Skip to main content

Husker du Artax fra Den Uendelige Historie?

I Den Uendelige Historie spiller hesten Artax en stor rolle, og dens urimelige død i den Sørgmodighendes Sumpe er noget, alle der så filmen stadig husker.
| admin

Var du barn i 80erne? Så var der nok en filmscene med en hest, der gjorde et særligt stort indtryk på dig, og højst sandsynligt fik dig til at knibe op til flere tårer. Scenen i Den Uendelige Historie, hvor Atréjus (mesterligt spillet af unge Noah Hathaway) elskede hest Artax drukner i Sørgmodighedens Sumpe, var i hvert fald en hjerteskærende og næsten traumatisk filmisk oplevelse for det unge publikum.

Det var også en af de mest mindeværdige scener i den populære fantasyfilm, der havde premiere i 1984.

Venskabet mellem drengen og hans hest
Hesten Artax og hans rytter, grønhuden Atréjus (som bærer mange paralleller til prærieindianerne i Nordamerika), er fra det øjeblik de bliver præsenteret på det store lærred seernes absolutte favoritter. Det er de også i bogen af samme navn, der er skrevet af den tyske forfatter Michael Ende i 1979.

I bogen kan Atréjus og Artax tale sammen, hvilket synliggør venskabet mellem dreng og hest. Denne specifikke evne til at tale med dyr blev ikke taget med over i filmen.

Hvor er Atréjus er mod og uskyld og troen på det gode i verden, er Artax symbolet på loyalitet og venskab og et billede på den fuldstændige ubetingede kærlighed mellem barn og hest. Artax bærer tappert sin lille modige rytter på lange strækninger gennem Fantasien i forsøget på at redde deres verden fra en altopslugende grå tomhed – opstået af børns manglende fantasi.

“Uden for stod Artax, hans hest. Den var blisset og lille som en vildhest, dens ben var kraftige og korte, og alligevel var det den hurtigste og mest udholdende hest i miles omkreds.”
Den Uendelige Historie

Screendump. YouTube

Da Artax forsvinder i Sørgmodighedens Sumpe
For alle der elsker heste, og husker det særlige bånd man knytter til sin første pony, var scenen med Artaxs urimelige død ganske enkelt forfærdelig – både i filmen og i bogen.

Atréjus rykkede fortvivlet i tømmen, men hesten sank dybere og dybere i. Da det til sidst ikke var andet end dyrets hoved, der stak op af vandet, tog han det i sine arme... “Jeg holder fast på dig Artax,” hviskede han. “Jeg vil ikke lade dig gå under.” Hesten vrinskede svagt en sidste gang.
Den Uendelige Historie

I bogen er der en værdighed og ro over hestens sidste minutter, og Artax siger ligefrem, at han ikke kan mere og ønsker at dø, og at Atréjus skal fortsætte sin færd. Det er sørgeligt, men det er stadig i børnehøjde. Helt så pædagogisk er det ikke i filmen, hvor Atréjus kæmper og græder og gør alt for at redde sin hest:

Alle bekymrede sig for Artax
Som at Artaxs død ikke var traumatisk nok efter filmen gik sin sejrsgang på det store lærred, så startede der også et frygteligt rygte efterfølgende om, at hesten, der spillede Artax, var død under indspilningerne. Den historie var selvfølgelig ikke sand.

Efter sigende fik Noah Hathaway en af hestene fra filmen samt sadlen han red i, som tak for hans store indsats (der blandt andet betød, at han kom slemt til skade med ryggen efter et fald fra en hest), men det endte med, at han gav hesten til sin stuntrytter, og den levede et godt liv i Tyskland mange år efter.

Om Michael Ende
Michael Ende (1929-1995) Tysk børnebogsforfatter og har ud over Den Uendelig Historie skrevet serien om Jim Knap og Lukas Lokomotivfører samt Momo og Tidstyvene. Hans værker er oversat til henved 40 sprog og er udgivet i mere end 20 millioner eksemplarer.

Trailer for filmen