Skip to main content

Hesten i kunsten: En smuk historie

Når man kører ned ad den gamle allé mod Vilhelmsborgs majestætiske hovedbygning, bliver man mødt at en hoppe og hendes nyfødte føl, smukt modelleret i bronze og skabt af den hollandske kunstner Birgitte Boss. Føllet, der lige er kommet ud af hoppen, ligger i græsset og prøver at få styr på sine lange ben, mens hoppen har rejst sig og nu hilser på sit nye føl for første gang. Det er et øjeblik, de fleste avlere kender og værdsætter. Det er øjeblikket, hvor det særlige bånd mellem hoppe og føl etableres.
| admin

Bronze der ånder og lever
Statuen af hoppen og føllet hedder ’Une Belle Histoire’ (En smuk historie på dansk) og er skabt af den hollandske kunster Birgitte Boss. Den blev lavet til Dansk Varmblod i forbindelse med forbundets 40-års fødselsdag og blev afsløret den 24. august 2019. Statuen er i fuld størrelse, og på trods af at en statue som udgangspunkt er et stilbillede, et øjeblik eller en bevægelse frosset i tiden, så er der alligevel både liv og masser af bevægelse i Boss’ smukke statue. Det skyldes især den uregelmæssig overflade, som Birgitte arbejder med i sine bronzefigurer, og den måde lyset fanges og kastes af overfladen, når den netop ikke er glat. Det giver en sitrende puls i den store skulptur og en fornemmelse af bevægelse. Beskueren kan næsten se føllets forsøg på at rejse sig.

Flere hestestatuer i Danmark
Statuer af heste har en lang historie, og i Danmark kan man især støde på flotte statuer af heste i København, hvor flere rytterstatuer pryder prominente pladser eller bygninger. Danmarks og Skandinaviens første rytterstatue står på Kongens Nytorv og viser Christian 5. til hest (1688), og flere af de berømte rytterstatuer er udført på initiativ af befolkningen, og et ægte udtryk for folkets taknemmelighed til den afbillede. Det var personen, der var den vigtige i disse rytterstatuer, men eftersom tiden har ændret sig, bliver der i dag lavet mange statuer kun af heste. Både fordi hesten med sin harmoniske bygning, flydende bevægelser og sky væsen har fascineret mennesker og dermed kunsterne i årtusinder, men også fordi vi i dag gerne vil anderkende hesten – for hestens skyld. Flere steder i verden er der rejst statuer af berømte heste, og i Danmark er Blue Hors flotte statue af avlshingsten Blue Hors Don Schufro et godt eksempel.

Tilbage til hoppen og hendes nyfødte føl. Kommer du til Vilhelmsborg ved Århus, skal du ikke snyde dig selv for at komme helt tæt på den imponerende statue. På plænen foran den gamle hovedbygning, udgør statuen et smukt momentum i en travl verden af heste og ridesport.

Læs mere om Birgitte Boss