Skip to main content

Redskaber til inspiration og udvikling

30 unge dressurryttere er samlet på ECCO Centeret i Tønder denne weekend, og de arbejder både mentalt og fysisk med forskellige øvelser for at give redskaber til fortsat udvikling, men dagen startede i ridehallen hos Anna Kasprzak.
| admin

Det er i år den 18. gang de unge dressurtalenter er samlet på ECCO Center i Tønder til en weekend uden hest, hvor det udelukkende er rytteren, der er i fokus.

Dagen startede hos OL-rytter Anna Kasprzak i Haderselv, hvor hun underviste Frederikke Gram Jacobsen på den 6-årige Roxette, og selv red Danciero. Det var, som altid, meget ærligt med fokus på udvikling, og ikke blot at forsøge at vise fejlfri træning. På den vis fik rytterne gode redskaber med videre. Det blev et par særdeles interessante timer, hvor ponylandstræner Lisbet Sejerskilde og Anna Kasprzak sparrede med hinanden.

Netop at være kreativ i sin tilgang til dressurtræning er vigtigt, understregede Anna Kasprzak flere gange, ikke at hænge fast i en øvelse eller en måde at træne på, hvis der ikke sker en positiv udvikling.

Læs også: 30 dressurtalenter til ECCO samling

Udviklingskonsulent fra Team Danmark Christina Teller. Foto: Zibrasport Equest

Hvordan håndtere man mod- og medgang?

Christina Teller, der arbejder med talentudvikling i Team Danmark, fik en god dialog i gang med junior- og ungrytterne på ECCO Centeret, hvor gruppearbejde og fysiske udfordringer blev mødt med gå-på-mod og engagement fra rytternes side.

Der blev talt om de mange forhindringer på vejen mod målet, og nogle delmål undervejs man skal nå. ”Der er også en del i jeres sport, som I ikke er herre over, og der er ting, som I ikke har så stor indflydelse på, fordi i skal samarbejde med hesten,” sagde Christina Teller bl.a. og hun anerkendte flere gange, at ryttere i høj grad må tage ansvar for sig selv og hesten/ponyen i en tidlig alder. Hun sagde bl.a.: ”Langt det største ansvar for at arbejde med jeres træning ligger hos jer selv, hvilket også er anderledes i forhold til mange andre sportsgrene.”

Hvordan håndterer man modgang, når man møder det?

Der blev også en god debat om, hvordan man håndterer modgang og medgang i sporten. Prøv selv at tænke over følgende:

De gode præstation og oplevelser – medgang

1. Hvad er en god præstation for skole, sport og i livet?

2. Hvilke positive oplevelser tror du, at du vil få på din rejse i sporten?

3. Hvordan ”håndterer” du, når det går godt, hvordan påvirke det dig og ændrer du adfærd?

4. Hvorfor er du rytter-atlet? Hvorfor investerer du så meget i sporten?

Rytterne kom med flere gode input:

Den gode præstation kan være ikke en sammenligning med andre, men med fokus på egen præstation og udvikling. Og at man lykkes med sine delmål. Og vide man har gjort sit bedste. Og selvfølge er det også en forløsning at vinde, men det kan ramme hårdt, når det ikke lykkes.

Hvilke oplevelser får du fra sporten: At nå sine mål, få venskaber og personlig udvikling. Det giver så meget mere end det sportslige at være en del af denne sport. Vi bliver bedre til at gå til eksamen, og vi har ansvar for mange ting. Og vi bliver hurtig ledere af vores team, bliver gode til at planlægge.

Hvis det går godt, hvad så? Hvis det er gået godt dagen forinden, så booster det selvtilliden. Men giver måske også noget ekstra pres for at præstere igen og leve op til forventningerne. Når det går godt, giver det god energi og motivation. Succes betyder, at man ved man kan komme tilbage igen, hvis man har en dårlig periode – usikkerhed bliver dæmpet lidt. Forslaget er, at lave mindre delmål, for at holde fokus på udvikling. Det må ikke være en sovepude at præstere godt.

Hvorfor er du rytter?: Det er hele ens liv og hverdag, og det er mærkeligt, hvis hesten er skadet. Og det liv man har i ridesporten, kan man let savne – mangle fællesskabet med andre og med hesten, det er også med til at bekræfte, hvem man er.

Rytterne blev bedt om at arbejde i små grupper, tage notater og diskuterer forskellige emner. Foto: Zibrasport Equest

Udfordringer og modgang

Rytterne blev spurgt: Hvilken typer af modgang har du oplevet indtil nu? Det kan være problemer med træneren, skadet hest eller dårligt samarbejdet i ens team. Ikke forstå det der sker i skolen. En dårlig periode, man føler ikke man kan komme op igen. Uvished om man kommer tilbage, og så kan ens egen mentalitet være en udfordring i forhold til nervøsitet, og negativitet. Forventningspres, og vurdering af egen præstation.

Ridning fylder meget i ens liv, og går det dårligt, så føler man hele livet går dårligt. Det kan være svært at gøre det godt både i sport og skole.

Passe på ikke at blive ”glemt” i det sociale samvær med andre udenfor ridesporten.

Hvad gør man, når man oplever modgang? Huske at tage et skridt tilbage, og se på, hvor meget du har oplevet og, hvor langt du er nået, og huske at give sig selv et klap på skuldrene.

Når man oplever modstand, skal man huske, at man tidligere er kommet over det. Og passe på ikke at miste troen.

”Vi anbefaler I giver tid til at doserer andre ting i livet, store og små pause, for at sikre det hele menneske,” opfordrede Christina Teller.
Herefter blev der brugt tid på at diskutere stævneplaner med meget mere sammen med landstræner Dennis Fisker.