Er din dressurhest klar til at changere? Del 1
For springrytternes vedkommende er indlæring af changementer en naturlig del af hestens tidlige springuddannelse. Det er nødvendigt, at springhesten lærer at changere, for det giver en bedre rytme på banen. Springhestene er kun under bedømmelse, hvis de deltager i springchampionaterne i for ungheste, og her er det ikke et krav, at de 4-årige springheste kan changere. Og selv om springhestene ikke changere rent, er det ikke et problem i forhold til bedømmelsen. For springhestens balance og afvikling af springet kan det være en fordel, at den kommer til springet i retvendt galop, og absolut ikke i krydsgalop. Derfor har springryttere fokus på changementer på et tidligt tidspunkt i hestenes uddannelse. Springryttere indlærer ofte changementer ved at springe små kryds, eller galopperer over cavalettis eller bomme på jorden. Her giver rytteren hjælpen til changementet, når hesten sætter af, samtidig med, at rytteren leder hesten mod den nye galopside, med den kommende indvendige hånd. På den måde bliver changementerne ”leget” ind i springhestene.
Mens kvaliteten af changementet dybest set er ligegyldigt, når det gælder springheste, bare det sker flydende og let for hjælpen, er det helt anderledes for dressurhestens vedkommende, for de blive bedømt på kvaliteten af changementet.
Dressurhestens changement
Kvaliteten af changementet bedømmes bl.a. ud fra, om det er udført samtidig for og bag, at hesten ikke ”tager selv” og changere før hjælpen bliver givet og om den er ligeudrettet i changementet. Udfordringer er, at galopkvaliteten skal bibeholdes før og efter changementet, og at hesten skal holde den samme rytme og fremadsøgning.
Hvornår er hesten klar til changement?
Nogle ryttere har erfaring for, at det giver god mening for dem at starte indlæring af changement i 4-5-års alderen. Andre venter lidt længere. Hvor det helt rette tidspunkt er der, afhænger af hestens uddannelse og rytterens erfaring.
FEI har sammensat en lille tjekliste. Hvis du ikke med sikkerhed kan sige, at du og din hest kan udføre tingene på listen, er du sandsynligvis nødt til at forberede dig lidt mere, før du introducerer hesten for changementer.
1. Du har en afbalanceret kontragalop. Din hest kan let fastholde kontragalop rundt på ridebanen, også på en stor cirkelvolte uden at løbe eller falde i trav. Den må ikke vise modstand, skal fastholde ligeudretning og have en god balance. Kontragalop er en god test af hestens fremaddrift og ligeudretning, hvilket er nogle af nøgleelementerne i et godt changement, også med hestens videre uddannelse i tankerne.
2. Det er let for hesten (og dig) at lave anspring. Du skal let kunne udføre gode anspring, før du begynder at bede om changementer. Hesten skal let kunne samle galoppen til en skridtovergang. Og herefter kunne spring an til samme eller modsatte side, uden modstand, uden at lave travtrin eller ”toppe op” i bagparten.
3. Du kan lave anspring til begge sider fra skridt. Hesten skal kunne changere fra både retvendt og kontragalop. Den skal forstå galophjælpen, og reagere på den. Anspring fra skridt, skifte galoppen gennem skridt, alt dette er med til at forberede hesten på changement.
Dressurrytterne kan, som det er tilfældet med springrytterne, have god gavn af at bruge springbomme på jorden ved indlæring af changement. Og ellers er der forskellige steder på banen, som ryttere/trænere foretrækker at bruge ved indlæring af changement. Det er dog en god ide at have en erfaren træner som støtte ved indlæringen af changement. Får hesten, og rytteren, lært at udføre changementet for en let hjælp, vil det være så meget lettere, når hesten senere i sin uddannelse skal lære at changere i serier.
Kilde: FEI/
I anden del af denne serie har vi talt med dressurrytter/træner Anne Troensegaard og dressurlandstræner Nathalie zu Sayn-Wittgenstein om deres tilgang til changementer, hvornår og hvor de indøver dem.
Hjælpen til changement
Changement fra fx højre- til venstre galop sker fra en god, energisk grundgalop. Hesten skal være fremme for hjælpen, og have en god energi og balance. I praksis fører rytteren sit venstre ben lidt frem (kommende indvendige side) og det høje lidt tilbage (kommende udvendige side). På den måde bytter man galophjælpen, og forbereder hesten på changementet. Hesten reagerer for den kommende udvendig tøjle og den kommende udvendige schenkel, i dette tilfælde den højre.
Man må ikke trække hesten til siden, eller kaste sin hjælp til siden, for at få en reaktion fra hesten. Bliv siddende og flyt kun vægten let til den ny indvendige side (venstre). Det giver nemlig hesten en større grad af frihed, til at skifte galoppen og springe op i forparten, så den rent faktisk kan lave sit spring til venstre.
I indlæringsfasen vil nogle heste måske løbe væk fra hjælpen til changementet, og her er det vigtigt, man ikke stopper dem brat op. De skal have lov til at falde til ro, så lav en rolig overgang til en galop under kontrol, eller til skridt.