret tidligt i dressurklasserne og bliver der laaaangt op i sværhedsgraderne, er det bedst, du tager dig tid til virkelig at få dem på plads. Derudover gør det galoppiruetten nemmere, når du engang kommer dertil.
Læs også: Kyra Kyrklund: For mig er vægten den vigtigste hjælp
Her er et par nyttige tips, som kan ændre den måde, du tænker på når du øver skridt-piruetten. Når alt kommer til alt, kræver det nogle gange bare et nyt perspektiv for at gøre hele forskellen!
1. Fremad et skridt, sidelæns et skridt
At huske, at piruetten er både ‘sidelæns’ (eller cirkulær, mere præcist) og fremad, kan hjælpe dig med at holde det indvendige bagben i gang. Hvis du bliver for fanget af at dreje skulderen og holde piruetten lille, kan du nogle gange ende i en situation, hvor det indvendige bagben faktisk ikke løfter sig fra jorden og i stedet “sidder fast” i underlaget og bare vrider sig.
2. Tænk travers
At komme ind i skridt-piruetten kan nogle gange være halvdelen af kampen. Fordi den samlede skridt ikke er en hurtig gangart, er der masser af tid til at tænke over det og placere dig selv eller hesten helt forkert. At tænke på travers, lige når du går ind i piruetten, kan hjælpe dig med at holde skuldrene foran bevægelsen og hesten bøjet rundt om dit inderste ben.
3. Eller alternativt versade
Hvis travers-tanken får dig til at ride for langt sidelæns, kan du i stedet tænke versade og dermed få skulderen ind, lige før du starter svinget. Dette hjælper med at holde bøjningen ensartet og sikrer, at hesten er omkring dit indvendige ben.
4. Forestil dig, at din hest rejser sig
Selvfølgelig vil vi ikke have at hesten rejser sig! Men ofte kan det at tænke på følelsen af en hest, der rejser sig, hjælpe med at holde skridten sammen og samlet. En almindelig fejl er at afvikle skridten hurtigt før piruetten, hvilket gør den (skridten red.) for lang. I stedet vil du have skridten aktiv og næsten på stedet, mens du rider bevægelsen.
5. Lys forude
Du vil gerne ride skridt-piruetten med en følelse af, at hesten ’knapt nok er der’ i kontakten. Selvom du bliver nødt til at mærke munden, ligner den denne øvelse piaffen, idet hesten er meget let for hjælperne. Brugen af for meget tøjle resulterer næsten altid i, at hesten stikker eller endda træder baglæns. Så selvom små halve parader kan være nødvendige for at holde hesten bøjet og for at forhindre den i at træde frem ud af bevægelsen, vil du gerne ride de halveparader med en virkelig let fornemmelse af hestens mund.
Kilde: FEI