Skip to main content

Cecilie Eriksen har fundet sin nye militaryhest på galopbanen

Hongkong Honcho er en 7-årige fuldblodshest, der har vundet løb, har været solgt i anparter og har fået opkaldt en øl efter sig. Nu er vallakken ved at blive omskolet til militarysporten af Cecilie Eriksen.
| admin

Cecilie Eriksen, en af Danmarks bedste militaryryttere, har fået en ny spændende hest i stalden. Den 7-årige fuldblodsvallak HongKong Honcho blev købt direkte fra Klampenborg Galopbane, hvor han har gået løb i flere år, og er nu under kyndig træning af Cecilie – på vej til at blive omskolet til militaryhest. Indtil videre viser den sorte væddeløber både talent, mod og samarbejdsvilje, og det lover godt for fremtiden.

Hvordan endte Hongkong Honcho hos Cecilie?

”Min søster har længe prikket lidt til mig, fordi hun syntes, vi skulle prøve at omskole en galophest til military. I Danmark er der ikke nogen særlig stor tradition for at omskole tidligere galopheste til military, men man ser det rigtig meget i England og USA.
Ved internationale 5* militarystævner er der ofte flere renracede fuldblodsheste til start. De er modige og udholdende, hvilket er så vigtigt på terrænbanen, og så har de en meget økonomisk galop, altså, de transporterer sig selv lettere, og det betyder, at man ikke skal slide på dem med for meget intervaltræning.”

Cecilie Eriksen prøver Hongkong Honcho på Klampenborg Galopbane. Video: Privat

Rift om fuldblodshestene

Men det at få fat i galophest er umiddelbart ikke så nemt, som det lyder. Hvis de er skadesfri, når de sælges fra banen, er der stor efterspørgsel på dem, og man skal være hurtig – især med en som Hongkong Honcho, der både har højde og godt temperament. Prisen ligger på et sted mellem 10.000 og 30.000 kr., og hestene sælges ofte ubeset.

“Vi havde nogle helt specifikke krav til en fuldblodshest. Den skulle være over 165 cm., den måtte ikke have haft skader, og så skulle det være en vallak med et godt temperament. Heldigvis kommer vores dyrlæge også på Klampenborg Galopbane, og hun kunne derfor fortælle os, at Hongkong Honcho skulle sælges, og han kunne være det, vi ledte efter.”

En hurtig beslutning

”Vi tog ind på Klampenborg Galopbane og prøvede Hongkong Honcho der. Jeg fik lov at ride ham i en lille roundpen, og det foregik i en jockeysadel,” griner Cecilie.
”Vi havde taget en cavaletti med – bare for at se om han overhovedet kunne finde ud af at springe, men den fik vi ikke lov at sætte op. Desuden var der nogen, der ville købe ham ubeset, så vi skulle beslutte os med det samme. Der var ikke engang tid til at få ham igennem dyrlægetjek, men han var så fin at ride, stille og rolig og tog godt imod hjælpen, og så havde han ingen skadeshistorik, så vi tog chancen.”

Efter at Hongkong Honcho kom hjem til Cecilie og hendes familie, blev han tjekket både klinisk og i røntgen, og heldigvis var der ikke noget at komme efter.

https://www.facebook.com/KlampenborgGalopbane/videos/319115405669431/
Hongkong Honcho vinder løb på banen

En galophest er ikke skolet som en ridehest

“I hele forløbet har Honkong Honcho været en særdeles nem hest,” fortæller Cecilie. “Han har i princippet været i gang, siden han var halvandet, så det at blive læsset, kører, stå bundet osv. er så nemt, at det føles som om, han er meget ældre end 7 år. Det er rigtig dejligt.”

Men når man køber en hest fra banen, så følger der nogle andre ting med, fastslår den unge rytter. Der har været noget oprydningsarbejde som mavesår, hove og tænder. De to sidstnævnte ting er ikke vedligeholdt på samme måde, som de nok ville have været ved en 7-årig ridehest, og det har naturligvis kostet lidt at rette op på det.

“Der har også været lidt udfordringer under ridning. Han har eksempelvis været vant til altid at gå samme vej som de andre heste. Det vil sige, han skulle lære, at hestene kom mod ham, og det trykkede han sig ved i starten. Og så har han aldrig været i ridehus før, så det var også lidt af en oplevelse første gang.

Cecilie Eriksen og Hongkong Honcho. Foto: Privat

Målet for Hongkonc Honcho

Cecilie har haft Hongkong Honcho siden november sidste år, og i år skal han bare introduceres til sporten og stille og rolig bygges op fysiologisk og muskelmæssigt. Parret har allerede været til stævne, og det er gået rigtig godt.

”Han er sej og lærenem og kigger ikke på noget, hverken vand eller huller. Det eneste, han har haft lidt svært ved, er at springe ned fra banket,” fortæller Cecilie.

Der vil være flere stævner i 2021, hvis vallakken bliver ved at have ja-hatten på og går til opgaven med mod og lyst.

Næste år vil Cecilie gerne have ham med i nogle små internationale klasser, og håbet er selvfølgelig, at han på sigt kan gå international military.

Cecilie Eriksen og Hongkong Honcho. Foto: CM Photography

Calvin tilbage i sporten

Når man taler om Cecilie Eriksen, må man nødvendigvis også tale om hendes tophest Calvin, der desværre har været ude af sporten en periode på grund af en skade. Men Calvin er heldigvis kommet sig godt og er i fuld træning igen.

Cecillie fortæller, at planen er, at han skal gå et internationalt stævne i slutningen af juli og forhåbentlig NM eller 4*-stævne senere på året.
“Han har aldrig føltes bedre, end han gør nu, så det bliver så spændende,” slutter Cecilie.

Se også vores serie med Cecilie Eriksen i videoarkivet

Hong Kong Honchos galopkarriere

Da Hongkong Honcho (e. Cacique) aktiv i galopsporten, var det muligt at købe anpart i ham. Der var 300 anparter til salg i 2020, og den samlede præmiesum som HongKong Honcho ville indløbe i en fastsat periode, tilfaldt syndikatet og blev fordelt til anpartshaverne ved periodens udløb. På Klampenborgs hjemmeside blev vallakken beskrevet således:

Hongkong Honcho er en 6-årig vallak, der i karrierens 24 starter har vundet 3 løb, har 3 andenpladser og to tredjepladser og tjent 210.215 kr. Hongkong Honcho er det, man betegner som en stayer. Det betyder, at han er bedst på lange distancer, som normalt er mellem 1800 m. og 2800 m. Med en flot sæson og sejr på Derbydagen i 2019, vil vi i 2020 gå en sæson i møde med spænding.
Øllen opkaldt efter Hongkong Honcho bliver brygget hos Alefarm Brewing.