Skip to main content

Få styr på changementet – Del 3

I vores artikelserie om changementet er vi nu nået til det punkt, hvor du med de rigtige hjælpere skal få hesten til at forstå, hvordan den udfører et flyvende skift.
| admin

Læs kapitel 1 her og kapitel 2 her

Del 2: Varier bøjningen på langsiden

1. Når din hest kan opretholde en stabil kontragalop rundt på begge kortsider, fortsæt da ned ad den næste langside.

2. Efter et par galopspring, drej din overkrop let, så dit bryst nu vender direkte ned ad langsiden. Mens du gør det, skal du bruge dine tøjler til at lede din hests næse, indtil hestens hals er lige og parallel med barrieren.

Juster dine tøjlængde efter behov for at opretholde en jævn kontakt. Fortsæt med at lægge vægt på dit indvendige sæde (i dette eksempel din venstre sæde) mere end dit udvendige sæde, og hold dine bens position på samme måde som før for at minde hesten om at blive i kontragalop.

Bliv ikke overrasket, hvis din hest reagerer på ændringen af bøjningen ved at skifte galop eller falde i trav.

Dette er endnu en test af hestens lydighed i forhold til dine hjælpere – såvel som på hestens styrke og smidighed.

Tag stille og roligt din hest tilbage i skridt og sæt så i kontragalop igen.

Fortsæt med den normale bøjning (i dette eksempel til venstre) et par galopspring, og kontroller derefter, at dit sæde og ben stadig er tydeligt på plads, før du prøver at rette nakken ud igen – i blot et galopspring.

Efter et par galopspring, drej din overkrop let så den vender direkte ned ad langsiden. Brug dine tøjler til at lede din hests næse tilbage mod sporet, indtil hestens nakke er ligeud rettet.

3. Gentag dette ned ad resten af langsiden: vend tilbage til den normale bøjning i et par galopspring, ret hesten ud i et par galopspring og vend derefter tilbage til bøjningen.

For yngre og/eller mindre erfarne heste er dette måske det bedste sted at afslutte øvelsen. Den næste del kræver mere træning og en god forståelse for versaden.

Del 3: Forparten ind i kontragalop

Når din hest mestrer ovenstående trin og føler sig klar til en højere sværhedsgrad, så kan du tilføje endnu en positionering: Forparten ind.

1. Efter at have vendt ned ad langsiden og rettet din hests nakke …

2. … let så dit venstre sæde, mens du drejer dit bryst, så det vender mod indersiden af ​​banen. Mens du gør dette, skal du bruge dine tøjler til at guide din hests skuldre i retning af indersiden af ​​sporet for at udføre en begyndende versade.

Bed nu om en let bøjning i hestens nakke, mens du stadig bruger dine ben til at holde hestens bagpart på banen og bevare springet i galoppen. Det er her, du laver den føromtalte pretzel (del 2 i artikelserien):

Med fronten af ​​din hests krop bøjet i den ene retning, og bagenden af ​​kroppen er bøjet i den anden retning. Hvis du for eksempel rider på den venstre volte, skal du bede om en let bøjning til højre, mens du støtter med dit venstre ben for at bevare venstre bøjning gennem hesten. Læg højre ben lidt tilbage for at forhindre, at dens bagpart falder ud.

Dette er endnu en udfordrende test. Husk ikke at overreagere, hvis din hest skifter galop eller mister balancen. Foretag en forsigtig rettelse og prøv igen. Hvis hesten nogensinde føler sig anspændt eller forvirret, så gå et step tilbage til et tidligere stadie af øvelsen og gentag det, indtil hesten slapper af igen.

3. Når du har fået skulderen ind i kontragalop, rider du den et par galopspring, før du meget langsomt roterer dine skuldre tilbage og fører hestens nakke tilbage til den oprindelige bøjning. Rid derefter i kontragalop rundt i kortsiden og øv begyndende versade igen på den næste langside.

På dette tidspunkt, hvis du ikke føler, at din hest er klar til at prøve et changement, skal du enten ride et simpelt skift (overgang til skridt og derefter springe an i modsat galop) eller ride gennem kortsiden i kontragalop og dreje skråt igennem for at vende tilbage til almindelig galop. Tag en skridtpause og gentag derefter hele øvelsen på den anden volte.

Del 4: Flyvende changement

Når alt er lykkedes indtil nu, og du er klar til at prøve et flyvende changement, skal du gennemride alle de tidligere dele.

1. Rid kontragalop med fokus på skulderen ind.

2. Foretag en tydelig halvparade ved at bruge de samme hjælpemidler, som du har brugt til galop-skridt overgange, mens du stadig holder din hests skuldre placeret en smule mod indersiden af ​​banen.

Spænd i din core (musklerne i maven og lænden), læg benene ind til sadlen og før din overkrop en smule bagud.

Hold samtidig kontakten til hestens mund for at bede den om at flytte sin vægt tilbage på bagbenene. Dette er et meget vigtigt skridt.

Det fortæller din hest, at der kommer noget nyt. Det samler hesten, og den forberedes til det flyvende changement. Hestens krop bliver ofte lang, når den går i kontragalop og mister den nødvendige samling.

Så hvis du ikke mærker, at halvparaden “går igennem” – lav det ønskede vægtskifte – gentag det.

3. Når du mærker, at halvparaden bliver forstået, skal du komme med en tydelig hjælper til den modsatte galop – ved at bruge de samme hjælpere, som du konsekvent har brugt i dine overgange mellem skridt og galop.

Hvis du startede på venstre volte, skal du føre dit højre ben frem, dit venstre ben bagud og flytte din vægt til højre for at bede om et changement.

4. Fortsæt på højre volte.

Kilde: Dressage Today