Skip to main content

Video: Oplev shetlandponyerne i deres hjemland

I en lille video fra de smukke Shetlandsøer kan du komme helt tæt på de charmerende (men bestemte) shetlandsponyer. Se videoen nedenfor.
| admin

Lille, vaks, robust, bomstærk og med sin egen mening om tingene. De fleste ryttere har på et eller andet tidspunkt i deres tidlige ridekarriere stiftet bekendtskab med de små charmerende, men også egenrådige shetlandsponyer.

Shetlandsponyerne stammer fra Shetlandsøerne nordøst for Skotland. Det er en lille pony, der ikke bliver meget over 1 meter i stangmål. På grund af sit hjemsteds barske livsbetingelser på de vindomsuste Shetlandsøer er det en hårdfør og stærk race, der i dag både benyttes til ridning, kørsel m.m. Racen er udbredt og elsket i hele verden.

Erstattede børn i minerne

Shetlandsponyer har i århundreder været anvendt på øerne i Storbritannien til transport af tørv og til pløjning. Da det i midten af det 19. århundrede blev forbudt at anvende børn til arbejde i kulminer, blev et meget stort antal shetlandsponyer ført til fastlandet, hvor de arbejdede hele livet under jorden som “mineheste” med at trække kulvogne. Med samme formål førtes et stort antal eksemplarer på dette tidspunkt til det østlige USA.

I videoen nedenfor fortæller avler Carol Fuller fra Shetlandsøerne om kærligheden til de små ponyer, og vi får et indblik i deres historie.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Viking Ocean besøger en avler på Shetlandsøerne.

Shetlandsponyer i DK

I Danmark blev den første selvstændige hoppekåring for shetlandsponyer afviklet i 1968, mens Avlsforeningen for Shetlandsponyer i Danmark blev oprettet i 1985. Du kan læse meget mere om shetlandsponyernes historie i Danmark på Shetlandspony.dk

Dronning Elisabeth og shetlandsponyerne

Dronning Elizabeths allerførste hest var en shetlandspony ved navn Peggy. Hendes Majestæt fik Peggy som 4-årig i fødselsdagsgave af sin bedstefar, kong George V. Dronning Elizabeth er i det hele taget en stor tilhænger af Storbritanniens nationale ponyracer. Hun opdrætter selv Shetland, Fell og Highland ponyer.
Avlsprogrammet for shetlandsponyerne er på Balmoral i Skotland sammen med de sjældne højlandsponyer, mens majestættens Fell pony avl foregår på Hampton Court.

Om Shetlandsøerne

Shetlandsøerne, tidligere Zetland og Hjaltland, er en skotsk øgruppe på 32 øer placeret nord for det skotske fastland mellem øgruppen Orkneyøerne og Færøerne. Det administrative center og eneste købstad er Lerwick på hovedøen Mainland. Det er mere end 500 år siden, Shetlandsøerne overgik fra dansk/norsk til skotsk herredømme, men øerne præges fortsat af en norrøn odelsjordlovgivning. Befolkningen på Shetlandsøerne er i nutiden skotter, men har stadig kontakt med deres nordiske rødder.

Shetlandspony. Foto: Canva