Skip to main content

Sikkerhed: Kom godt op på hesten

Det er nu alligevel den bedste start på rideturen, hvis man kommer sikkert i sadlen. Men det er langt fra hver gang, at det er en nem opgave at sidde op. De fleste af os har sikkert prøvet at komme på en hest, der har så travlt med dagens arbejde, at den allerede er sat afsted, det øjeblik vi sætter foden i bøjlen. I Jan Ladewigs bog Sikkerhed for hest og rytter – tryg i stalden, på folden og under ridning, giver Ladewig sit bud på, hvordan man kommer op på hesten, så sikkert som muligt.
| admin

Hvad kan gå galt?
I det øjeblik man sætter foden i den ene bøjle og begynder at stige til hest, er man i en meget sårbar position, og det betyder, at meget kan gå galt de sekunder, det tager at sætte sig sadlen: Står hesten ikke stille, mens du har et ben på jorden og et i stigbøjlen, kan du miste balancen, hvis hesten går frem. Ordner du stigbøjler, når du har sat dig i sadlen, har du ikke altid styr på hesten, hvis den begynder at gå (eller løbe). Er gjorden ikke strammet nok, kan sadlen dreje under opstigning, og mister du balancen og falder ind under hesten, kan du risikere at blive trådt på.

Kom sikkert til hest
En af de vigtigste ting hesten derfor skal lære i forbindelse med op- og afstigning er, at den skal stå stille. Det er dig som rytter, der bestemmer, hvornår den skal stå, og hvornår den må gå. Hvis hesten kan det, er du allerede godt på vej til en god ridetur. Herefter er der andre ting, der spiller ind, og det forklarer Jan Ladewig således:

”Inden du sætter foden i stigbøjlen, samler du begge tøjler i venstre hånd. Tøjlerne skal være så tilstrækkeligt lange, at de netop ikke indvirker på biddet. Samtidig tager du med venstre hånd fat i den forreste øverste del af sadlen. Derved undgår du at rykke hesten i munden, mens du stiger op. Hvis hesten begynder at gå, slipper du dit tag i sadlen og trækker bagud, til hesten står stille. Og dette skal du gøre, hver gang hesten bevæger sig, lige meget hvor langt du er kommet i opstigningen. Men husk at giver efter i tøjlerne igen, når hesten er standset.”

Hesten skal lære at stå stille ved opstigning.

Ved at benytte en skammel ved opstigning, undgår du at trække sadlen skæv, og gør det mere behageligt for hesten. For at kunne bruge en skammel, kræver det selvfølgelig, at hesten kan stå stille ved siden af skamlen, hvilket også kræver træning.

Sikkert op – sikkert af
Når du skal af hesten igen, så skal det selvfølgelig også ske så sikkert som muligt. Hvis du ikke får begge ben ud af bøjlerne inden afsidning, kan du miste balancen, hvis hesten bevæger sig fremad mens du har et ben på jorden. Ligeledes kan en sikkerhedsvest hænge fast i sadlen, når du glider ned, så du i værste fald kan falde under hesten. Derfor vær altid opmærksom på følgende:

”Inden du svinger højre ben over hestens ryg, skal du tage begge fødder ud af stigbøjlerne, svinge dig ned, og lande på begge ben. Skub dig lidt væk fra hesten, i det du hopper ned fra den. Hvis du bruger air-vest, husk at spænde den fra sadlen, så den ikke udløses, når du sidder af.”

I forbindelse med udgivelsen af Jan Ladewigs bog Sikkerhed For hest og rytter – tryg i stalden, på folden og under ridning, sætter vi fokus på en række dagligdagssituationer med heste, der kan udgøre en sikkerhedsrisiko. Jan Ladewig er professor i husdyrsadfærd og -velfærd på Købehavns Universitet. Siden 2007 har han været æresmedlem af The International Society of Equitation Science. Du kan læse og lære meget mere om sikkerheden omkring heste i Ladewigs bog, der kan købes i alle landets boghandlere, diverse netboghandlere og på www.shop-egolibris.dk