Skip to main content

Norske dyrlæger kæmper med selvmordstanker

En ny, norsk undersøgelse viser, at næsten tre ud af ti dyrlæger det seneste år har følt, at livet ikke er værd at leve.
| admin

Det er desværre ikke den første undersøgelse, som viser, at dyrlægerne er pressede og kæmper med deres mentale helbred, som følge af arbejdsforholdene, hvor de ofte er under stærkt pres. Som man kan læse på den norske side: hest.no, efterlades dyrlægerne ofte i et krydsfelt mellem dyrevelfærd, økonomi og etik.

Det seneste år har næsten 30 procent af alle dyrlæger i Norge følt, at livet ikke er værd at leve. Fem procent har haft alvorlige selvmordstanker og 0,2 procent har forsøgt at tage deres eget liv. Det viser en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet BMJ Open. Studiet er en del af et doktorgradsprojekt ved Institut for adfærdsmedicin ved Universitetet i Oslo. De alvorlige selvmordstanker var forbundet med arbejdsrelaterede problemer hos halvdelen af dyrlægerne. Dobbelt så mange kvinder som mænd rapporterede dette. Læs mere på dyrlæge Helene Seljenes Dalum i et opslag i Dagens Næringsliv.

Vets Bare In Mind, en australsk kalender med nøgne dyrlægestuderende, som sætter fokus på problemet. Foto: Vets Bare In Mind

Bare dyrlæger

Det er ikke første gang problemet dukker op i en undersøgelse af dyrlægernes arbejdsforhold. Tilbage i 2019 poserede 30 australske dyrlægestuderende nøgne i en kalender (Vets Bare In Mind) for at sætte fokus på problemet.
“Som snart kommende dyrlæger og dyreforskere går vi ind i en arbejdsstyrke, hvor selvmordsraten er fire gange højere end landsgennemsnittet,” udtalte Lucy Fuchter, kalenderdirektøren, til The Sun.

Undersøgelser i England og USA peger på samme, kedelige tendens.

Solidt datagrundlag

Knap 2600 har deltaget i den norske undersøgelse, som har en svarprocent på 75. Det giver et solidt datagrundlag. – I vores undersøgelse var andelen med selvmordsfornemmelser og selvmordstanker blandt dyrlæger højere end for nogle andre erhvervsgrupper, siger Dalum.

Dyrlæger er alene udsat for et stort ansvar, og mange oplever at have for lidt praksis under studiet. Det gør det svært for dem at håndtere overgangen til arbejdslivet. Mange oplever også mangel på kollegaer til rådighed til at modtage vejledning og råd.

Ensomhed, arbejdspres, lave lønninger og aflivning af dyr er en del af deres hverdag – hvilket tærer på psyken, udtaler Dalum.

Susan Dawson, formand for Mind Matters Initiative, siger: “Veletableret forskning har vist, at veterinærer på tværs af flere sektorer har en højere risiko for alvorlig psykisk lidelse og selvmord. Der er dog også evidens for, at implementering af mekanismer til at hjælpe dyrlæger med at håndtere arbejdsrelaterede stressfaktorer, samt at reducere barrierer for, at de søger mental sundhedsstøtte, meget vel kan reducere disse risici.