Skip to main content

Hanne har været groom i 23 år

At være groom eller hestepasser er et særdeles vigtigt job. Få herhjemme har så meget erfaring, som Hanne Arkil, der de seneste 13 år har passet og plejet de heste, som springrytter Kasper H. Hansen har haft så stor succes med. Nu har Hanne truffet en beslutning om at forlade sit job i springsporten.
| admin

”Nyt år, nye muligheder” kunne man forleden læse på Hanne Arkils Facebook-side. Efter 23 år som groom, først for Søren Knudsen og derefter for Kasper H. Hansen, har hun besluttet, at tiden er inde til at prøve noget nyt. Den udmelding er blevet fuldt af kommentarer, SMS’er og opringninger, fortæller Hanne, men hun står fast.

”Nu skal jeg til at leve et mere normalt liv,” fortæller hun og uddyber: ”Jeg vil have fri, når jeg har fri.”

Skilles i bedste forståelse

Hanne fik sit første job som hestepasser for berider Søren Knudsen i 1999. Dengang var han en del af landsholdet med avlshingsten Diadem, som han deltog med ved EM i springning i Hickstead, samme år, som Hanne startede i stalden. Det var hendes første, store mesterskab, og adskillige er kommet til siden da.

Hanne har været groom for Kasper H. Hansen i 13 år, som hun fortæller: ”Jeg kørte ham til køreprøve, og han kørte mig hjem derfra.” Hun har i høj grad nydt årerne som groom. Hun og Kasper skilles som venner i bedste forståelse.

Groom Hanne Arkil sammen med Kasper H. Hansen og Jemousin van den Dael efter DM-sejren i 2018. Foto: privat

”Jeg har været ufattelig glad for at arbejde for Kasper, det handler ikke om ham eller jobbet hos ham, vi har et fantastisk makkerskab, og det vil vi fortsat have, ” understreger Hanne. Hun har rundet de 41 år, og kroppen er begyndt at protestere mod det, til tider, slidsomme arbejde og lange arbejdsdage.

”Det er tid til, at jeg skal have et mere normalt hjemmeliv, og et almindeligt job,” erkender Hanne, som understreger, at hun ikke bare trækker en streg over de 23 år, hun har været en del af springsporten. En gang hestepige altid hestepige, så Hanne vil være at finde på mange stævnepladser i fremtiden, men ikke på job.

Venner og bekendte i ind- og udland

Hanne har en stor bekendtskabskreds. Hendes glade smil, og naturligt søde væsen har skaffet hende mange venner indenfor hesteverdenen – herhjemme og i udlandet. Beslutningen om at stoppe som groom har ikke været let, men en proces, der har været undervejs i et stykke tid. ”Du må huske på, jeg har været med siden hestene måtte stå i spiltov,” ler Hanne.

Jeg mærkede, at lysten til at tage de helt lange ture var ved at være væk, og så er det tid til at finde noget andet at lave.

Hanne Arkil

Hanne har taget en uddannelse som lærer, om hun skal bruge den uddannelse, eller noget helt andet, det har hun endnu ikke besluttet sig for.

Det har været svært for Hanne Arkil at sige farvel til flere af hestene, når de bliver solgt. Mange timer i deres selskab skaber et bånd. Foto: privat

Fantastiske oplevelser

De senere år sammen med Kasper har budt på store oplevelser, og Hanne er også meget bevidst om, at den første tid bliver mærkelig og vanskelig. ”Tænk på alle de mesterskabsheste, jeg har sadlet for Kasper. Vi har været til to EM’er, Nations Cups, DM mv. det bliver mærkeligt,” erkender Hanne.

Når man beder hende nævne nogle særlige oplevelser, står sæsonen 2018 lysende klar i erindringen, og det skyldes især den dengang 9-årige Jemousin van den Dael. Sammen med ham vandt Kasper seniormesterskabet, de var på Nations Cup holdet i Linz, der blev nr. to, og parret var fejlfrie i Nations Cup i Falsterbo. Buddene blev til slut så høje, at Kasper valgte at sælge.

”Det er frygtelig svært for mig at sige farvel til nogle af hestene,” er Hanne meget ærlig omkring. ”Nogle sætter sig mere end andre, som Heartbeat og Leonce. Vi har solgt Balou for et par måneder siden, og ham havde jeg med til hingstekåringen, da han var 3 år. Ham har jeg haft med at gøre i 8 år.”

Ikke et clean cut

”Kasper skal bare ringe,” understreger Hanne, hun ved godt, at hendes store erfaring og kendskab til Kaspers heste er guld værd, og hun er kun interesseret i, at en ny groom kommer godt i gang med jobbet og passer godt på ”hendes” heste.

”Det bliver ikke et ”clean cut”, jeg har ikke fået job, så vi laver nok en overgangsperiode,” fortæller Hanne, der har sidste arbejdsdag med udgangen af februar.

Hun er glad for, hun fik det fantastisk stævne på Vilhelmsborg i december med, Christmas Show betyder noget særligt, og igen i år kunne Hanne og Kasper glæde sig over, at Kasper endnu engang sejrede og fik en trailer med sig hjem.

Når en stor del af hestene i stalden formodentlig skal til Dansk Varmblods hingstekåring i Herning til marts, bliver det uden Hanne. ”Det bliver helt forfærdelig, når de tager til Herning. Jeg har været med i 20 år, det bliver frygteligt.” Hanne er dog ikke i tvivl om, hun vil være at finde ved flere stævner, som tilskuere, og for at hilse på vennerne blandt ryttere og hestepassere.

De 23 år er fløjet afsted, og som Hanne Arkil siger afslutningsvis: Tiden flyver i godt selskab.

Kom med indenfor hos Kasper H. Hansen og Martin Neergaard