Skip to main content

Dark Horse – den usandsynlige historie om en vinder

Aftnerne er lyse og lange, men skulle du alligevel have lyst til at sætte dig foran skærmen og se en dokumentar om heste, så kan du lige nu se ‘Dark Horse’ på Viaplay.
| admin

Dark Horse er den sande historie om væddeløbshesten Dream Alliance, der opstod som en ide hos bartender Jan Vokes i en lille glemt mineby i Wales, og derefter blev et fælles projekt for hendes venner og naboer. De oprettede syndikatet The Alliance Partnership, hvortil de 23 ejere betalte 10 pund om ugen. Derefter købte de en fuldblodshoppe og avlede et føl, uden at have nogen som helst forstand på hverken heste eller væddeløb.

Føllet blev kaldt Dream Alliance, og for syndikatet der ejede ham, var han meget mere end en hest. Han var drømmen om en bedre fremtid. Historien om Dream Alliance er også lavet som spillefilmen Dream Horse med Toni Colette i hovedrollen.

’Dark horse’

Da Dream skulle løbe sit første løb, blev der set noget skævt til den store langlemmede røde hest.
Moderen havde løbet tre gange, og var blevet sidst to gange – og udgået en gang. Ydermere var Dream Alliance vokset op i en kolonihave, hvilket på ingen måde er optimale vilkår for en fremtidig sportshest. Men allerede i sit første løb, viste Dream potentiale, da han sluttede på en 4. plads. Et potentiale som Jan på ingen måde havde tvivlet på, han havde, og derefter begyndte en stime af successer for den røde hest.

Nyt håb i en glemt by

Så snart Dream begyndte at løbe, var han landsbyens hest. Han tilhørte dem alle, og den lille landsby fulgte stolte med, når Dream skulle på banen. Han blev et symbol på håb og fremtiden, i et samfund der kæmpede med arbejdsløshed og økonomi efter nedlukningen af minerne.

Da Dream vandt sit første løb var hele landsbyen samlet i pubben for at heppe på ham. At han, en hest fra en ubetydelig hoppe, avlet af en flok amatører, kunne gøre sig så godt i en sportsgren der oftest var forbeholdt eliten, gav en sjælden stolthed og håb for fremtiden hos alle, der havde fulgt hans rejse.

Hvis den hest kun havde 3 ben, ville stadig beholde ham!

Som i enhver god historie, skal tingene gå grueligt galt, før det bliver godt igen. Dream kom til skade med sit ene ben, og der var en stor chance for at han aldrig ville løbe igen. Behandlingen og genoptræningen ville løbe op i et gastronomisk beløb for Alliance partnerskabet, hvor mange af dem kæmpede med at få mad på bordet i dagligdagen Alligevel besluttede de enstemmigt at Dream skulle have chancen. Han var en af dem. Den røde hest kom sig over sin skade – og formåede et comeback, der skabte nationale nyheder.

Dark Horse kan ses på Viaplay