Skip to main content

Hvorfor får min hest allergi og eksem om sommeren?

Der kan være flere udslagsgivende faktorer, der gør at din hests allergi kommer særligt til udtryk om sommeren. Hvis din hest både har pollenallergi og bliver stukket eller bidt af insekter ses det ofte at reaktionen bliver voldsommere, end tilfældet ville have været hvis hesten kun havde været udsat for den ene af de 2 […]
| admin

Der kan være flere udslagsgivende faktorer, der gør at din hests allergi kommer særligt til udtryk om sommeren. Hvis din hest både har pollenallergi og bliver stukket eller bidt af insekter ses det ofte at reaktionen bliver voldsommere, end tilfældet ville have været hvis hesten kun havde været udsat for den ene af de 2 udslagsgivende faktorer.  

Det kan være svært at afgøre præcis hvad der får hestens immunforsvar til at reagere og udløse allergi eller give eksem. Derfor er det en god idé at få hesten testet, og herefter for så vidt muligt undgå at udsætte den for de udslagsgivende faktorer. Jo færre allergener din hest er i kontakt med, jo bedre begrænses eventuelle udbrud.

Du kan opnå stor effekt ved at sørge for hesten udsættes mindre for det der forsager allergien. Det kan f.eks. være at sørge for at hesten altid har insektdækken på og ikke lukkes ud i ydertimerne. Det kan være pleje af foldene, der sikrer at hesten ikke lukkes ud på blomstrende græs, hvilket giver mindre pollengener. Du kan skifte strøelse, og minimere støvgener ved at vande stråfoder, og nøjes med at feje når hestene ikke er i stalden. 

Af mulig årsager til allergi hos hest kan nævnes; Pollen, insektbid, strøelse og støv. 

Understøt hestens antiinflamatoriske respons med omega 3

For at undgå kraftige udbrud af eksem og allergi, kan det være rigtig fornuftigt at understøtte hestens antiinflammatoriske respons, med korrekt ernæring. Her er omega 3 fedtsyrer rigtig gode. 

Mange heste er fint dækket ind på plantebasserede omega 3 fedtsyrer, hvis de går på gode græsfolde. Frisk græs er nemlig i modsætning til hø, rigt på omega 3 fedtsyrer, der ikke tåler varme og derfor går tabt i tørringsprocessen. Heste der ikke går på godt græs, kan derfor have et øget behov.  

Til disse heste er hørfrø er en god plantekilde med et højt indhold af omega 3 fedtsyrer. Det er at foretrække de knækkede eller stabiliserede hørfrø fremfor de hele eller hørfrøolien. Her får det fulde udbytte af de gavnlige fedtsyrer der sidder i skallen, som er hård og derfor kan være svær for hesten at knække når den tygges. Når skallen ikke knækkes, går en del af omegafedtsyrerne tabt, og udbyttet er derfor mindre. 

Alternativt til hørfrø er cameline (dodder) olie eller den mindre kendte ahiflower olie rigtig gode og stabile plantebasserede omega 3 fedtsyrer.  

Har man brug for en kraftigere virkning, kan omega 3 fedsyrer tilføres via fiskeolier eller alger. Begge har en mere særpræget smag, som hesten ofte skal vænne sig til.  

Immunforsvaret og fordøjelsessystemet spiller også en rolle

Et andet sted, der er godt at understøtte hos den allergiplagede hest er fordøjelsessystemet. Fordøjelseskanalen spiller en enormt stor rolle i hestens almene immunforsvar. Er der ubalancer her kan det komme til udtryk flere andre steder i hestens krop, blandt andet som allergi eller inflammatoriske tilstande såsom eksem.  

Fordøjelsessystemet kan med fordel understøttes med gærkulturer og fiberrig fodring.  

Ved at sætte dig ind i din hest specifikke allergier og optimere management med dette in mente, vil du kunne give din hest de bedste betingelser for en mindre allergipræget sommer.   

Kilde: The Horse