5 tips til bedre accept af schenklen
Al Ridening kræver schenkelkontakt i højere eller lavere grad.
Du har brug for benet som hjælper, når du skal flytte hesten til siden, sætte tempoet op, og til at støtte hesten når du nærmer dig en forhindring. Hesten kan være alt lige fra doven til super varm, og så er der dem, der bare ikke bryder sig om kontakten fra rytterens ben.
Hvis du har en hest der vender ører, stamper i jorden, bukker, smider af eller generelt bare reagerer negativt på benet som hjælper, kan det være svært at opnå succes i ridningen. Det er nemlig altafgørende at hesten har en god response på schenkelen. Her får du 5 tips til at komme tilbage på rette spor.
1.Tjek om hesten har smerter
Ofte er en negativ reaktion på benet relateret til smerte. Hvis din hest villigt går frem for andre hjælpere, kan årsagen være mavesår. Alternativt kan hesten have en afledt effekt af ondt i ryggen, dårlig sadeltilpasning, problemer i hasen, i hoven eller et helt andet sted. Det kan være svært at diagnosticere hvor smerten sidder, hvis reaktionen er, at hesten ikke vil gå frem for benet. Derfor er det altid en god idé at få dyrlægen involveret, og få hjælp til at finde ud af hvor smerten eventuelt kommer fra.
2. Du ved allerede at din hest ikke er fan af schenklen, men hvornår er det værst?
Protesterer hesten lige meget om du beder om en fremadgående overgang, eller er det værre hvis du beder om mere fremadsøgen, i den aktuelle gangart? Er det værst i starten af rideturen, eller sidst på rideturen? Er reaktionen den samme om du galopere, springer eller laver bomarbejde? og hvordan er reaktionen hvis du rider på marken, eller hesten er i longe?
At finde den udslagsgivende situation, kan hjælpe dig til at finde ud af hvornår din hest acceptere benet, og hvornår den bestemt ikke gør. Dette er et skridt på vejen til at finde ud af præcis hvad der gør hesten frustreret eller forvirret.
3. Tilføj stemmehjælp
Hvis din hest er ung, kan det være at den blot er forvirret og ikke forstår hvad det er du beder om med benet. For at komme dette til livs, bør du prøve at blive så præcis som muligt i, hvad det er du ønsker af hesten.
Når hesten er for hånd, eller i longe. kan du med fordel prøve at tilføje klik, eller kysselyd for at indikere at du ønsker mere fart, og fremaddrift. Du kan søge yderligere hjælpe med en longepisk, så længe du er på jorden. Så snart du får den ønskede reaktion, altså fremaddrift, skal du stoppe med lyden.
Så snart hesten har forstået signalet og reagerer fremad for stemmehjælpen, kan du adoptere dette til ridningen. Til at starte med skal du kun bruge en lille smule ben, sammen med den nylærte stemmehjælp. Sørg igen for at rose hesten, så snart den gør hvad du ønsker.
Læs også: Tips til at arbejde fra jorden med hesten
4) Introduktionen bør foregå et sted hesten trives
Husk at din hest måske er svag, grøn eller bare træt af at være på ridebanen. Du kan derfor komme langt med at introducere hjælpen det rigtige sted. Selvom fremaddriften for benet er et must, behøves det ikke altid at være på banen dette trænes.
Til at starte med kan du derfor med fordel introducere schenkelhjælpen et sted, hvor du ved at din hest er komfortabel, og ofte mere villig til at gå frem. Hvis din hest elsker at trave afsted på marken, kan du bede den om at veksle mellem langsommere, og mere fremadgående trav netop her, for at etablere forståelse for schenkelhjælpen.
5) Vær overbevisende både når hjælpen gives, og tages væk
Når du rider er det supervigtigt at du er sort og hvid når det kommer til dine hjælpere. Hvis du beder din hest om at flytte sig for benet, og den respondere negativt, skal du ikke fjerne hjælpen eller lette trykket. I stedet bør du blive ved, og være vedholdende til du får den mindste korrekte response, hvorefter du kan rose hesten, og fjerne hjælpen helt. I starten er fremskridtene små og reaktionen måske lille, men over tid bliver responsen bedre og bedre. Heste har det med at reagere positivt på at vi fjerner hjælpen, hvorfor dette bør være en rettesnor. Fjern hjælpen hurtigt så snart opgaven er udført. Dette kan betyde at du får flere små fremskridt, og må træne øvelserne flere gange, men det vil betale sig på den lange bane.
Sidst men ikke mindst – vær tålmodig. Hvis du har fået udelukket at hesten har smerter, skyldes den manglende lyst til at udføre opgaven oftest manglende forståelse, eller manglende styrke. Hvis din hest er ung eller grøn, kan det ganske enkelt være at den forsøger at fortælle dig at den ikke kan udføre opgaven, endnu.
Kilde: FEI