Skip to main content

EHV-1 slår igen til, denne gang på Viborg-kanten

3 heste har måttet aflives pga. den frygtede Herpesvirus-1, der giver neurologiske symptomer. Stalden rummer 38 heste, og der arbejdes på højtryk af dyrlæger og hesteejere, fortæller dyrlæge Johanne Juul, for at forsøge at hjælpe så mange heste som muligt gennem et evt. sygdomsforløb. 4 heste er i ”rød” afdeling, svarende til intensiv-behandling.
| admin

På ridecenteret Rytters Ridesport ved Viborg, blev der konstateret feber hos 2 heste i staten af ugen. De blev tilset af dyrlæge, og der bliver taget næsesvaber og blodprøve, for at finde ud af, hvilken virus der er tale om. Omgående lukkede ejerne stalden ned, og beder om, at alle hesteejere overvåger deres heste med temperaturmålinger to gange dagligt.

Allerede tirsdag var der flere heste med feber, og i løbet af de første dage i ugen blev der taget næsesvaber og blodprøve på i alt 5 heste.

Torsdag var der endnu ikke svar på prøverne, men der fik den første hest neurologiske symptomer, og lagde sig i boksen. Der var dyrlæger og hesteejere klar over, at det er den, frygtede EHV-1, der raser i stalden.

3 døde heste

Desværre måtte hesten aflives og fredag lagde endnu to heste sig i boksen og måtte aflives. Tine Rytter, fra Rytters Ridesport har talt med dyrlæge Johanne Juul fra Rebild Hestepraksis netop om biosecurity i forbindelse med smitteudbrud. Da hun blev klar over, hvilken situation de stod i, tog hun kontakt til Johanne Juul, som nu er sammen med en anden hestedyrlæge i kampen om behandlingen af hestene på stedet.

Stalden er opdelt i staldafsnit, og dermed kan det også være muligt, at reducere smittespredningen i staldene som rummer 38 heste.

Nogle heste flyttes ud

Sammen med dyrlæge Johanne Juul inddeles heste i grupper. Blande de heste, som ikke har eller har haft feber, er der nogle, som ejerne har kunnet tage hjem i tomme stalde. Hestene er kørt fra stedet og ind i tomme stalde, hvor de så er i karantæne, og bliver overvåget og behandlet af hesteejernes egne dyrlæger.

Det har givet noget luft i stalden, så det har været muligt at inddele staldene i tre afsnit: grønt afsnit med de heste, som er feberfri. De heste, som har haft feber eller har feber er i gult afsnit. Og de heste, som har neurologisk sygdomstegn, kommer i rød afdeling.

Staldene er blevet vasket ned og desinficeret. Nogle af de feberfrie heste er flyttet ind i ridehallen, hvor den lokale landmand har bygget bokse af bigballer. Og fra Nord-Vest Boks har de været hurtige til at sætte rejsestald op ude på marken til andre af de feberfrie heste.

14 heste med feber

”Vi har 14 heste, som har eller har haft feber. Og så har vi i den røde afdeling, 4 heste, der alle har neurologiske symptomer,” fortæller Johanne Juul. To af hestene klarer sig uden sele og 2 er i sele.

14 heste har feber og 4 har neurologiske symptomer

Dyrlæge Johanne Juul

”Vi tog en ud af selen i aftes, og den har været ude at gå i dag, den har det meget bedre. Jeg tror den kommer sig. Det har givet energi til hele flokken af hjælpere og hesteejere,” siger Johanne.

”Vi har ingen anelse om, hvor smitten kommer fra. Som jeg har fået det oplyst, er der ikke et stort rykind og -ud af stalden. Jeg tænker, det må være en hest, som pludselig er begyndt at udskille virus,” forklarer dyrlægen.

Døgnbemanding og hårdt arbejde

Johanne Juul fortæller, at efter det store virus-udbrud i Valencia sidste vinter/forår, er der kommet noget mere viden om behandling af hestene. Der er derfor lavet en behandlingsplan ud fra den viden, som er blevet tilgængelig efter udbruddet i Spanien.

”Vi har fået stor hjælp af dyrlæge Louise Husted fra Højgaard Hestehospital, og alle heste er nu i behandling med antiviral lægemiddel mod herpesvirus. Både de syge og raske heste. De får også smertebehandling, og hestene i rød afdeling står med drop. Samtidig må vi hjælpe dem med at tømme blæren og få gødning ud. Det hjælper dyrlægerne med, og vi er to dyrlæger, som er fælles om at behandle hestene og være i vagt,” uddyber Johanne. Hun understreger, der er styr på situationen, og ikke alene hestene er opdelt i afdelinger, det samme er hesteejere og mennesker. Der er døgnvagt i stalden og døgnbehandling af dyrlægerne.

Der er et godt sammenhold, hvor selv de ryttere, som har mistet deres heste, kommer og hjælper de andre.

Dyrlæge Johanne Juul

”Jeg er dybt imponeret af de mennesker på stedet. Med fingersnilde er der hurtigt bygget bokse om, så vi kan hænge hestene i seler.”

Taknemmelig for hjælp

”De er så taknemmelige for al den hjælp, de er blevet tilbudt. Personer fra alle egne af landet, har tilbudt hjælp af den ene eller anden art. Fra Sønderjylland er der nogle, som har tilbudt at komme med seler m.v. Det er opløftende midt i al det tragiske, og det betyder alverden for dem,” understreger dyrlægen. Der er desuden kommet masser af varme beskeder, og det luner i en hård tid.

”Vi er ikke igennem det endnu, den næste uge bliver afgørende for, hvor mange der bliver neurologiske, det er heldigvis sådan, at ikke alle får neurologiske symptomer,” understreger dyrlæge Johanne Juul, afslutningsvis.

Læs meget mere om EHV-1: FEI besvarer alle dine spørgsmål om Equine Herpesvirus (EHV-1) – Zibrasport Equest