Skip to main content

FEI besvarer alle dine spørgsmål om Equine Herpesvirus (EHV-1)

FEI har besvaret spørgsmål om Equine Herpesvirus (EHV-1), så du kan få svar på, hvor farlig sygdommen er, hvordan den spreder sig, og hvad FEI gør for at så få heste som muligt bliver smittet.
| admin

Herunder kan du se de spørgsmål/svar som FEI har samlet på deres site – oversat til dansk:

Hvad er Equine Herpesvirus?

Equine Herpesvirus er en smitsom sygdom, der rammer heste. Selv om der er flere typer af virus, så er det Equine Herpesvirus-1 (EHV-1) og Equine Herpesvirus-4 (EHV-4), der ofte ses.
Det nuværende udbrud i Europa er af typen EHV-1.

Smittede heste vil muligvis få luftvejsinfektioner, problemer med det centrale nervesystem og ifolede hopper risikerer at abortere. Neonatal infektion hos føl ses desværre også – og med dødeligt udgang.

Equine Herpesvirus findes mange steder i verden, og sæsonprægede udbrud er ikke usædvanlige.
Bestemte typer af virus kan være årsag til alvorlig sygdom hos heste. Det kan have den konsekvens, at komplette stalde skal isoleres i flere uger, så hestene ikke kan rejse eller deltage i konkurrencer.

Hvordan smitter sygdommen?

Equine Herpesvirus smitter via luften, og heste med mindre end fem meters afstand imellem hinanden udsættes for risiko for smitte.

Heste kan inficeres, hvis de har været i kontakt med andre heste, og de kan dermed også tage sygdommen med hjem i stalden. Virus kan også sprede sig via tøj og andet rideudstyr, hvis mennesker er i kontakt med syge heste.

Hestetransporter er også en mulig smittespreder. Hestetrailere og lastbiler, der har transporteret syge heste, kan nemlig indeholde spor af virus. Derfor er det vigtigt at desinficere og rengøre efter hver transport. Det samme er tilfældet med stalde. Når heste flyttes, skal boksene gøre rene, så nye heste ikke udsættes for smitte. 

Hvilke sygdomstegn skal jeg være opmærksom på?

De kliniske tegn på Equine Herpesvirus afhænger af, hvilken type af virus, hesten er ramt af. Heste, der lider af EHV-1, kan udvikle feber, luftvejsinfektioner, hoste og næseflåd.

Nogle heste vil muligvis udvikle neurologiske symptomer såsom balanceproblemer, lammelse af blæren, og hesten kan få svært ved at rejse sig op.

Hvis hesten er slemt ramt af de neurologiske symptomer, så kan den eneste udvej være aflivning.

Jeg tror, at min hest er ramt af Equine Herpesvirus. Hvad skal jeg gøre?

Hvis heste viser tegn på sygdom, så skal de hurtigt muligt isoleres og undersøges af en dyrlæge.

Kliniske tegn ses ofte i løbet af 10 dage, efter hesten har været udsat for smitte. Da heste også kan udvise samme symptomer ved andre sygdomme, så bør din dyrlæge tage næsesvab og blodprøve. Heste som kan have været i kontakt med syge heste skal identificeres, isoleres og testes. Ingen til- eller afgang af heste til stalden.

Hvor hurtigt kommer min hest sig?

Det varierer meget, hvor længe en hest har brug for at komme sig. Det er afhængig af de kliniske tegn, og om hesten har haft andre infektioner i sygdomforløbet.

Hvordan kan jeg beskytte min hest?

Der findes en vaccine mod EHV-1 og EHV-4, men den beskytter ikke mod den neurologiske udgave af sygdommen.

Vaccinen kan være med til at reducere udbredelsen af virus. Din dyrlæge vil kunne give dig meget mere info om brugen af vaccine.

Læs mere om FEIs foranstaltninger i forhold til udbruddet af Equine Herpesvirus her