Skip to main content

16 interessante facts om enhjørninger

Enhjørninger er et af de mest populære fabeldyr i både kunst og historie. Vi giver dig her 16 interessante og spændende (og måske usandsynlige) facts om den mytiske hest.
| admin

Enhjørninger er magiske væsner, der gennem historien har været symboler på sandhed, renhed, nåde, uskyld, feminin kraft og endda Kristus selv. Mange berømte historiske personer troede på enhjørninger, såsom Aristoteles, Alexander den Store, Julius Cæsar og Dronning Elizabeth I for at nævne nogle få.

Enhjørninger optræder i forskellige europæiske og asiatiske legender, myter og kunstværker. De er også med i utallige moderne fantasybøger, film og tv-serier.

Afhængigt af kulturen og æraen kommer enhjørninger i mange forskellige former. Den traditionelle europæiske enhjørning har typisk hovedet af en ged og en hestekrop, parret med kløvede hove og en løvehale. I modsætning hertil er den moderne version blot en hest med et langt snoet horn i panden.

I betragtning af at enhjørninger er mytiske væsner, er der en hel del information tilgængelig om dem. Uanset om du er en skeptiker eller en troende, vil du med garanti finde nogle af disse fakta fascinerende!

Tegning af enhjørning, en blanding af ged og hest. Foto: Canva

Her er 16 interessante fakta om enhjørninger:

1. En græker ved navn Ctesias var den første, der skrev om enhjørninger

Selvom enhjørninger ikke er en del af den græske mytologi, kom den første skriftlige beretning om heste med horn i panden fra en græsk historiker kaldet Ctesias (ca. 400 f.v.t.). Ifølge Britannica beskrev Ctesias det indiske vildæsel som et stort enkelthornet dyr med et lilla hoved, blå øjne og en ren hvid krop.

Historikerens beskrivelse uddybede også væsenets horn, som var hvidt i bunden, sort i midten og rødt i spidsen. Han mente at drikke af hornet ville beskytte personen mod gift, mavepine og epilepsi. Han nævnte også, at dyret var meget flyvsk og næsten umuligt at fange.

I dag mener eksperter, at det dyr, Ctesias beskrev, højst sandsynligt var det indiske næsehorn.

2. Første tegning af en enhjørning blev fundet i de franske Lascaux-huler

Den første kendte tegning, der ligner en enhjørning, dekorerer væggene i de gamle Lascaux-huler i det sydvestlige Frankrig, der dateres til 15.000 fvt. I hulen Hall of the Bulls, har “enhjørningen” faktisk to frontvendte horn, der fremstår som ét stort horn fra profilsyn – som hos den mytiske enhjørning – og deraf navnet. Foran enhjørningen er en ufuldstændig tyr og en flok heste. (Kilde: New World Encyclopedia)

3. Enhjørninger optræder på forskellige kunstværker fra middelalderen

Enhjørninger har formået at få en en plads i gobeliner og malerier fra europæiske, kinesiske og islamiske nationer, og det er interessant at se, hvordan enhjørninger optræder i middelalderkunst af ​​ubeslægtede kulturer langt væk fra hinanden.

Et berømt eksempel er The Hunt of the Unicorn gobelinen, skabt af flamske eller franske kunstnere omkring begyndelsen af ​​det 16. århundrede. Det hang oprindeligt i Chateau de Verteuil i det vestlige Frankrig, men blev flyttet til Metropolitan Museum of Art i New York City.

4. Skotlands nationale dyr er en enhjørning

Skotland er et af de få lande, der har et fantastisk væsen som sit nationale dyr, og enhjørningen er dybt forankret i skotsk arv. Allerede i det 15. århundrede dekorerede enhjørninger skotske våbenskjold.

Før 1603 blev det skotske kongelige våbenskjold understøttet af to majestætiske hvide enhjørninger. Men da Kong James VI af Skotland også blev konge af England, byttede han en af ​​enhjørningerne ud med en løve, der repræsenterede England.

Enhjørninger har altid været berygtet for at være svære at fange og umulige at tæmme. At vise en enhjørning i lænker på det nationale emblem kunne symbolisere, at de skotske konger var stærke nok til at tæmme det utæmmelige. (Kilde: National Trust for Scotland)

Hvis du nogensinde finder dig selv at udforske Edinburgh, Skotlands hovedstad, vil du bemærke, at enhjørninger er overalt. De dekorerer heraldiske skjolde ved historiske bygninger og pryder det indre af den majestætiske St Giles’ Cathedral.

