Skip to main content

Kunsten at longere din hest

I denne artikel ser vi på værdien af at kunne longere hesten på en måde, så det gavner både dig og hesten
| admin

Er din hest lidt for frisk, når du skal starte med at ride? Eller er der dage, hvor du og hesten har brug for noget afvekslende arbejde? Longearbejde kan være løsningen, og her giver vi nogle gode råd til at få det optimale ud af arbejdet i longen.

1. Hav et mål med arbejdet
Alle heste er forskellige, og de har ikke alle samme behov for træning. Der er dog flere grunde til at logere hesten:

  • Opvarmning før en træningssession eller en konkurrence
  • Forbedre hestens kondition efter en pause eller som genoptræning efter en skade
  • Vurdere hestens opmærksomhed og adfærd på en given dag
  • Vurdere gangarter, især efter en periode med halthed
  • Forbedre balance og koordination
  • Etablere en tilknytning til hesten
  • Forbedre hestens reaktion på kommandoer
  • Give hesten noget motion, når ridning ikke er muligt, såsom i dårligt vejr
  • Vise hestens bevægelsesmønster for dyrlægen, smed, træner eller potentiel køber

Der er mange grunde til at longere hesten, og du bør være opmærksom på formålet med longeringen, inden du starter. Et eksempel kan være: din hest har ikke reageret godt på dine hjælpere ved den seneste træning. Derfor vil du gerne øge hestens reaktion på hjælperne og forbedre dens lydighed. Og dermed er det lydighed og opmærksomhed, som skal trænes i longearbejdet.

Longeline.

2. Vær sikker på hesten er klar
Hvis din hest har vist nogle adfærdsproblemer, skal du først kontrollere, at der ikke er en underliggende fysisk årsag. Dette kan indebære et besøg fra dyrlægen eller hestetandlæge, massage eller kiropraktisk behandling, eller et besøg af en sadelmager for at få lavet en sadeltilpasning.

Før du starter med at bruge longering som et led i uddannelsen, skal du sikre dig, at din hest er klar til opgaven. Longering er, modsat hvad nogle måske tror, ikke noget hesten bare gør automatisk eller naturligt. Det er en færdighed, der skal trænes, og det bygger på færdigheder din hest har lært tidligere. Hesten skal være fortrolig med at blive trukket, og den skal være i stand til at stå stille, selvom om du fjerner dig lidt fra den eller går nærmere hen til den. Det kan måske syntes at være meget enkelt, men det er en vigtig del af hestens træning. Er du i tvivl, så søg hjælp hos din træner.

I longearbejdet lærer hesten at reagere på enkle mundtlige kommandoer (skridt, trav og galop) samt også at standse og gå frem på kommando. De mundtlige kommandoer understøttes af longepisken og dit kropssprog.

Enhver aggressiv eller farlig adfærd skal elimineres før longering, så din sikkerhed og hestens helbred ikke er i fare. Hvis du er i tvivl om hesten forstår dine kommandoer, og om du har helt styr på at arbejde korrekt med hesten i longearbejdet, så søg hjælp hos din træner. Det er vigtigt at huske, det er longeføren (dig) som styrer hesten rundt i longen – det er ikke hesten, som bestemmer.

Longearbejdet er ikke tænkt som et middel for hesten til at ”blæse derudaf” og brænde en masse overskudsenergi af. Naturligvis er det i orden, at hesten bukker lidt og løber lidt overskudsenergi af, men nogle heste bliver ekstra ophidsede i longearbejdet, og det er ikke hensigtsmæssigt. Har hesten noget overskudsenergi, så lad den brænde det af løs i ridehallen eller på folden før du begynder med longearbejdet.

I longearbejdet bør hesten arbejde afslappet under din kontrol.

3. Brug det rigtige udstyr
Det hjælper processen på rette vej at bruge det rigtige udstyr i longearbejdet.

  • Brug en kapsun eller en trense med almindeligt trensebid (en kapsun ligner en almindelig trense, men der er sædvanligvis tre ringe (hver side og midt for) på næseremmen, hvor man kan fæste longelinen)
  • Longeline på omkring 6 meter eller mere med karabinhage i den ene ende
  • Longepisk med en lang snert
  • Handsker for at forhindre rebet i at brænde i hænderne på longeføren, hvis hesten pludselig løber eller springer til side. Handskerne giver også et bedre greb i longelinen
Kapsun, longeline og longepisk.

