Skip to main content

Video: Revner i kindtænderne ses ofte

Forskere oplever, at der i stigende grad findes revner i hestens kindtænder, og det er blevet undersøgt nærmere i et nyere studie.
| admin

Selvom problemet med revner i kindtænder hos heste opleves i stigende grad, så fandt forskerne ingen kliniske tegn forbundet med næsten halvdelen af de revnede kindtænder, der blev identificeret i den britiske undersøgelse.

Ikke-traumatiske kindtænderfrakturer anerkendes i stigende grad hos heste ifølge forskere, der netop har undersøgt spørgsmålet i et studie. De fleste brud på hestetænder forekommer uden der er noget bevis for, at skaden er opstået fx som følge af spark eller slag. Det er oftest i overkæben forskerne finder de revnede kindtænder.

Ikke et problem, og dog

Selvom forskerne ikke oplever en reaktion fra hesten på de revnede tænder, så kan brudsteder fyldes med foder, som sammen med tyggebevægelser kan fjerne mindre, løse tandfragmenter fra brudstedet. Og det kan forårsage problemer i det bløde væv i gummerne.

Som et resultat af dette kan der opstå mundsmerter, som kan udvikle appetitløshed, problemer med at tilpasse og acceptere biddet samt hovedrysten (headshaking).

Når de løse fragmenter er ude eller tanden trækkes ud, er det, som oftest, løsningen på hestens mundsmerter.

En hestetand. Foto: Canva

300 heste med 486 brud

Forskerne Padraic Martin Dixon, Rebekah Kennedy og Richard Reardon fra University of Edinburgh har undersøgt problemet hos heste. Trioen undersøgte de kliniske optegnelser over heste, der har gennemgået tandundersøgelser (nogle ved flere lejligheder over mange år) på universitetets hestehospital mellem 2010 og 2018. De ledte efter tilstedeværelsen af ikke-traumatiske kindtænderbrud, hvor der ikke var nogen historie eller klinisk bevis for, at disse brud var forårsaget af eksternt traume eller sygdomsrelateret skade. Heste der blot havde hårfrakturer på kindtænderne blev ikke inkluderet i denne undersøgelse.

Deres undersøgelser afslørede, at 300 heste havde 486 ikke-traumatiske brud kindtænderne, fordelt med 77% i overkæben og 23% i underkæben. Dette udgjorde i gennemsnit 1,6 sådanne brud pr. hest. En enkelt brækket tand blev fundet hos 206 heste, to brud hos 59 heste, tre hos 16 heste, fire hos 10 heste, fem hos 5 heste, seks hos 3 heste, syv hos 3 heste og 10 brækkede tænder hos en hest.

Der blev ikke observeret nogle kliniske tegn hos 48% hestene med brækkede tænder, mens oral smerte eller quidding (Quidding er et udtryk for at hesten taber/spilder sit foder ud af munden, og der findes ikke et dansk ord for det.) blev registreret i 26% af tilfældene. Betændelse omkring tandroden blev registreret hos 23% og hovedrystningsproblemer (headshaking) blev registret hos 6%.

Behandlingen af hestene omfattede tandudtræk af 40% af de brækkede tænder, fjernelse af små / løse fragmenter (10%). De stabile rester af brækkede tænder (60%) blev efterladt hos heste uden kliniske tegn.

Tandudtræk er ikke altid løsningen

Forfatterne konkluderede, at ikke-traumatiske frakturer i kindtænderne i stigende grad findes hos heste, hvor næsten halvdelen af dem, der blev identificeret i denne undersøgelse, ikke viste kliniske tegn. Tænder som er delt i stykker, har rodbetændelse eller viser anden form for sygdom kræver udtrækning. De fleste andre tænder, som er revnede, kræves ikke nødvendigvis øjeblikkelig udtrækning, konkluderede forskerne. De fleste kan forblive på plads i mange år uden at forårsage kliniske tegn hos hesten.

Kilde: Horsetalk

Herunder ses video af tandudtræk. Vi advarer mod voldsomme billeder.