Skip to main content

Jeg har mange heste, men ham her elsker jeg!

Sissel Bille Jakobsen og den charmerende skimmel Dúné Nec er et godt sammentømret par, på trods af, at hesten blot er 6 år. De har også kendt hinanden siden han var få dage gammel.
| admin

En af championatsfinalisterne ved PAVO og DRF’s Championatsfinaler søndag på Blue Hors er den smukke og udtryksfulde skimmel Dúné Nec e. Hesselhøj Donkey Boy/De Noir redet af Sissel Bille Jakobsen fra Haderslev. Parret var i championatsfinalen sidste og forrige år og i september repræsenterede de Dansk Varmblod ved UVM i Ermelo. De passer fortrinligt sammen, og det var også kærlighed ved første blik, da Sissel så Dúné Nec, da han blot var få dage gammel, hos avleren Nana Eckhardt.

En fantastisk personlighed

”Vi så ham da han var 5 dage, og så sagde jeg til min mand: den der hest kan jeg tænke mig at ride på en dag!” fortæller Sissel om mødet med Dúné Nec, hun uddyber: ”Vi sagde til avleren: du er nødt til at sælge den hest til os, for jeg skal nok ride hele vejen med den.” Og det var avleren heldigvis med på. Så ikke alene fik familien den hest, de ønskede sig, men de har også fået en god ven af familien i opdrætteren Nana Eckhardt, som har fulgt med til stævner herhjemme og ved championaterne i Falsterbo Horse Show og UVM i september.

Beder man Sissel fortælle, hvad der gør Dúné Nec speciel, kommer svaret prompte: ”Det er hans personlighed. Den har et eller andet helt særligt ”I-me-and-myself” kalder jeg det,” siger hun med en latter, og uddyber: ”Det er ikke negativt, den elsker, når vi skal lave noget ”er det det her vi skal, fedt”, og det har jeg ikke prøvet med andre heste. Jeg har mange heste i stalden hjemme, men ham her, ham elsker jeg!”

Sissel og hendes mand Michael driver egen salgs- og konkurrencestald, Bille Dressage syd for Haderslev, hvor der er ridehus, ridebane og folde samt løsdrift til unghestene. I alt 25 heste har parret lige nu.

Boldspiller og multikunstner

Når man hører Sissel fortælle om Dúné Nec er det tydeligt, hun har et helt særligt forhold til den charmerende skimmel, der elsker at spille bold, og så kan han neje.

”Han kan neje, det har han ikke lært, det gjorde han bare lige pludselig, en dag jeg gav ham en gulerod. Han er mere end en hest, han er en ven. Jeg tror, hvis vi åbnede døren til stuehuset, gik han på kaffebesøg. Han er aldrig bange for noget, han byder sig bare til.”

”Jeg har fået to børn, Sofus og Buster, og efter dem spurgte min mand, om jeg ikke skulle ride lidt mere, og have flere heste hjemme.” Børnene er hhv. 6 og 4 år, så det er i den periode, vi har købt lidt heste ind, og jeg er begyndt at ride mere,” forklarer Sissel, hun har haft heste i sit liv altid.

Sissel trænes af Gunilla Nymann. ”Når hun kommer ned til os, træner vi mange heste og får styr på de små ting. Det er hun bare skarp til.”

Sissel er ikke uddannet træner eller berider, hun har redet et stort antal landsstævner og nogle internationale stævner som ponyrytter. Da det var slut med ponyårene, købte hun en juniorhest, men den væltede hun med og blev skadet, og det samme blev hesten. Heldigvis kom hun i gang igen med en ny hest, og siden har forretningen udviklet sig. Familien har også fået føl, på den hoppe, som blev skadet. Det afkom er 4 år, og har en særlig plads i hjertet hos Sissel.

Alderssvarende uddannelse

Sissel er glad for at ride championater, hun forklarer: ”Jeg syntes det er fint hestene bliver alderssvarende uddannet, ikke at de skal være presset til at være totalt flashy, men bare det, jeg ved, jeg har min grundtræning på plads. Og det får jeg bekræftet, når jeg kommer ind her,” fortæller hun efter hun er hoppet af Dúné Nec i championatskvalifikationen, der gav hende adgang til finalen med 84,2% (trav 8,8 skridt 8,7 galop 8,2 ridelighed 8,5 kapacitet 8,4)

Jeg brænder virkelig for at høre, hvad det for nogle heste, dommerne kan lide at se

Sissel Bille Jakobsen

”Dommerne hjælper mig ved at give nogle highlights, hvor jeg skal lægge fokus, og det syntes jeg faktisk, er det bedste ved det. Jeg lærer mere, så jeg kan komme videre med min sport. Jeg brænder virkelig for at høre, hvad det for nogle heste, dommerne kan lide at se, så jeg ved, hvad jeg skal træne. Og hvilke af hestene, der har kvalitet til at gå ind i sporten. Det syntes jeg er det mest spændende ved det. Jeg var helt vildt enige med dommernes bedømmelse i dag. Det var en god tur, men der var nogle ting som bæring og styrke, som jeg bare ikke har på den her hest endnu,” erkender Sissel ærligt, men hun er ikke i tvivl om, det kommer, og der er en potentiel Grand Prix-hest gemt i Dúné Nec på baggrund af hans indstilling og gode grundgangarter.

Sissel nød at ride UVM i Ermelo i september, og selvom det ikke blev til en finaleplads, blev hun en erfaring og oplevelse rigere. ”Det var en kæmpe oplevelse, og det jeg syntes var fedt, var det sammenhold, som var i danskergruppen. Det var vildt fedt at opleve, det skal jeg bare gå efter igen,” ler Sissel.

Ved UVM sagde dommerne, inden de gav karakterer: ”Wow Sissel man kan virkelig se, dig og din hest kan lide at være herinde.”

”Og så tænkte jeg, hvis de kan se det, har jeg vundet, så behøver jeg ikke mine karakterer. Det er jo det, der skal gøre, at jeg har en Grand Prix-hest, at han gider gå med mig derinde – hvis man er så heldig at nå dertil,” slutter Sissel Bille Jakobsen.

Zibrasport Equest streamer GRATIS fra championaterne

Kom helt tæt på finalerne i PAVO og DRFs ungheste championater i dressur og springning, når vi live streamer fra Blue Hors fra den 13. til den 16. oktober.
I samarbejde med PAVO og DRF har vi gjort det GRATIS for alle at se med fra championatsfinalerne uanset om du er Premium medlem eller ej. Er du ikke Premium medlem, skal du oprette dig som Basis medlem og “købe” adgang til 0,-

Start- og resultater