Skip to main content

Et fynsk paradis til misrøgtede heste og ponyer

Ved Morud på Vestfyn boltrer knap 100 heste sig på 20 naturskønne hektarer. Hver eneste hest har en helt særlig historie, og en stor del af dem er reddet fra vanrøgt, mens andre nyder deres otium med masser af plads, frihed og et rigtig hesteliv. Vi har besøgt hesteinternatet Nyt Hesteliv, hvis brændende mission er at hjælpe så mange heste som muligt.
| admin

Misrøgtet pony var springbræt til Nyt Hesteliv
Vi går gennem det høje græs på stierne på naturejendommen ved Morud. Det er gråvejr og fugtigt, men turen er smuk gennem skov og langs søer. En rød staldkat følger os det meste af vejen, men da græsset bliver for højt og vådt, vender den om og trisser tilbage til stalden. I baggrunden ses grantræer på rad og række som et levn fra gårdens tid som granplantage, og langs stien strækker foldene sig, hvor hestene går i større og mindre flokke. Jeg følges med Janne Junker formand for Hesteværnsorganisationen Nyt Hesteliv, stifter af internatet og dedikeret ildsjæl.

”Ideen til nyt Hesteliv fik jeg i 2004,” fortæller Janne Junker. ”Jeg husker det helt tydeligt, for jeg stod i kø i Netto, og så så jeg på forsiden af BT, at der var en pony, der var død af sult. Jeg vidste bare lige der, at jeg måtte gøre noget, at det var det, jeg skulle med mit liv.”

Janne boede på det tidspunkt i Helsinge på Nordsjælland og havde mange års erfaring fra reklame- og marketingbranchen. Der var dog ikke langt fra tanke og ide til udførsel for Jannes vedkommende. Teltpælene blev rykket op, og hun flyttede med sin mand og datter til Fyn, nærmere betegnet til en gård i Blommenslyst, og Nyt Hesteliv blev en realitet.

”Kærligheden til heste kom ikke bare ud af det blå. Jeg har altid været hestepige, og heste har fulgt mig gennem livet. Heste giver så meget tilbage, hvis man lytter lidt til dem. De prøver virkelig at gøre alt for os, og derfor bliver jeg altid ked af det, når jeg oplever, at hestene ikke bliver behandlet ordentligt.”

Hver hest har en historie
Nyt Hesteliv er det eneste hesteinternat af sin slags i Danmark, og det nyder de mange heste rigtig godt af, der pt residerer på stedet. Mens vi går rundt på foldene, kommer der hele tiden heste hen og hilser på. De kender Janne, og hun kender dem. Hver eneste hest har en særlig historie. Nogle har været voldsomt misrøgtede, andre er gamle og har fået lov at nyde deres otium på Fyn, mens andre igen er kommet til internatet, fordi ejeren ikke har kunnet overskue pasningen af hestene og derfor har kontaktet Nyt Hesteliv.

”Hvis jeg skal nævne en sag, der virkelig gjorde indtryk på mig, så må det nok være vores første vanrøgtssag i 2006. Det var en frygtelig sag fra Nordjylland, hvor to heste og en pony var totalt udsultede. Den ene hest blev aflivet på stedet, men travhesten Anaconda og ponyen Lukas kom til os på Fyn. Anaconda havde været indespærret i en kold stald uden strøelse. Hun havde ikke været udenfor i 6 mdr., og hun havde liggesår fra det hårde betongulv i stalden. Hun var så tynd og langhåret. Jeg havde aldrig set så tynd en hest før. Det var en lang proces at få hende på fode igen. Hun tabte alt sin pels i maj, og vi måtte smøre hende ind i solcreme, for at hun ikke blev forbrændt. Men efterhånden som hun kom sig, viste det sig at bag den tynde opgivende hest, var den smukkeste og dejligste hoppe,” fortæller Janne.

