Skip to main content

Det er ikke alt på marken, der kan spises

SEGES Hest har indenfor de senere år oplevet et stigende antal forespørgsler omkring giftige planter og heste. De fleste ved, de skal holde øje med taks og engbrandbæger, men der er andre, giftige arter
| admin

Ved Hestekongressen i 2019 kunne chefkonsulent Jørgen Kold, SEGES Heste berette, at antallet af forgiftninger med planter er et stigende problem. I England og herhjemme har undersøgelser vist af 19% af husdyrforgiftninger skyldes planter.

Der er ingen tvivl om, at træer, buske, planter og blomster er smukke at se på. Træer og buske udfylder en funktion som læhegn og skygge på hestefolden, og mange planter er gavnlige for hesten. Desværre er det ikke alle træer, buske og planter, som er sunde for hesten. Og nogle kan være giftige i en sådan grad, det kan koste hesten livet, hvis den sætter tænderne i dem.

De kendte giftige planter
De fleste hesteejere har hørt om de giftige brandbægere (eng- og vårbrandbæger) De smukke gule blomster lyser op på folden. Engbrandbæger blomstrer i juli-september, mens vårbrandbæger blomstrer i maj og juni. Brandbæger har en bitter smag, så hestene undgår oftest at spise dem i frisk form. Den bitre smag forsvinder ved tørring/ensilering, og derfor sorterer hestene dem ikke fra i hø eller wrap. Hestene kan også knække planterne, når de bevæger sig rundt på marken, og når planten er tørret, kan hesten æde dem. Problemet netop med brandbæger er, at de fortsat er giftige også i tørret form.

Den giver alvorlige leverskader, og et indtag på 1-5 kg gennem hestens liv kan i værste fald føre til døden, da leverskader forværres over tid.
Symptomerne på forgiftning kan variere fra nedstemthed og nedsat appetit til tegn på alvorlig leverskade med neurologiske symptomer, hovedpressen, væskeansamlinger, ikterus (gulfarvning af slimhinderne) og vægttab.

De, måske mindre kendte giftige planter
Heste spiser gerne kløver. Det er bare ikke al kløver, som hesten kan tåle. Alsike kløver findes ofte på folden. Man mener denne plante er vært for en svamp, der danner et giftstof, som kan være skadeligt for hestens lever. Resultatet af denne forgiftning er læsioner/slem solskoldning på specielt hestens lyse hudområder som på mulen eller hvide ben.

De smukke smørblomster, der typisk bærer små gule blomster, æder hesten sædvanligvis ikke. Når de er tørret i hø, er planten uskadelig, men i ensilage og meget fugtig wrap kan hesten blive forgiftet. Symptomerne på forgiftning kan være depression, kolik, nedsat ædelyst, mundhulesår og neurologiske symptomer.

Den giftige Alsike kløver.

Pas på buske og haveaffald
Det er ikke alene planter og blomster på marken, der kan være giftige for hesten. Flere træer og buske er også giftige. De fleste af dem findes ikke på marken, sædvanligvis, men hesten kan løbe ud af folden og spise af træerne i haven. Det er fx liguster, som er en kendt hælplante, taks hvor både pladene og bærerne er gift for hesten. Giftstoffet optages i tarmen og kan fåer til hjertestop eller åndedrætsproblemer. Indtager hesten blot ½ kg taks kan det være dødeligt. Selv tørret er taks særdeles giftig. Derfor må man ikke smide haveaffald på folden, som indeholder afklip af liguster, taks, rododendron, buksbom mv. som alle er planter, der er giftige for hesten.

Også træer kan være giftige
De senere år har der været flere episoder, hvor heste og ponyer er døde efter de har spist frø fra ahorn-træet. Også egetræets blade og agern er giftige, mest i foråret.

Hvis hesten har fået en forgiftning
Er du bekymret for, om din hest har fået en forgiftning, bør dyrlægen kontaktes. Fjern om muligt de planter, der kan have udløst symptomerne og gem gerne nogle af dem i det tilfælde, at der er tvivl om, hvilken plante hesten har indtaget.

Indtagelse af giftige planter har ofte en skadelig effekt på hestens lever. Den kan du læse mere om i artiklen: Hestens lever – et kemiværksted

Du kan læse mere om de giftige planter på marken, og se billeder af flere af dem på Evidensia’s hjemmeside.

Og på SEGES Hestes hjemmeside: Giftige planter: Tørre brandbæger er gift for heste


I App Store eller på Google Play kan man hente en gratis app med billeder og beskrivelser af giftige planter. Den er god at have med sig, når man går en tur i marken for at spotte planterne.

Denne artikel er første gang bragt i april 2021