Skip to main content

Bliv klogere på konik-hestene, der lever vildt i Høje Gladsaxe

I Høje Gladsaxe Park lever tre ungheste af racen konik vildt. Naturhestene blev sat ud i folden i november, så nu er det muligt at se, hvordan de to brune og en rødlig konikhoppe sørger for at styrke biodiversiteten.
| admin

Ayla Nurkan Gretoft, biolog, og Katja Yamakawa, dyrepasser, giver os i indslaget herunder en grundig beskrivelse af de tre heste, der for nylig blev sat ud i Høje Gladsaxe Park. Her skal de leve vildt og sørge for at styrke biodiversiteten.

Men hvorfor faldt valget på konik-hestene?

Om konik

Konikken (polsk: konik) er lille, semi-vild hest, med oprindelse i Polen. Det polske ord “konik” (flertal: koniki) er diminutiv af “kon”, det polske ord for “hest” (somme tider forveksles ordet med “kuc”, der betyder “pony”). Konik henviser til en bestemt hesterace.

Konikken mentes at være slægtning tarpanen, der er en af de oprindelige hesteracer i Østeuropa, som er blevet blandet med flere polske og russiske heste. Imidlertid modsiger genetiske undersøgelser nu opfattelsen, at konik er en overlevende form af østeuropæisk vildhest, ligesom konikken ikke er tæt forbundet med disse. Konik deler mitokondrielt DNA med mange andre domesticerede hesteacer, og deres Y-kromosomer er næsten identisk.

Kilde: Wikipedia