Skulptur af enhjørning i Skotland. Foto: Canva

5. Apotekere solgte pulveriserede enhjørningshorn indtil 1700-tallet

Enhjørningshorn-pulver blev anset for at helbrede mange lidelser, selvom få mennesker havde råd til det. Ifølge den engelske botaniker Nicholas Culpeper fra det 17. århundrede var det nødvendigt med flere ingredienser for at lave det helbredende pulver. Bortset fra enhjørningshorn skulle pulveret indeholde perler, elfenben og korn, som kun de rigeste kunne få fat i på det tidspunkt.

Apotekere i London solgte pulveriseret enhjørningshorn indtil 1741.

6. Enhjørninger er altid rent hvide

Traditionelt har enhjørninger altid været helt hvide med lilla eller lyseblå øjne. Ifølge folklore bragte det held og velstand at snuble over et sådant væsen i naturen. Desuden kunne de, der nåede at komme tæt nok på til at røre ved en hvid enhjørning, se frem til glæde og lykke resten af ​​deres liv.

Mens hvide enhjørninger uden tvivl er de mest almindelige, beskriver nogle mytologier dem i forskellige farver. Især sorte enhjørninger er blevet relativt velkendte i dag. De symboliserer ikke kun styrke og magt, men også overvindelse af udfordringer og opnåelse af et ønsket mål.

7. Enhjørningshorn blev foræret til kongelige og solgt til høje priser

I 1577 vendte den engelske sømand Martin Frobisher tilbage fra sin canadiske ekspedition med en unik gave til dronning Elizabeth I. Han forærede dronningen hornet af en død “enhjørning”, som han fandt på kysten af ​​det nordlige Canada. Dronningen var så henrykt over denne sjældne gave, at hun beordrede den bevaret med de britiske kronjuveler. (Kilde: Historie)

Enhjørningshorn blev efter sigende solgt til forbløffende priser gennem historien. Nogle kilder siger, at disse magiske genstande var ti gange deres vægt værd i guld!

At eje magiske enhjørningshorn blev snart en besættelse af europæiske herskere. For eksempel forærede pave Clemens VII et pragtfuldt horn monteret i massivt guld til kong Frans I af Frankrig i 1533. Filip II af Spanien havde 12 horn i sin besiddelse, mens den russiske hersker Ivan den Forfærdelige ejede en enhjørningshorn-stav. (Kilde: Historie)

8. Vikingerne var de første til at sælge enhjørningshorn

Den skuffende sandhed om historiens enhjørningshorn er, at de alle var narhvalstødtænder. Også kendt som “havets enhjørninger” er narhvaler mellemstore hvaler, der kan prale af en overdimensioneret hundetand, vi ser som et storslået horn. Disse horn fungerer faktisk som sanseorganer, der er i stand til at opdage subtile ændringer i dyrets miljø.

Ifølge History var vikingerne (de snu nordboere) de første til at indse værdien af ​​narhvalstødtænder. Omkring 1000 e.Kr. stødte de på narhvalstødtænder skyllet op på Grønlands kyster og solgte dem til europæere. Da enhjørningen blev symbolet på Kristus i den tidlige middelalder, steg efterspørgslen og prisen på de falske enhjørningshorn betydeligt.

En sort enhjørning er et moderne fænomen, der symboliserer styrke og magt. Foto: Canva

9. Du kan få licens til at jage enhjørninger fra Lake Superior University

Lake Superior University i Michigan tilbyder en livstids enhjørnings-jagtlicens, der dækker hele planeten. Når du først har fået denne licens, kan du jage enhjørninger resten af ​​dit liv hvor som helst i verden!

Universitetet har endda nogle tips til dem, der planlægger at fange en enhjørning. Tilstrækkeligt udstyr og våben er afgørende, når man jager en enhjørning, da de kan blive ret voldsomme, når de føler sig fanget. Det er også næsten umuligt at tæmme en enhjørning, bare så du ved, hvad du går ind til!