Et naturligt hesteliv
Det er måske noget, jeg bare bilder mig ind, men det føles som om, der er en form for kollektiv taknemmelighed blandt de mange heste.  Alle vi møder er i hvert fald glade og nysgerrige, og umiddelbart kan man ikke se på dem, at de har haft et hårdt liv. Som shetlandsponyen Lille Mingus der bare var overladt til sig selv i en garage uden vådt eller tørt, mens familien ejerne tog ud at rejse. Man kan undre sig over, at sådanne svigt stadig kan forekomme i dagens Danmark, hvor vi faktisk har en lovgivning for hold af heste. Men ikke alle formår at varetage opgaven og det ansvar, der følger med det at have hest, og det gør Nyt Hestelivs arbejde så vigtigt. Og hestene har alt mulig grund til at være glade på internatet. De har i hvert fald de forhold, der skal til for at skabe et godt hesteliv. Ponyer og æsler går sammen på folde med adgang til masser af stråfoder og med flere huse, så de alle kan stå tørt og varmt. De store heste går sammen i en flok på flere forskellige folde. En splinterny rundbuehal er deres løsdrift, og her er der rigeligt plads til, at de alle kan komme ind i læ. Hestene har som ponyerne adgang til stråfoder, men der er også græs på foldene, selv om vi er sidst i september.

På stedet er der to stalde, og de gamle og svage heste kommer ind og sover om natten, fortæller Janne. Desuden får de tynde heste foder fire gange om dagen. Det er naturligvis et stort arbejde at opretholde sådan en standard for pasningen af så mange heste, og derfor er der også ansat staldpersonale, så den 5-stjernede pleje er mulig.

Mere end et hesteinternat
Når vi går rundt på ejendommen, er det svært at forstå, at Nyt Hesteliv ikke har haft hjemme i Morud i mere end et halvt år. Det virker allerede så etableret, og hestene opfører sig som om, de aldrig har boet andre steder. Det var udvidelsen af E20 motorvejen, der betød, at Nyt Hesteliv var nødt til at flytte fra internatets oprindelige ejendom i Blommenslyst.

”Det var jo ikke nemt lige at finde en gård, der havde jord til 100 heste. Der var ejendomme til salg, der allerede var indrettet til hestehold, men der var slet ikke jord nok. Her har vi jorden, men vi har til gengæld været nødt til at fælde rigtig mange træer og selv bygge stalde, lave folde m.m. Det koster mange penge, men vi er nået rigtig langt på kort tid, og det er en fantastisk ejendom med en super god beliggenhed, ” siger Janne.

Nyt Hesteliv skal også rumme mange ting. Udover dag til dag pasning af heste, er det muligt at få rundvisninger og foredrag på stedet. Der er også en brugt rideudstyrsbutik på gården, og så blev der i 2018 taget initiativ til Hesteskolen. Hesteskolen er et uddannelses-/kursuscenter under udvikling. Ønsket er at udbrede viden om heste- og hestehold og give råd og vejledning til nye i hesteverdenen. Desuden er det også muligt for dem, der har adopteret en hest på Nyt Hesteliv at besøge hestene alle dage i tidsrummet 10-15.


”At adoptere en hest eller pony betyder, at man støtter en bestemt hest på Nyt Hesteliv økonomisk, som man støtter eksempelvis et barn i Afrika. Hesten bliver stående på internatet, og det er helt uden forpligtigelser for den, der adopterer. Både børn og voksne kan adoptere, og vi oplever blandt andet, at børn der måske går på rideskole, støtter en pony så de kan komme ud og have nærværet med ponyen i hverdagen. Nogle kommer bare hilser på, andre kommer for at strigle hesten eller ponyen og måske gå en tur med den. Pengene fra adoptionen går selvfølgelig til pasning og pleje af hestene,” fortæller Janne.

No sale policy
Ingen heste bliver solgt fra Nyt Hesteliv. Hestene er i Nyt Hestelivs ejerskab indtil den dag, de dør. Lige nu er der 170 heste, der er ejet af Nyt Hesteliv, og ud af dem bor de 90 heste i Morud, mens 80 heste er fordelt på plejefamilier over hele landet.

”Vi sælger ikke hestene, for vi vil ikke risikere, at de bliver solgt igen og igen eller ender op i uholdbare situationer. Derfor er det en god ide med plejefamilier. Vi afgør, om det er det rigtige sted til hesten, og vi besøger plejefamilien i løbet af året. Skulle der opstå en situation, så plejefamilien ikke længere kan holde hest, så returneres hesten til os,” forklarer Janne.

