Skip to main content

Ny film stiller skarpt på det hårde liv som jockey

Hvad gør man, når man ikke længere kan være med i den sport, man elsker mere end alt andet? Det er netop det essentielle spørgsmål i filmen Jockey, hvor en mand står ved afslutningen af sin karriere.
| admin

Filmen Jockey havde premiere den 31. januar 2021 på Sundance Film Festivalen i Utah, USA. I hovedrollen som den aldrende jockey ses Clifton Collins Jr, mens Molly Parker er den rolige og kompetente hestetræner, og Moises Arias spiller Collins søn. Filmen er instrueret af Clint Bentley.

En mand og hans passion
Der er lavet mange film om hestevæddeløb, og nogle af de største som Seabiscuit, Secretariat og Den sorte hingst giver et billede af sportens historie og den passion, der driver både avler, ejere, trænere og jockeyer i en sport, hvor en hov sat forkert kan ende fatalt. Jockey er en anden slags film. Dens fokus ligger på Collins figur. Jockeyen der ved, at han står ved enden af sin karriere, men ikke ved hvordan han skal håndtere det. Håbet er at vinde en sidste titel for hans træner (Parker) med en hest, der helt klart har champion-potentiale. Passionen for sporten kontra det faktum at hans krop er slidt helt ned – og tydeligvis siger fra – er det det store dilemma som jockeyen skal forholde sig til. Tingene kompliceres yderligere, da den unge rytter (Arias) dukker op og påstår, at han er Collins søn.

Professionelle jockeyer deler deres historier
Filmen tager seerne med langt væk fra galopsportens glitter og glamour. Jockeylivet er hårdt, og det er ubarmhjertigt. Det er et forsøg på at holde sin vægt nede på et minimum samtidig med at rytteren skal yde maximalt, hver gang han er på banen. Det er knoglebrud og seneskader fra uheld og fald med heste, og det er det enorme slid, der følger med, når man vælger et professionelt liv inden for hestesporten. En særlig scene fra filmen stiller skarpt på dette, da Collins er med i en støttegruppe for jockeyer. Her er professionelle jockeyer blandet med skuespillerne, og deler ud af deres meget virkelige skader og udfordringer i årenes løb.

Naturbilleder skaber filmens tone
Jockey er filmet i Arizona, og de mange flotte naturoptagelser er med til at sætte en særlig stemning og tone i filmen. På samme måde som man kan se i The Rider, hvor hovedpersonen må erkende, at han ikke kan blive ved med at ride efter et uheld. Efter filmen blev vist på Sundance, har Clifton Collins Jr. modtaget stor ros for sin rolle, og Jockey er lige nu vurderet til 7,4 på Imdb.

Hvor og hvornår filmen kan ses, vides ikke endnu.

Kilde: The Hollywood Reporter

Anmeldelse Youtube