Bruger du en trense til longering, skal tøjlerne enten tages af eller snos under hestens hals, og holdes på plads ved hjælp af kæberemmen.

Dernæst fører man longelinen ind gennem bidringen, på hestens indvendige side. Træk longelinen op over hestens nakke og fæstn linen i den udvendige bidring. Dette vil i høj grad reducere enhver chance for at skade hestens mund, mens du arbejder.

En longeline på omkring 6 meter giver dig tilstrækkelig længde til at skabe en vis afstand mellem dig og hesten uden at opgive for meget kontrol. Noget kortere, og du risikerer at gøre dine cirkler for små, hvilket er hårdt for hesten.

Hvis din hest ikke er bekendt med longepisken, så lad din hest til at vænne sig til den først. Du kan bruge den, når du mønstrer hesten, og væn den til, at du berører den på skulder og bagpart med pisken.

Pisken må aldrig bruges til at skræmme eller straffe hesten. Det er simpelthen et værktøj til at signalere, hvad du ønsker af den.

4. Gør det samme – hver gang
Det er vigtigt, du følger den samme procedure, hver gang du longerer hesten. Det hele starter med, hvordan du står.

Når hesten er klar, bak langsomt fra den, mens du lader longelinen glide ud mellem hænderne. Hesten skal blive stående, og du skal placere dig ud for hestens skulder og i centrum af den cirkel, du vil tegne under longeringen.

– Tænk på din placering som en trekant, siger Judy Smith, forsker i heste ved universitetet i Utah. Hesten er bunden af trekanten, og du er spidsen. Longelinen og longepisken danner de to sider af trekanten. Som du arbejder, så tænk på din trekant som en roterende skive pizza, hvor cirklen hesten går på, danner den ydre kant af hele pizzaen.

Bed hesten om at starte med at bevæge sig, ved at give den mundtlig kommando for ”skridt” samtidig med, at du løfter longepisken og ”peger” på hestens bagpart. Når du skifter til trav og galop, sker det på samme vis.  

Hesten bør altid forblive afslappet og under din kontrol. Hvis det ser ud som tingene er ved at komme ud af kontrol, så lav en overgang til en langsommere gangart, eller lav en overgang til skidt og parade.

Som i arbejdet under sadel, vil hesten lytte og reagere på din stemme. Ved at sænke stemmen og tale mere blidt til hesten, signalerer du, at den skal tage det roligt, eller stoppe.

5. Gode råd og ekstra tips
Her er et par sidste tips til at få dit longearbejde til at fungere gnidningsfrit:

  • Hvis du bliver svimmel, hvilket er normalt, kan du bevæge dig og gå i en mindre cirkel inde i hestens større cirkel.
  • Longearbejdet bør ikke strække sig over mere end 15 til 20 minutter for at minimere kedsomhed.
  • Centrifugalkraften, der udøves på hesten, kan forårsage slidskader, hvis longeringen sker på for små cirkler/volter. Prøv i stedet at arbejde i større cirkler, hvor hesten fortsat er under din kontrol. Ved at gøre det, er du desuden udenfor ”sparkeafstand” af hesten, hvis den spiller op.
  • Du må aldrig sno longlinen rundt om hænderne eller om din krop. I stedet skal du holde longelinen rullet op i den hånd, som er ud for hestens hoved, så du kan lade linen blive længere, ved at hesten selv går ud og trækker i longen.
  • Indtil din hest er fortrolig med arbejdet i longen, bør det ske i en tom ridehal eller ridebane.
  • Det kan være en fordel at bruge gamacher og evt. klokker til at beskytte hestens ben og hove i longearbejdet.
  • Longering kan være med til at opbygge hesten styrke i overlinjen. Indspændingstøjler, eller andre hjælpetøjler kan udvikle dette yderligere. Er du i tvivl om brug og placering, så spørg din træner til råds.

Longering skal være en positiv oplevelse for dig og hesten. Stop, mens det går godt, og du har nået dine mål med træningen eller din tidsgrænse. Ros hesten undervejs, så den kommer tilbage til arbejdet en anden dag med et positivt sind.

Kilde: FEI/Patricia Salem