Dressur og hestevelfærd til debat
“Det er IDOCs opfattelse, at vi ikke behøver at forsvare vores sport, men samtidig erkender vi, at der er behov for at forklare sammenhænge og fakta. Vi havde en fantastisk gruppe gæstetalere og gode og meget engagerede diskussioner. Vi er stolte over at have taget det første skridt mod gode konstruktive diskussioner om vores sport, skriver OL-dommer Hans Christian Matthiesen, der er præsident for IDOC.
Åben for dialog
I forbindelse med IDOC (International Dressage Officials Club) årlige genralforsamling inviteredes gæstetalere repræsenteret af Dr. Eva Van Avermaet, grundlægger af gruppen “Collectif Pour les Chevaux” og Dr. rer. nat. Kathrin Kienapfel-Henseleit, medlem af forskerteamet Swiss National Stud-Agroscope” og “Dr. Charles Trolliet, formand for Swiss Horse Industry Council and Observatory” for at dele synspunkter og bidrage til emner som: dressurundervisning, træning, konkurrence og velfærd.
På en meget åben og gennemsigtig måde delte begge parter (gæstetalerne og IDOC) deres fælles passion for hesten i dressuren – i træning og konkurrence – men også deres fælles mål: at bevare hestesporten og hestens velfærd. Både IDOC og gæstetalerne stræber efter at udbrede viden, uddannelse og information om ridesport, skriver IDOC i en pressemedelelse.
Dressur er en smuk sport, og begge parter udtalte ganske utvetydigt, at når det udføres efter reglerne, er det gavnligt for hesten som atlet. Et fælles grundlag var også, at viden skal være evidensbaseret og ikke baseret på følelser, rygter eller unøjagtige data.
Regler bør anvendes på sporten for at beskytte hesten som atlet, og hest/rytter-kombinationen skal formidle billedet af at arbejde sammen i harmoni og lethed. Træningsmetoder og regler skal beskytte hesten for at sikre en tilstrækkelig udvikling og lang levetid, og bedømmelsen skal altid have velfærden først for øje – som det fremgår af FEI Code of Conduct.
FEIs regler for træning og konkurrence er en stræben efter idealbilledet, og selvom alle stræber efter at opnå dette ideal bliver det ikke altid opnået, hvilket betyder, at vi stadig har plads til forbedring.
Dommere har en vigtig indflydelse på retningen af sporten i lighed med velfærdsorganisationerne derfor den gensidige støtte, den konstruktive, ærlige og respektfulde dialog (uden at pege fingere) og en seriøs forpligtelse til uddannelse på alle niveauer (officials, ryttere, trænere, videnskabsmænd, medier osv.) er altafgørende. Selvom parterne havde forskellige meninger om nogle emner, er det fælles budskab: at alle er engageret i at bevare sporten og fremme hestens velfærd.
Kilde: Pressemeddelelse