Skip to main content

Hestens lever – et kemiværksted

Uden leveren fungerer intet hos hesten. Dette organ er helt enestående, og i denne artikel kan du blive meget klogere på kroppens kemiværksted.
| admin

Så stor er leveren

Dyrlæge Katja Roscher fortæller, at leveren måler mellem 40 og 50 centimeter, er omkring 25 centimeter bred og 15 centimeter i tykkelsen, når det handler om fuldvoksne varmblodsheste.

Gulsot

Gulsot kan diagnosticeres, når hestens slimhinder får en gullig nuance – det er en klar indikering på, at der er noget galt i leveren. Og du kan bedst se tegnene på gulsot i dens øje.

– Det står Bilirubin for. (Bilirubin et nedbrydningsprodukt fra blodet, nærmere bestemt fra hæmoglobinet i de røde blodceller. Leveren filtrerer bilirubin fra blodet og bilirubinen udskilles til tarmen via galden. Bilirubinen i tarmen giver vores afføring dens mørke farve. Det vil sige, at hvis leveren eller galdevejene ikke fungerer som de skal, kan afføringen blive lys og samtidig urinen blive mørk, da kroppen vil forsøge at udskille bilirubinen gennem nyrerne. Desuden kan der opstå gulsot. Kilde: Netdoktor)

Når leveren ikke fungerer som den skal, så kan den ikke ikke filtrere dette affaldsprodukt, forklarer Roscher.

Blodprøver giver iøvrigt kun begrænset information om leverskader, fordi leveren har en utrolig evne til at kompensere. Derfor vil man først se udsving i prøverne, når skaden er alvorlig.

Mægtige naboer

Leveren ligger placeret nær hestens mellemgulv og lige ved siden af, finder man maven og dele af tyktarmen.

Et fantastisk organ

Leveren er kroppens største kirtel. Her bliver der udskilt og dannet bl.a. enzymer til kroppen. 

– Leveren er et energikraftværk: den producerer fedt og proteiner, og den er derfor ansvarlig for sukker- og energibalancen, fastslår Roscher og tilføjer:

Derudover er den også et såkaldt afgiftningsorgan for kroppens egne toksiner, såsom ammoniak. Ammoniak omdannes af leveren til urinstof, som udskilles via nyrerne. Kort sagt: intet virker ikke uden leveren.

Dyrlæge Roscher

Giftigt for leveren

Selv om leveren er god til at hele sig selv, så er organet bestemt ikke usårligt. Store mængder af medicin, pesticider og mineraler som i for store mængde kan være giftige vil forringe leverfunktionen.

Lige så forholder det sig med ondartede tumorer, der kan beskadige levervævet.

Vægten

Cirka fem kilo vejer en lever i en hest med en vægt på 550 til 600 kilo.

Problemet med disse vægtangivelser fra anatomibøgerne er, at dyret er blevet tømt for blod, når organerne skal vejes. Derfor er det meget sandsynligt, at leveren faktisk vejer meget mere i den levende hest.

Katja Roscher

Glat og elastisk

Leverens tekstur kan bedst beskrives som, når du rører ved et geleunderlag. Lidt bulet, glat og elastisk. Leveren er fyldt med blod, hvilket også er årsag til dens mørkerøde tenderende til brune farve.

Leveren ser faktisk ud som den svinelever, du køber i supermarkedet,

Artiskokker mm.

Hvad er godt for leverens velbefindende? Det svar har Katja Roscher:

– Vigtigt er kvalitetsfoder, ingen farlige planter på folden, men ligesom hos mennesker er foderindustrien fyldt med gode idéer, der angiveligt skulle komme hesten til gode. Der stiller Roscher sig dog kritisk.

– Der findes produkter med artiskokker eller mælketidsler, som reklamerer med at have en positiv effekt på leverfunktionen. Men videnskabeligt bevist er dette altså ikke, lyder det.

Kilde: Reiterrevue

Få endnu mere viden om hesten her:

Hestens nyre

Hestens mave

Hestens hjerne