Skip to main content

Bred top med mesterskabspotentiale i paradressur

Landstræner Astrid Gemal har haft årets første samling med hest for pararytterne, og hun fortæller, at hun aldrig tidligere har haft så mange ryttere ridende på så højt niveau.
| admin

Årets første træningssamling i paradressur er blevet afholdt hen over de seneste to weekender. Den første for Sjælland/Fyn- rytterne på Slangerupgaard og den anden for de jyske ryttere på Vestbirk Ridecenter.

Samlingen blev var åben for alle pararyttere, der er indplaceret i Parasport Danmarks 3-trins talentsystem. Det var også første gang rytterne red de svære programmer, som nu betegnes Grand Prix A og B for de internationale paradressur dommere Jan Olsen og Pia Pedersen.

”Vi havde godt 20 ryttere igennem samlingen,” fortæller landstræner Astrid Gemal, og denne samling fungerede også som optakt til det internationale paradressur stævne, som afvikles på Blue Hors fra den 17. – 19. marts.

At rytterne rider på et højt niveau, understreges også af det faktum, at alle, på en enkelt nær, der var til start med en yngre hest, red Grand Prix-programmerne.

Unge talenter og erfarne landsholdsryttere

”De programmer er svære, så det var en fin måde at se dem i forhold til hinanden, og for mig at se, hvordan vinterens træning er gået. Hvordan rytterne har brugt stævnepausen,” fortæller Astrid og hun uddyber: ”Selvfølgelige var de rutinerede landsholdsryttere konstruktive i forhold til at forny og forbedre, hvor det var nødvendigt, og nogle kom med nye heste og andre med et andet set-up.”

Sidste forår så vi for alvor resultatet af den mere målrettede satsning i parasporten, med fokus på at få flere ryttere til at vælge paradressuren til også i konkurrencesporten.

”Vi har en del ret unge ryttere inde i talentsystemet, og de flytter sig helt vildt. Vi ser dem ca. hver 3 måned, og sammen med dem laver vi målsætninger og handleplaner, som vi råder dem til at arbejde med. Det rykker dem helt vildt. De er super motiverede,” fortæller Astrid Gemal med begejstring.

Potentielt stærkt landshold

I år er der EM i Riesenbeck, Tyskland den 5. – 9. september. Og selvom meget endnu kan ske, som Astrid Gemal bemærker: ”Så tror jeg aldrig, vi har haft så mange ryttere, på så højt et niveau med mesterskabspotentiale.”

Ifølge aktivitetsplanen skal der sendes ryttere til det internationale stævne på Blue Hors, til Waregem i Belgien, Mannheim i Tyskland, Kronenberg i Holland og Drammen i Norge. For første gang er der to internationale parastævner herhjemme, det første er indendørs på Blue Hors i marts, det andet på Vallensbæk Ridecenter den 10. – 13. august. Og det er landstræneren naturligvis meget tilfreds med.

”De rutinerede ryttere, som er vandt til at rejse, behøver ikke rejse så meget i år, vi ved de kan rejse, og det giver plads til, vi kan sende flere afsted i international sammenhæng.”

I praksis betyder det også, at landstræneren kan sætte holdet forholdsvis sent, efter det internationale stævne i Vallensbæk, efter at have fulgt rytterne over en god, lang stævnesæson.

Ved det seneste mesterskab vandt landsholdet sølv ved VM i Herning, ganske få points fra guldmedaljen. Katrine Kristensen og Tobias Thorning Jørgensen vandt dobbelt guld.