Jonas taler for topdyrlæger fra hele verden
De senere år er der arrangeret en kongres for dyrlæger i forbindelse med ”Jumping Amsterdam”, det internationale spring- og dressurstævne med World Cup kvalifikationer, som lige nu er i fuld gang i den hollandske hovedstad. Dyrlæger fra hele verden er samlet til kongressen, og dyrlæge Jonas Rasmussen fra Højgaard Hestehospital er blevet indbudt til at være en del af det team, som skal præsentere ny forskning og lægge op til debatter om handelsundersøgelser med mere.
”Vi tager altid en lille flok afsted fra klinikken for at komme til kongressen hernede. Jeg har været her 5-6 gange tidligere,” fortæller Jonas Rasmussen. De dygtige foredragsholdere lokker topdyrlæger med speciale i sportsheste til fra stort set alle dele af verden. Kongressen åbner mulighed for, at den nyeste forskning på området bliver delt og debatteret, med fokus på, hvordan dyrlægerne bedste muligt behandler og hjælper sportshestene.
”Den første dag var der foredrag om den nyeste forskning i behandlingen af gaffelbåndsskader og hjertelidelser,” fortæller Jonas, som foruden at få værdifuld viden med hjem til klinikken, også får lejlighed til at pleje sit netværk og udvide det.
Indbudt til at holde indlæg
Jonas Rasmussen er en erfaren sportshestedyrlæge. Hans primære interesseområde er haltheder og heste med biomekaniske problemer, og desuden er han meget erfaren, når det kommer til at vurdere heste i forbindelse med handelsundersøgelser. Selv vurderer han, at han foretager omkring 200 handelsundersøgelser på årsbasis.
”I år blev jeg bedt om at holde praktiske øvelser, og demonstrere, hvad jeg ser på og, og hvordan jeg foretager en handelsundersøgelse. Jeg fik 4, for mig ukendte heste, som jeg skulle undersøge. Mens jeg lavede undersøgelserne, skulle jeg fortælle, hvad jeg lagde vægt på, og de tanker jeg gjorde mig undervejs,” fortæller Jonas. Der var 4 andre dyrlæger, som fik samme opgave, og deres måde at foretage handelsundersøgelser, og deres fund, blev så debatteret blandt deltagerne.
Dette er et led i at forsøge at ensrette handelsundersøgelserne, da det er lige så frustrerende for dyrlægerne som hesteejerne, når der opstår uoverensstemmelser i vurderingen af evt. fund under en handelsundersøgelse.
Jonas erkender, at det de enkelte dyrlæger har i ”rygsækken” spiller ind, når hestens sundhedsstatus skal vurderes. Dyrlægerne bliver i realiteten bedt om at tage et kig i krystalkuglen og spå om hestens fremtid, og det giver grobund for divergerende holdninger dyrlægerne imellem.
”Dyrlæger har en sætning, og jeg kan høre, den er fælles uanset, hvor vi kommer fra: ”Jeg tror ikke det får betydning for hesten, men det kan få betydning, hvis den skal sælges igen.” Og det er fordi, vi ikke er helt enige om, hvordan vi skal fortolke tingene.”
3 cases til debat
Jonas Rasmussens opgave ved kongressen er ikke slut med dette. I morgen lørdag skal han præsentere 3 cases fra klinikken for dyrlægerne i salen. ”Så er det meningen, de kan ”skyde” på mig og spørge ind til, hvorfor jeg har gjort, som jeg har. Det åbner op for en dialog om, hvordan man skal tolke fund. Det bliver sjovt, men også lidt nervepirrende. Man bliver altid mere nervøs overfor kolleger, men det går nok,” siger Jonas fortrøstningsfuldt.
Han er beæret over at blive spurgt, og syntes selv, det har været sjovt og spændende at være en del af. Sideløbende med et travlt job som dyrlæge er Jonas også passioneret dressurrytter, for ham har det været helt perfekt at se dressurrytterne i World Cup klassen i dagens løb, og han glæder sig til at se Andreas Schou springe i aften.