3 tips til at se den rigtige afstand
Som det er med de fleste elementer i ridesporten er der ikke en bestemt vej, der er den rigtige for alle.
Hvis du kæmper med at finde den rigtige afstand til forhindringerne, når du springer, er der her 3 simple tips du kan prøve, og som forhåbentlig vil hjælpe dig til at overvinde forhindringerne fejlfrit før du ved af det.
1. Fokuser på galoppen først
Teorien er, at har du den rette grundgalop, i god rytme og balance, betyder det ikke så meget om du kommer lidt for tæt eller lidt for stort på forhindringen. Hesten vil i høj grad selv være i stand til at lave små justeringer inden afsættet, hvis den er i god balance i det rette tempo.
Hvordan finder du så den gode galop?
En god øvelse er at sætte et lille spring op på en 20m volte og galopere henover det og herefter fortsætte rundt på 20m volten. Du skal nu prøve at ramme det samme antal galopspring rundt på volten hver gang, hvilket er sværere end man måske skulle tro.
En anden god øvelse er at lægge bomme på jorden med 6 galopspring mellem, og finde den rigtige afstand imellem dem. Det er her vigtigt at have for øje, at de 6 galopspring kan være meget forskellige alt efter om man rider netop bomme på jorden, eller to store spring efter hinanden.
“Det vigtiste her er at galoppen har den rette rytme, når du rammer linjen, så du ikke skal til at ændre på den 3 galopspring før forhindringen. Det er her afstand ofte bliver noget rod”
2. Træf en beslutning
Det er oftest bedre at springe fra en kort bouncy galop, frem for en lang flad galop. Hvis hesten bliver lang, er sandsynligheden for nedslag større.
Selv når du rider fremad, skal fokus være på en opadbakke tendens i galoppen. Har du hesten fremmeforan dig, vil forhindringerne også i højere grad komme til dig, og du vil undgå følelsen af at skulle jagte springene. Som rytter skal du altså lære at vente på forhindringerne kommer til dig. Formålet med dette er at du får mulighed for at fokusere på den rigtige opadbakkegalop og rytme.
Nogle gange er det dog nødvendigt at træffe en beslutning der bryder rytmen, for ikke at få en vane med altid at komme for tæt eller for stort til forhindringen. Det er hverken hest eller rytter tjent med.
Hvordan gør jeg det i praksis?
Søg for at hesten er i god balance i en god galop og er fremme for din schenkel. Her vil du nemlig have mulighed for både at komme en smule tilbage, og trykke en smule frem, uden at bryde den gode rytme, hvis det skulle blive nødvendigt.
3. Øv dig, øv dig, øv dig
Du kan selvfølgelig ikke springe baner på 140cm hver dag, men mindre kan også gøre det. Du kan lave masser af bomøvelser, spring små spring, og bruge tid på at se andre springtræne.
Bomme på jorden med forskellige afstande hjælper dig i høj grad til at træne dit øje og se den rette afstand, men det hjælper dig også til at få den rette rytme i galoppen hen til forhindringerne. Du kan måske med fordel bygge en hele springbane, bare med bomme på jorden og øve afstande og rytme.
Sidst men ikke mindst kan det være rigtig godt at se andre træne. Holde øje med hvoprdan de løse problematikker og hvordan de sikrer en god rytme og et godt flow på springbanen.
Kilde: FEI