Valencia: porten til helvede
83 heste har fortsat symptomer eller bliver behandlet af dyrlæger på stævnepladsen i Valencia, Spanien, der er epicenter for en særdeles aggressiv variant af herpesvirus, EHV-1 der i yderste konsekvens angriber hestenes nervesystem, og kan resultere i død. I alt er seks heste døde, iblandt dem en af danske Karina Leichles heste. Det kan man læse mere om: Karina Leichle har mistet en hest i Valencia
Hun er på stævnepladsen med sine forældre Kirsten og Søren Truelsen sine tvillingesøstre Benedikte og Anne-Kristine samt sine tre børn. Hun har truffen beslutning om at sende sin ældste søn hjem, og der vil være nogle hjemme, som tager sig af ham, fortæller hun fra Spanien, og selvom hun ville ønske, hun kunne følge med ham hjem, må hun blive – fanget på stævnepladsen i håb om at redde flere af sine heste fra den frygtelige sygdom.
Otte syge heste
Karina har tre heste stående under behandling på klinikken, og fem heste, der står i stalden, som er syge. – Det går dog fremad. Det virker som om, de får lidt mindre medicin. Det går den rigtige vej, endnu, fortæller Karina.
Den tyske stævnearrangør Axel Milkau er rejst til stævnepladsen, han fortæller det er ”porten til helvede” i Valencia, og han taler med et tysk ridesportsmagasin om den forfærdelige måde, hvorpå hestene er døde på stævnepladsen. Interviewet kan høres på tysk HER.
Han han organiserer den hjælp, som kommer ind fra Tyskland til de strandede ryttere og heste. Karina står i spidsen for at organisere det som kommer fra andre lande. – Svenskerne sender meget ned til os, og jeg ved slet ikke, hvordan jeg skal takke de mennesker for opbakningen. Det er medicin, foder, strøelse med mere, som nu er eller er på vej til de godt 140 strandede heste, og deres ryttere og hestepassere.
Der er startet en indsamling i Tyskland: Riders help Riders Fundraiser for Barbara Berger by Axel Milkau : Riders help Riders e.V. (gofundme.com) og de penge skal bl.a. gå til at betale dyrlægerne, til medicin med mere.
– Jeg tør slet ikke tænke på regning vi får for behandling af 12 heste, siger Karina med tydelig bekymring i stemmen.
Andreas Künnemann, hvis søn Konstantin rider Sunshine Tour i Vejer de la Frontera, fortæller, at det er en seriøs side under ”gofundme”, så har man lyst til at støtte, kan man gøre det ad den vej. Annette Juhl Taldorf og Janni Thermann har undersøgt, om man herhjemme kan lave noget tilsvarende, men det er en længere proces, som ikke kan hastes igennem. Netop stævnet i Vejer de la Frontera har oplyst, at de vil aflyse de sidste tre ugers stævne, da man har opdaget en hest, som viser tegn på neurologiske symptomer som det kendes fra EHV-1 på trods af, den er testet negativ for virus, fortæller World of Showjumping. Hesten er isoleret to kilometer fra stævnepladsen, og har været det siden 26. februar.
Hjælpen er på vej
– Vi har fået hø i dag, og der kommer foder og spåner i næste uge. Vi prøver at holde et godt overblik over, hvad vi har tilbage. Vi har fået foderdonationer fra to foderfirmaer. Vi ved ikke hvor længe vi skal blive her, så vi ved heller ikke, hvad vi skal bruge, erkender Karina
Stævnet i Oliva Nova, Spanien er lukket ned, og arrangørerne har sendt deres overskud af spåner og hø til Valencia.
– Jeg tror vi har omkring 143 heste tilbage. Enkelte får måske lov til at forlade stævnepladsen fra isolationsstalden. De to sunde heste vi har, kan måske få lov til at blive kørt hjem i næste uge, fortæller hun. Men da ingen kan sige noget om, hvordan tingene udvikler sig, tør hun ikke håbe på, at det kan lade sig gøre. Feber kan pludselig bryde ud, og så står hun i en ny situation.
– Jeg håber vi kan begynde at se lys for enden af tunnelen, og kan vi få nogle af vores heste hjem, er vi glade for det.
Karina Leichle
I sidste uge kom der nye stævnebokse til stedet, så der kunne laves en stald for de raske heste. Men boksene var ikke passende til store heste. I stedet har Katharina Offel fra International Jumping Riders Club organiseret nye bokse til Valencia fra Sunshine Tour, som bliver taget i brug efter grundig rengøring og desinfektion.
Hvad med fremtiden?
– Det har må ikke ske igen!, fastslår Karina. Hun bor og træner i Tyskland, og her er der ikke meldepligt til det offentlige, hvis en stald står med en sådan smitsom sygdom. – Det bør laves om, der skal helt andre og mere klare regler til, fastslår hun.
Det er en holdning, som Andreas Künnemann bakker op omkring: – Stævnearrangøren har siden starten af februar vidst, der var et problem. I fremtiden må der være krav til karantænebokse i forhold til antallet af heste. Der bør være en task force i FEI, som kan rykke ud, og tage sig af forholdene, når de er unormale.
FEI har nu fået identificeret alle 752 heste, som har været i Valencia siden den 1. februar. De er blokeret i FEI database, og det betyder, de ikke kan komme tilbage på konkurrencebanerne, indtil de er testet og karantænen er udløbet. Ved Global Champions Tour i Doha, er der fire heste (to tyske og to fra Columbia), som er testet positiv, de er fjernet fra stævnepladsen og sat på klinik. Situationen bliver overvåget af FEI.
Herhjemme har Dansk Ride Forbund fuldt overblik over de ryttere, der siden 1. februar har været til stævner i Europa. Og er blevet informeret om, at de skal have deres heste og stald i 28 dages karantæne.
”DRF følger situationen nøje, og det er vores vurdering – på baggrund af rådgivning fra vores veterinærkonsulent – at det er forsvarligt at afvikle stævner på trods af herpesudbruddet i Europa, da der løbende tages alle nødvendige foranstaltninger ift. karantæne mm. Derfor bør man som rytter ikke være bekymret for at deltage i danske stævner på nuværende tidspunkt. Skulle dette ændre sig, melder vi naturligvis dette ud officielt, lyder det fra forbundet.