Skip to main content

Ændringer i championaterne i springning

Fra 2023 kommer der flere ændringer i de populære championater for unge springheste. Fremadrettet lægges der mere vægt på at ride fejlfrie nulrunder fremfor stil og som noget nyt, afholdes der et championat for 7-8-års hestene ved finalestævnet.
| admin

Konceptet for championaterne i springning ændres med virkning fra 2023. Fremover lægges der, ved kvalifikationsstævnerne, i højere grad vægt på at unghestene går fejlfrie runder. De 4-årige heste vil dog stadig blive bedømt af tre stildommere, udpeget af Dansk Ride Forbund, ved finalestævnet. Efter hvert endt ridt offentliggøres pointene, og ridtet kommenteres som vanligt. 

Helt konkret betyder de nye ændringer, at man fremadrettet vil ride alle kvalifikationsrunder i metode B0 fremfor metode S5 som tidligere. Dette gælder for både 4-, 5- og 6-års hestene. Derudover er alle heste, som har opnået minimum to fejlfrie runder ved kvalifikationsstævnerne startberettiget til finalestævnet. Kvalifikationerne afholdes i år i højden 100 cm for 4-års hestene, 120 cm for 5-års hestene og 130 cm for 6-års hestene. 

Bettina Møller Jensen fra Stutteri Ask mener, at ”det nye koncept giver flere heste og ryttere en chance for at være med, ligesom det giver plads til, at amatører kan blande sig. Det giver alle en fair chance for at vinde. Rytterne har efterspurgt objektive bedømmelser, og med fokus på nulrunder opnår vi netop det. Visse heste reagerer meget på omgivelser og udstyr, men det gør dem ikke nødvendigvis til en dårlig hest.” 

Ny satsning for de 7-8-årige heste 
Som et nyt tiltag vil der i 2023 blive afholdt et championat for de 7-8-årige heste ved finalestævnet. Der er fri tilmelding til finalestævnet for disse. Ligesom de resterende ungheste skal de 7-8-årige heste ride to kvalifikationsklasser. De 15 bedst placerede heste kvalificerer sig til at ride finalen, mens de resterende heste får mulighed for at deltage i en B-finale. 

Nye omgivelser giver plads til flere deltagere ved finalestævnet 
Ændringerne gør, at endnu flere heste får mulighed for at deltage ved finalestævnet. Det betyder også, at det vil kræve mere tid og mere plads. Fremover bliver finalerne i dressur og spring derfor opdelt. Dressuren vil fortsat blive afholdt hos Blue Hors i Randbøl, mens springningen flyttes til Stutteri Ask på Fyn, hvor faciliteterne giver mulighed for at afholde finalerne udendørs. 

Dansk Ride Forbunds Klub- og Sportschef Anne Silfwander fortæller: ”Vi har lagt vægt på, at vi har brug for at udvikle de danske ryttere og ungheste, så de bliver klar til f.eks. UVM i Zangersheide og Falsterbo Horseshow. Vi læner os op ad deres koncepter, og netop derfor skal finalen nu foregå udendørs på Stutteri Asks flotte springstadion. Jeg glæder mig til at fortsætte det gode samarbejde med begge arrangører, som hver især gør, og har gjort, et fantastisk arbejde.” 

Også Morten Dueholm fra Pavo er begejstret for de nye tiltag: ”Det, at vi skiller finalerne ad, giver plads til nye tiltag og muligheder. Der er mange fordele ved at hver disciplin, får vores udelte opmærksomhed. Det er et særdeles stærkt koncept, og finalen på Stutteri Ask tilføjer en ekstra dimension til championatet. Begge finaler afholdes på fantastiske lokationer, og vi glæder os utroligt meget til at komme til både Blue Hors og Stutteri Ask”. 

Datoer for kvalifikationsstævner og bestemmelser 2023 findes her

Kilde: DRF