Den svære økonomi
Det kræver naturligvis en del penge at passe og pleje 90 heste, at vedligeholde et hesteinternat, at have ansatte og ikke mindst at frikøbe heste og ponyer fra markeder og misrøgtssager. Nyt Hesteliv er som mange andre organisationer afhængige af fondsmidler, og Janne bruger en stor del af sin tid på at søge fonde. Udover fonde kommer der penge ind fra adoptionerne, og så har Nyt Hestelivs forening omkring 750 betalende medlemmer. Det er naturligvis muligt for private at donere større eller mindre beløb til foreningen, ligesom man kan testamentere en sum til Nyt Hesteliv. Da Nyt Hesteliv er godkendt af skat som velgørende forening, er internatet fritaget for at betale boagift til staten. Det betyder at det testamenterede beløb går ubeskåret til arbejdet med hestene.

”Vi prøver hele tiden at finde på nye tiltag, der gør, at folk støtter op om internatet. Jo flere der støtter Nyt Hesteliv, jo flere heste kan vi hjælpe. Det er vores mål – at hjælpe så mange heste som muligt.”

Hvad driver værket?
Der er mange hjerteskærende historier knyttet til de mange heste og ponyer i Nyt Hesteliv, og der må nødvendigvis være mange op og nedture, når man driver en hesteværnsorganisation. Så hvad er det, der motiverer Janne?

”Det er et stort arbejde. Jeg arbejder 12 timer – 7 dage om ugen. Jeg har aldrig fri. Som det er nu bruger jeg rigtig meget tid på kontoret. Jeg tænker nogle gange, at jeg aldrig kommer ud af det kontor.” Janne griner og ser ud over marken med græssende heste. ”Men det er det hele værd. Jeg elsker hestene. Og når jeg eksempelvis har været på et marked og set nogle af de triste skæbner, der er der, så kommer jeg hjem og går ud på folden til vores heste, og så får jeg ny energi og kræfter til at forsætte.”

Selv om det kræver meget, er Janne langt fra færdig med at drømme om bedre vilkår for hestene. Et internat i både Jylland og Sjælland er derfor at finde på hendes liste over ønsker for fremtiden. Når man er ildsjæl, så er man ildsjæl helt ud til fingerspidserne – resten af ens liv.

”Du skal være klar til at gå planken helt ud. Ofre dig selv, og alt hvad du ejer og har for det du brænder for. Det er ikke muligt på anden måde. Til gengæld bliver man jo rig på andre punkter. For mig er det den store glæde at hjælpe dyrene. Der var rigtig mange, der sagde, at det aldrig ville gå, da jeg startede. Men jeg ville det. Jeg ville det så meget. Og se nu – 15 år efter – er vi her på dette dejlige sted, og vi har hjulpet så mange heste,” slutter Janne Junker med et smil.

Besøg Nyt Hesteliv
Har man lyst til at besøge Nyt Hesteliv kan man booke en rundvisning. I juni-august er det muligt at besøge stedet hver eftermiddag, men øvrige tidspunkter skal bookes separat. En rundvisning består af en tur rundt på den skønne ejendom i Morud. Der fortælles om internatet og hvordan Nyt Hesteliv opererer som forening – ligesom der bliver redegjort for tankerne bag hesteholdet Man kommer helt tæt på de mange skønne ponyer, æsler og heste – og med dem følger mange spændende lærerige og nogle gange meget triste historier. En rundvisning varer 60 minutter.  Særlige arrangementer med foredrag tilpasses gerne til virksomheder og institutioner.

Info:
Nyt Hesteliv er en landsdækkende hesteværnsorganisation og hesteinternat etableret i 2005, der tager sig af vanrøgtede og mishandlede heste. Nyt Hesteliv tilbyder også otium for heste og ponyer i opstaldning for et midlertidigt eller permanent ophold. Ingen heste bliver videresolgt fra nyt hesteliv, men kan komme i familiepleje med tilhørende opsyn tre gange årligt.

Når Nyt Hesteliv modtager en anmeldelse, tager foreningen på tilsyn for at vurdere sagens karakter. Ved en mindre overtrædelse tages en dialog med ejeren og der følges op på sagen. Ved grovere tilfælde vil politiet blive tilkaldt. Det er kun politiet, der kan fjerne hestene. 

Link til film om åbningen af Nyt nyt Hesteliv

https://www.tv2fyn.dk/nyheder/24-08-2019/1930/vanrogtede-heste-far-nyt-liv-pa-nyt-internat?fbclid=IwAR1PMHHqVjxSaiovYmixehtaAazYod4y8jO_P6ziW8y60UI2x6vZ388MSpc