10. Jomfruer var en enhjørningmagnet

Tro det eller ej, legenden siger, at hvis en jomfru sidder nøgen under et træ, vil en enhjørning snart dukke op. Jægere, der ønskede at fange og dræbe en enhjørning, brugte endda jomfruer som lokkemad i et forsøg på at trække væsnet ud af skoven.

Enhjørninger har længe været et symbol på renhed og uskyld, så deres tilknytning til jomfruer er ikke overraskende. I det antikke græske bestiarium med titlen “Physiologus” beskrives enhjørninger som stærke og bevidste dyr, der kun kan fanges i nærværelse af en jomfru. (Kilde: Britannica).

11. Kopper af enhjørninghorn var beskyttelse mod gift

I middelalderen var konger og dronninger altid i risiko for at blive forgiftet af oprørere og modstandere, og derfor blev kopper af enhjørningshorn brugt af kongelige som beskyttelse mod gift.

Ifølge Britannica blev disse kopper oftest lavet af stødtænder af næsehorn eller narhval og solgt for enorme summer.

12. Danmarks tronstol er lavet af enhjørningshorn

I tronsalen på Roseborn Slot, København, er der en kongelig stol, der ikke ligner nogen anden. Danmarks trone blev bygget i slutningen af ​​det 17. århundrede under Christian V. Bevogtet af tre sølvløver i naturlig størrelse, har den ekstravagante træstol en indviklet baldakin, gyldne statuer og enhjørningshorn-støttestrukturer.

I virkeligheden var stolen selvfølgelig lavet af narhvalstødtænder forklædt som enhjørningshorn. I århundreder er Danmarks Trone blevet brugt til kroningsceremonier og anden kongelig praksis. Selvom den ikke længere er i brug, repræsenterer tronen stadig sædet for det danske monarki. (Kilde: Kongernes samling)

13. Enhjørningstårer har helbredende kræfter

I mytologien er enhjørningens tårer ekstremt sjældne og har helbredende kræfter. Det menes, at enhjørninger kun græder få gange i løbet af flere hundrede år, og det er, når de bliver overvældet af sorg.

Selvom enhjørningstårer fældes af sorg, kan tårerne hele både følelsesmæssige og fysiske sår. Desuden er tårer og horn ikke de eneste dele af en enhjørning, der har magiske egenskaber. Enhjørningblod og hår besidder også magiske kræfter ifølge nogle legender.

14. Marco Polo så flere enhjørninger på sine rejser

Den berømte opdagelsesrejsende Marco Polo troede fuldt og fast på, at han så enhjørninger på sine rejser langs Silkevejen i det 13. århundrede. Han var dog ikke alt for imponeret over skabningerne og beskrev dem som omfangsrige og grimme. I dag har de fleste historikere mistanke om, at det han så faktisk var asiatiske næsehorn.

Regnbuer og Enhjørninger blev først flettet sammen med ‘My Little Pony’-universet i 2000. Foto: Canva

15. Genghis Khan besluttede ikke at erobre Indien efter at have mødt en enhjørning

Da han ankom til Indiens grænser, havde den store Djengis Khan al magt og ressourcer til at invadere og erobre nationen. Men ifølge den persiske historiker Juzjani fik en kombination af terræn, klima og et guddommeligt møde Khan til at vende sig væk.

Djengis Khans rådgiver Yelü Chucai nævnte det overnaturlige møde i to af hans biografier. Ifølge Chucai skete begivenheden nær Iron Gate Pass i “Østindien”, som er i det moderne Usbekistan.

Rådgiveren beskrev væsenet som “formet som en hjort [med] halen af ​​en hest, grøn i farven og med et enkelt horn.” Han skrev også, at enhjørningen kunne tale menneskeligt sprog og fortalte Khans livvagt: “Din herre burde vende tilbage tidligt”, hvilket var præcis, hvad han gjorde. (Kilde: History Today)

16. Kombinationen af ​​enhjørninger og regnbuer startede først i 2000

I dag er enhjørninger ofte afbildet, når de rider på regnbuer eller tegner de farverige buer, mens de svæver gennem himlen. Selvom du måske tror, ​​at dette billede går århundreder tilbage, startede blandingen af ​​enhjørninger og regnbuer først i begyndelsen af ​​2000’erne på grund af tv-shows som “My Little Pony”.

Kilde: HorseyHooves