Skip to main content

Tjernobyls vilde heste fanget i krydsilden

De sjældne Przewalski-heste har i årevis levet vildt omkring Tjernobyl, og faktisk har de haft så gode betingelser, at bestanden er vokset fra 30 til 150 heste. Nu har russiske tropper kontrol over området.
| admin

I forbindelse med invasionen i Ukraine tog Vladimir Putins tropper kontrol over atomkraftværket i Tjernobyl i slutningen af ​​februar. Tropper beslaglagde udelukkelseszonen omkring værket, som nu er et vildtreservat, hvor ulve, elge og andre dyr for det meste lever uforstyrret. I de omkringliggende skove er grupper af vilde heste pludselig fanget i krydsilden, og fordi stedet huser en af ​​de værste atomkatastrofer i historien, bekymrer eksperter sig for, hvad der vil ske, nu hvor strålingen i jorden er blevet forstyrret.

De vilde heste i Tjernobyl

Przewalski- også kaldet Takhi-hesten løb engang vildt i hele Europa og Asien, og forhistoriske malerier af deres forfædre er gengivet på hulevægge i Frankrig. Den sidste kendte vilde Przewalskihest blev set på Mongoliets stepper i 1960. Deres antal blev hastigt reduceret af jagt og politiske stridigheder. Efter Anden Verdenskrig var bestanden på færre end 40 heste på globalt plan. Przewalski-hesten er aldrig blevet domesticeret og er den eneste rigtige vilde hest i verden i dag.

I 1990’erne blev Przewalski-heste genindført til Mongoliet og flere andre steder i Europa, herunder Tjernobyl-udelukkelseszonen, hvor der i 1998 blev sat 30 heste ud. Som følge heraf bor der nu over 150 vilde heste i et område, som folk ikke længere kan færdes i. Bestanden har klaret sig godt og er i vækst.

Paradoksalt har katastrofen affødt en unik mulighed for at bevare biodiversiteten, og forskere håber nu, at området kan tilbyde det perfekte miljø til at fokusere bevaringsindsatsen på at genoprette “landskabet og det sæt af arter, der var typiske for dette territorium for 200 til 300 år siden.”

Dyr bliver en del af menneskets konflikter

Rusland har nu kontrollen over atomkraftværket og udelukkelseszonen omkring og for første gang i mange år (ulykken skete i 1986) bliver det vilde dyreliv forstyrret. Mens billeder og rapporter om urolighederne i Ukraine strømmer ind, kan man ikke lade være med at tænke på de mange heste, der endnu gang er fanget i menneskets krige. For krigen rammer også vores firbenede venner både under og efter sådanne konflikter.

I 2016 rapporterede The New York Times eksempelvis om, hvordan mange heste, der blev redet af turister i Egypten, var blevet efterladt til at sulte, fordi det arabiske forår havde skræmt turister væk.

Kavaleriets alder er måske for længst forbi, men dyr er fortsat en del af menneskelig konflikt. Vi kan kun håbe på, at de vilde heste omkring Tjernobyl, og de mange, mange domesticerede heste i Ukraine slipper gennem krigen på den bedst mulige måde.

Du kan donere hø og foder til heste i Ukraine – læs mere her.

Kilde: Horse Network