Skip to main content

Er ridesporten for dyr til at overleve?

I foråret bragte vi et tema fordelt over to udgaver af magasinet Riders NOTEBOOK med titlen: Dødsspiral: Er ridesporten for dyr til at overleve? I den første artikel spørger vi: Er det nu også så dårligt, som vi tror?
| admin

Faldende medlemstal i Dansk Ride Forbund, halverede føltal, mangel på heste og ponyer, stigende priserne, flere stævner aflyses… Dansk hestesport er inde i en negativ spiral. Men hvor galt står det egentlig til? Det satte vi fokus på i to udgaver af magasinet Riders NOTEBOOK i 2022.

De kommende dage bringer vi artiklerne i sin helhed her på sitet.

Den første har titlen: Er det nu også så dårligt, som vi tror?

Det er absolut ikke blevet billigere at være rytter eller drive rideskole/stutteri, og omvendt må mange rideklubber og stutterier se i øjnene, at indtægterne ikke står mål med udgifterne. Der er ingen tvivl om, at den økonomiske krise i 2008 ramte hestesporten på flere områder, og også et urimeligt lovtryk fra især Hesteloven har haft sin negative effekt på branchen.

Omvendt er branchen heldigvis også i vækst igen på flere parametre. Eksempelvis kan vi glæde os over, at vi efter et uhyggeligt fald i antallet af føl, har vi heldigvis set en stigning siden 2016, så antallet af heste nu er knap 190.000. Det er omkring 10.000 mindre, end da antallet var på sit højeste tilbage i 2008, men har vi de rigtige heste og priser til at møde behovet? (Det kan du læse mere om i artiklen: Hvor er hestene blevet af?)

Skolereform og voksne tilbage i klubberne

Efter skolereformens indtog i 2014, hvor eleverne fik en længere skoledag, viste en meningsmåling, at børn droppede idrætsaktiviteter, herunder ridning, simpelthen fordi de ikke kunne nå det længere.

Dansk Ride Forbunds medlemstal for børn under 18 år, der peakede i 2008 med 44.969 medlemmer, er faldet til 33.551 i 2020. I 2008 toppede Dansk Ride Forbunds samlede medlemstal med 78.000 mod godt 63.000 i 2020.

Dansk Ride Forbunds direktør Morten Schram Rodtwitt erkender det betydelige fald i antallet af medlemmer over det seneste årti.

”Man skal dog tage medlemstallene med et gran salt i forhold til en sammenligning med de seneste tal fra 2020. Vi har set en stagnation i faldet i 2019, men så kom corona,” uddyber han.

På positivsiden er antallet af medlemmer over 40 år steget med ca. 12.000 i den samme periode, hvor antallet af de yngste medlemmer er faldet. Stigningen er en konsekvens af, at tidligere ryttere vender tilbage til ridesporten, når deres børn er blevet ældre, og de er mere velfunderet rent økonomisk. Sammen med DIF igangsatte Dansk Ride Forbund i 2020 et treårigt projekt, der skal give landets rideklubber inspiration til aktiviteter for voksne.

Bekymring for fremtiden

Flere af de personer, herunder beridere og daglige ledere i rideklubber, vi har talt med i forbindelse med dette tema, peger på, at der bør sættes fokus på nedgangen i medlemstallene, og aflyste stævner, samt de udfordringer, som flere klubber møder i driften. Udfordringer som rideforbundet har fokus på i dets fire centrale strategiske indsatsområder frem mod 2030:

  • Hestevelfærd – DRF tager ansvar og sætter dagsorden
  • Ridesporten – en attraktiv stævne- og aktivitetsstruktur for alle på alle niveauer
  • Elevskolen – sikrer rytternes grunduddannelse og skaber forudsætninger for heste som livsstil
  • Rideklubben – veldrevne rideklubber med fokus på drift, uddannelse og udvikling.

Og det er præcist disse fire emner, som de trænere/daglige ledere vi har talt med, peger på som helt afgørende indsatsområder.

Vi er klar til at hjælpe

Rideforbundets sekretariat er mere end parat til at hjælpe de klubber, som måtte ønske det, understreger Morten Schram Rodtwitt, men han erkender, at forbundet kunne blive bedre til at oplyse klubberne om den hjælp, der er at hente.

”Vi er meget opmærksomme på ikke at indoktrinere og trække noget ned over hovedet på nogen, før de er klar til det. Vi prøver dog at motivere klubberne, og så faciliteterer vi en understøttende indsats til de klubber, som gerne vil være med.”

Vi kan ikke sidde og vente, så dør vi!

”Vi har en ret selvkørende og velfungerende klub, men alligevel løb vi ind i nogle udfordringer med at hverve medlemmer til bestyrelsen. Vi fik stor hjælp fra forbundet i den sag, og professionel dirigent til hjælp med afviklingen af generalforsamlingen,” indleder Karin Sørensen fra Harridslev Rideklub, en klub med ca. 145 medlemmer, hvoraf de 60-65 er i elevskolen.

”Vi er nødt til at holde gang i elevskolen, så vi skal opprioritere det, for det er her fødekæden starter – her man bliver fascineret af hesten. Der sker, fordi man kender nogen der rider eller har været til et arrangement. Og her har rideforbundets konsulenter været gode til at hjælpe os med aktiviteter, som synliggør rideklubben,” fortæller Karin Sørensen.

I de følgende artikler ser vi nærmere på nogle af de spørgsmål og problematikker, som ryttere, trænere, daglige ledere og klubber står overfor.

Et magasin af hestefolk til hestefolk

Riders NOTEBOOK udkommer otte gange årligt: februar, april, maj, juni, august, september, oktober og december.

Magasinet er spækket med godt og spændende indhold, som appellerer til alle, der er hesteinteresserede. Hvad enten du er til elitesport eller breddeaktiviteter, varmblodheste eller specialracer, personlige beretninger, nyheder eller faglige artikler – selv har hest eller blot er pjattet med de firbenede dyr, så har vi noget til dig!

Riders NOTEBOOK – Danmarks flotteste magasin for hesteelskere!