Skip to main content

Danmarks unge OL-håb: Jeg vil kæmpe for pladsen

Selv om 21-årige Emil Hallundbæk har sørget for Danmarks kvalifikation til de olympiske lege i ridebanespringning, så er det ikke sikkert, at det bliver ham, der rejser til Japan. Den unge fyr vil dog gøre alt, hvad han kan for at holde sig selv og hesten Chalisco i topform.
| admin

16 år er gået, siden Danmark havde en springrytter med til OL. I 2004 red Thomas Velin på banen i Athen på Equest Carnute, men når Tokyo byder alverdens nationer velkommen til legene i sommeren 2020, vil der igen være et Dannebrog at spotte på listen over deltagere i ridebanespringning.
Forleden blev det sikkert og vist, da 21-årige Emil Hallundbæk ved årsskiftet lå nummer ét i gruppe A på Det Internationale Rideforbunds (FEI) individuelle OL-rangliste. Han har dermed sikret Danmark en nationplads, hvilket ligeledes betyder, at det ikke er ham, der automatisk får lov til drage mod øst.

Da det er en kvoteplads, ved vi ikke med sikkerhed, hvem der ender med at blive udtaget, men det er dog ikke utænkeligt, at det bliver Emil selv, der skal afsted, da han er et stort talent, lyder det fra Dansk Rideforbund i en pressemeddelelse.

Dansk Rideforbund

Planlægningen er i gang
Emil Hallundbæk, der først fra i år kan kalde sig seniorrytter, har dog ambitioner om, at det er ham og makkeren Chalisco, der skal afsted til den prestigefyldte konkurrence.

– Det er den bedste mand eller kvinde på det tidspunkt, der bliver sendt afsted. Men jo, jeg vil da meget gerne til OL. I 2020 fokuserer vi på, at det er en lang sæson. Vi tager det roligt nu, og så starter vi stille op. Formen skal bygges op, og målet er OL.
Når udendørssæsonen går i gang, planlægger jeg at deltage i nogle nationsspringninger på ham, og så gælder det bare om at holde ham fit. Det er den ypperste drøm at deltage i OL, fastslår springrytteren, der sin unge alder til trods, har opbygget stor rutine med de sværeste springklasser.

Og det er ikke gået andres næser forbi, at Emil altså er mere end almindelig dygtig til at vurdere afstande og ride resultater hjem. Politiken nominerede ham til Årets Fund 2019, og satte følgende ord på den unge mands talent:

Starten på Emil Hallundbæks seniorkarriere giver ikke kun grund til store drømme for ham selv. Hans præstationer er også et vigtigt rygstød for dansk springsport, som går efter at stille med fuldt hold ved OL i 2024.
Emil Hallundbæk ligner manden, der skal føre an mod det mål. Måske endda med OL-erfaring i rygsækken fra 2020-legene.

Emil er klar i spyttet – for ham er OL i 2020 endog mere end realistisk, selv om det forholdt sig ganske anderledes, hvis han kigger få måneder tilbage i tiden.

– Det er en fed oplevelse at få lov til at ride en kvalifikation hjem til sit land. Det er en drøm, der nu er lykkes. På det her tidspunkt sidste år, var det nok ikke OL, jeg gik og tænkte på. Men jeg startede rigtig godt ud, da jeg var i USA og kom hjem med mange point. Der havde jeg lidt i baghovedet, at muligheden for at opnå en OL-plads var til stede. De sidste stævner, jeg har deltaget i, har da været lidt mere nervepirrende, for hvis jeg skulle kvalificere Danmark, var der ikke plads til fejl, fortæller han fra basen i Belgien.

Formel-1
Hallundbæk er uden tvivl en fyr, der ved, hvad han vil.
Og han er bevidst om, at man ikke kommer sovende til international succes. Chalisco er da heller ikke en hest, familien Hallundbæk har købt fuldt uddannet.

– Chalisco er en vallak efter Chacco-blue/Quidam, og vi har haft ham i familien, siden han var seks år. Vi kender hinanden rigtig godt. Den har altid været god, så det har ligget i kortene, at den nok skulle komme langt. Det er en tilfredsstillelse som rytter, at man selv har uddannet hesten.
2018 var første gang, hvor han snuste til femstjernede stævner, og det er gået hurtigt siden.
Han er en formel 1-hest. Han er den ultimative springhest, for han er moderne, har masser af blod og fysikken i orden, analyserer Emil, der de seneste fire år boet i Belgien og helliget sig ridningen.

– Det handler om geografi og muligheden for dygtige trænere. Logistikmæssigt så ligger Belgien bare godt. Vi kan komme nemt til det meste af Europa. Jeg træner hos Helena Stormann, og hun er meget kompetent. Hun har haft sportslig succes, og det fører hun videre som træner. Det er et givende samarbejde. Min hverdag i Belgien er fyldt med ridning. Jeg sidder på hestene fra 8.30 til 17 hver dag, fortæller Emil, som har bemærket, at medierne hjemme i Danmark har opdaget, hvem han er.
– Jeg har godt kunne fornemme, at der har været mere bevågenhed på min person. Jeg er meget imponeret over, at der bliver skrevet så meget om min kvalifikation.

OL 2020 i Tokyo indledes 24. juli og løber frem til 9. august, men først senere i år, bliver det afgjort, hvilken rytter der skal repræsentere Danmark på springbanen.