Skip to main content

Berømte heste: Tarok

”Dannebrog på fire ben – er død,” med disse ord startede TV-avisen på DR den 30. januar 1981. At en hest fik sådan en omtale på landets eneste TV-kanal i den vigtigste sendetid, siger lidt om hvor stor betydning travhesten Tarok havde i den brede befolkning. En vinder, en fighter og en stor personlighed. Tarok rørte noget i danskerne, og hans farvestrålende karrierer blev foreviget i en bog, i en film og så lagde han navn til et særligt løb.
| admin

Tarok blev født i 1972 og opnåede nærmest kultstatus i Danmark i årerne 1975-80, hvor den kobberrøde hingst blandt andet gik under betegnelsen ’Dannebrog på fire ben’. Tarok var avlet af stald Kima og efter hingsten Pay Dirt og ud af hoppen Tina Virup, en hoppe som ejer af stald Kima, Karl Laursen, købte for sølle 5000 kr. Det var derfor ikke på nogen måde givet, at Tarok skulle blive en af dansk travsports mest betydningsfulde heste, men ikke desto mindre viste den røde hingst både stort mod og masser af fart og travede sig direkte ind i hjerterne hos hr. og fru. Danmark.

Folkeeje og publikumsmagnet
Tarok blev trænet og kørt af Karl Laursens søn, Jørn Laursen, og sammen vandt parret i alt 111 løb ud af 165 starter. Ud over at krydse mållinjen først ved flere Danske Mesterskaber, blev det til sejr i Dansk Trav Derby i 1976, sejr ved EM for fem-årige i 1977 samt sejr ved NM i 1979 og 1980. På rekordtid blev Tarok folkeeje, og en publikumsmagnet når han var til start rundt om på landets baner. Det blev ensbetydende med lange køer op til banen, hver gang den røde hingst skulle i konkurrence. Hesten fik sin egen fanklub og blev tilmed udnævnt til æresborger i Sundsøre Kommune.

Mindet lever videre
I 1981 døde Tarok uventet som følge af Baron Gruff-virusen, en tarmsygdom opkaldt efter en svensk travhest, der som den første fik sygdommen diagnosticeret. Tarok blev begravet hjemme på Familien Laursens gård nord for Skive. Tarok nåede kun at få 53 afkom.

Mindet om Tarok lever stadig videre i dag. I 2013 blev den berømte hests liv skildret i filmen ’Tarok’, ligesom der siden 1985 har været afviklet et travløb på Charlottenlund Travbane i Taroks navn. Tarok er også optaget i Travsportens Hall of Fame, og Aiko Sho Nielsen har skrevet bogen ’Tarok – hesten hele Danmark forelskede sig i.’

Læs mere om Tarok i Travsportens Hall of Fame

Tarok vinder Dansk Trav Derby