Skip to main content

Berømte heste: Perlen

Perlen, en kridhvid Frederiksborg hest, blev næsten lige så berømt som sin rytter Kong Frederik den 7., da den fulgte ham i tykt og tyndt – rundt og rundt i det ganske danske rige.
| admin

Perlen var som nævnt en Frederiksborg, født på det kongelige stutteri på Frederiksborg Slot, og en særdeles fin en af slagsen. Den var nemlig født hvid, hvilket var en sjældenhed, og de hvide heste blev anset for at være de fineste af alle og udvalgt til Kongens ridehest. Det betød, at Perlen som 4-årig kom til Christiansborg Slot, hvor han skulle rides af Frederik d. 7.

Perlen var en særdeles statelig hest, og det kan ses på alle de malerier, den hvide hest er gengivet på. Hesten var også kongens fortrukne ridehest og bar ham således i treårskrigen i 1848, hvor det blev til sejr til Danmark, og efterfølgende kunne den sejrrige Konge lade sig hylde på sin hvide hest.

Kongen red også på Perlen i Dybbøl i 1863, da de nye forsvarsanlæg skulle inspiceres, men i november 1863 døde Frederik d. 7. på Glücksburg slot, og Perlen mistede sin mangeårige rytter og ven.

Da der blev taget officiel afsked med den populære Konge, skridtede den hvide hest efter kisten, mens den blev transporteret fra Christianborgs Slotskirke til Roskilde Domkirke. Få måneder efter begravelsen, døde Perlen selv, og kort tid efter blev hesten, som jo var lidt af en kendis, udstoppet.

Desværre blev den opmagasineret og næsten glemt, hvilket efterlod den i kritisabel tilstand. Et lille falmet navneskilt var til sidst det eneste, der vidnede om Perlens sande identitet. Perlen endte sin omflakkende tilværelse på Zoologisk Museums Magasin i København, hvor den endelig blev fundet frem og restaureret i forbindelse med udstillingen i De Kongelige stalde på Christiansborg i 2016. Den berømte hest var atter kommet hjem.

Se video om Perlen her: http://www.provector.dk/video/?p=37647&cid=189&pl=0

Video om udstillingsåbningen: https://www.tv2lorry.dk/nyheder/23-06-2016/1930/frederik-7-hvide-hest