Ny undersøgelse sætter fokus på skader på væddeløbsheste
Katastrofale skader hos fuldblodsheste er en af de største udfordringer for branchen og dens tilhørere. Forskere ved University of Kentuckys (UK) Gluck Equine Research Center i Lexington har for nyligt indledt en stor undersøgelse for at validere tidligere forskning, der tyder på, at det er muligt at opdage specifikke kendetegn, der indikerer en skade, før den bliver karriere- eller livsafgørende.
Læs også: Blogspot: Fra væddeløbshest til distancehest
Projektleder Allen Page, forsker og dyrlæge ved Gluck Center, og projektmedarbejder Emma Adam, ass. professor, fortæller, at slutmålet er at kunne foretage en billig og enkel blodprøve før løb, der skal identificere de heste, der er i risiko for alvorlige skader, så der kan gribes ind, før disse skader opstår.
Tidligere forskning har vist, at de fleste katastrofale skader opstår hos heste med underliggende eller allerede eksisterende sygdomme, hvilket har ført til teorien om, at alvorlige løbs- og træningskader ofte skyldes en ophobning af skader over tid i en grad, der overskrider de ramte vævs helingsevne.
På baggrund af tidligere arbejde med både ryttere og heste, har Page og hans kolleger udviklet en metode til at identificere den underliggende skade ved hjælp af mRNA-ekspressionsanalyse af blodprøver.
Holdet har vist, at heste med alvorlige skader har et betydeligt ændret udtryk for IGF-1, IL1RN og MMP2, sammenlignet med ikke-skadede heste. Forskerne har også for nyligt fundet tre nye mRNA-biomarkører, der er lovende med hensyn til at forudsige skader.
For at validere resultaterne blev der i februar indledt en ny undersøgelse, som vil løbe i 12-16 måneder og bruge 15.000 blodprøver, der er taget før løb på tre baner i det sydlige Californien.
Læs også: Undersøgelse: 52% af militaryhestene havde læsioner fra biddet
Prøver indsamles samtidig med standardprøver før løb, hvilket gør indsamlingen til den store forskningsundersøgelse mere effektiv. I første omgang vil alle prøver blive opbevaret, inden prøverne fra de skadede og udvalgte ikke-skadede heste analyseres, og forskellene mellem de to grupper sammenlignes.
På baggrund af tidligere data og den planlagte indsamling af prøverne forventer forskerholdet, at de vil teste 10-15 alvorligt skadede heste i løbet af undersøgelsen.
Ifølge Allen Page er blodprøven, der ser på de vigtige mRNA-markører, korrekt i 75-80% af tilfædene, når man forsøger at identificere en hest, der vil få en skade. Det endelige mål er at udvikle en brugervenlig og billig blodprøve, der kan hjælpe ejere, trænere, dyrlæger og andre med at træffe fornuftige beslutninger til gavn for hestens velfærd.
“Det er ikke overraskende, at en undersøgelse af denne størrelse er både logistisk krævende og dyr”, fortæller Allen Page.
“At få en så fremragende finansiel og logistisk støtte fra ledere i væddeløbsbranchen viser ikke kun de omfattende konsekvenser af alvorlige skader, men også branchens håb om, at dette projekt vil give en reel løsning på at forebygge skader.”
Kilde: The Horse