Skip to main content

Andreas Helgstrand på OL-kurs?

To gange i karrieren har berider Andreas Helgstrand repræsenteret de danske farver ved OL. Nu træner han igen målrettet efter en plads på OL-holdet i Tokyo til sommer
| admin

Vi skal tilbage til EM i Herning i 2013 for at finde berider Andreas Helgstrand på landsholdet. Siden da har han haft fokus på at opbygge virksomheden Helgstrand Dressage i Uggerhalne, mens han ridemæssigt har redet UVM på flere af stedets unge heste/hingste, og opnået adskillige medaljer.
Indtil han sidste år i starten af juli debuterede Stutteri EVO’s 10-årige sølvmedaljehoppe Fiontini e. Fassbinder/ Blue Hors Romanov (opdr. Henrik Hansen) i Grand Prix, har han ikke redet dressurens højeste klasser i flere år.

Nu arbejder han målrettet på at finpudse samarbejdet med Fiontini, og målet er en plads på OL-landsholdet til sommer.
– Det går godt, faktisk bedre og bedre, fortæller Andreas Helgstrand om træningen af Fiontini. Hoppen har tre gange vundet UVM guld under Severo Jurado Lopez, og det bekræfter hoppens grundlæggende kvalitet. Der er dog et spring fra unghesteklasser til Grand Prix, men Fiontini har vist, at hun har det, der skal til for at slå igennem også på det højeste niveau. Godt hjulpet af tre taktrene grundgangarter og en villighed til at arbejde.
– Jeg har redet Grand Prix-programmet igennem i træningen her til morgen, og det begynder at gå meget godt, fortæller Andreas. Han og Fiontini sluttede på bronzepladsen ved DM sidste år i september, og ved World Cup-stævnet på Vilhelmsborg i oktober sidste år fik parret den første af to OL-kvalifikationer i hus. I praksis betyder det, at Andreas mangler en kvalifikation inden han kan komme i spil til OL-holdet.

Den kvalifikation havde han og landstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein håbet på, ville blive en realitet ved World Cup stævnet i s-’Hertogenbosh i februar, men stævnet blev aflyst på grund af den smitsomme herpesvirus 1, der har sat en stopper for internationale stævner til udgangen af marts. I stedet har Andreas og Fiontini fået plads ved CDI-stævnet i Hagen fra den 21. til 25. april. De hjemlige stævner er lukket ned indtil 26. april, men Andreas håber det ikke får indflydelse på hans start ved det internationale stævne i Tyskland.

Samarbejdet mellem Andreas og Fiontini udvikler sig fra dag til dag. Andreas fortæller: – Jeg har fået hende lidt mere smidig og løs, og hun begynder at bære sig selv lidt mere i de svære øvelser.
I det hele taget har hoppen fået meget mere sikkerhed i øvelserne, og det betyder, at Andreas kan ride Grand Prix-programmerne fejlfrit i træningen. Han indrømmer også, at han selv har skullet blive mere klar på at ride de sværeste programmer igen.

– Når man har været væk fra det, glemmer man de små detaljer, og du skal virkelig være i detaljen for at ride Grand Prix. Det er ikke bare et spørgsmål om at ride 15 ettere og lidt piaffe og passage, fortæller Andreas. Det er timing og forberedelsen til øvelserne, der gør forskellen.

– Det er helt vildt, så stærkt det går, hvis man er væk fra det, supplerer Andreas, og fortæller, at der lige går nogle programmer før man tør ride hesten, som den skal rides i programmet. – Der går nogle runder, hvor noget lykkes den ene gang, og noget andet næste gang.
Som han bemærker, gør det en forskel, hvis man som fx Isabell Werth og Cathrine Dufour har flere Grand Prix-heste, og hele tiden er fokuseret på at udvikle dem. Det smitter også positivt af, på de øvrige heste, de træner.

Andreas Helgstrand og Blue Hors Don Schufro ved OL i Hongkong.

OL er en speciel oplevelse

To gange har Andreas redet OL for Danmark. Første gang var på Blue Hors Cavan ved OL i Athen i 2004, og anden gang var ved OL i Hongkong i 2008, hvor han red avlshingsten Blue Hors Don Schufro. Sammen med Nathalie zu Sayn-Wittgenstein og Anne van Olst blev det til en holdbronze.
– Det er et specielt event, fordi det har noget storhed over sig, og fokus fra omverdenen. Ofte er det også spændende steder, som er vært for OL, fortæller han.

Andreas var også med ved OL i London og OL i Rio, begge gange som træner for Anna Kasprzak, og i Rio også for Severo Jurado Lopez. Begge ryttere red sig i kürfinalen.
Når rytterne rider OL, er de ofte afsted over længere tid, da hestene skal have tid til at restituere efter rejsen, inden de har første start. Sådan vil det også være forud for første start ved OL i Tokyo. Andreas Helgstrand driver en millionforretning med hestehandel med meget mere fra Helgstrand Dressage, og han er krumtappen i virksomheden. Er det så muligt for ham at være væk nogle uger til OL?

– Jeg har fået sat det super op med dygtige medarbejdere på alle poster, og det har betydet, at jeg føler, jeg har fået mere frihed
Andreas Helgstrand


– I mange år har jeg været nødt til at passe forretningen, og så har det da været stressende, at have mange heste på listen. En hest skal rides hver dag, og man skal tage sig tiden til at ride dem. Jeg kan godt lide forretningsdelen, og interesserer mig meget for det. Jeg skaber mange relationer, og det kan være svært at kombinere med ridning på OL-niveau, udtaler Andreas.

– Jeg er god til at uddanne heste, og det er vigtigt for forretningen at få lavet hestene, bemærker han. På hans rideliste står også nogle af de kommende, internationale Grand Prix-stjerner som avlshingstene Jovian og Revolution samt superhoppen Queenparks Wendy.
– Jeg får de bedste heste, men jeg er også hurtigt til at få dem lavet. Jeg skal prioritere min tid, og bruge den der, hvor det giver mest mening, erkender Andreas. Han understreger, at han har mange ansatte, som rider rigtig godt, ryttere, der formår at ride inde på banen, hvilket ikke altid er en selvfølge. Lige nu, er hans eget fokus rettet mod OL i Tokyo, og den sidste kvalifikation, som betyder, han kan komme i spil til landsholdet.