Skip to main content

Sådan navngives islandske heste

Den islandske hest navngives efter nogle helt særlige regler. Læs her hvordan reglerne blev til, og hvilke forholdsregler du skal tage, når du navngiver den islandske hest.
| admin

I dag kan et renracet islandsk føl ikke registreres som Lexus, Harry Potter, Amanadiel eller Aragorn. Panther, Starbreeze, Enduresalukka, Litli prins Charming, D’artagnan, Deijanira, Bodhie, Bahia Azrael Heidewitzka, Hagrid, Houdinin og Hymnodia duer heller ikke.


Ovenstående eksempler er et lille udvalg af de omkring 1000 navneforslag fra avlere, som er blevet afvist af Navnegruppen i FEIF på baggrund af reglerne for, hvordan en islandsk hest skal navngives.

Men der har ikke altid været klare regler for, hvad du må kalde din islandske hest på dens hestepas.

Gennem næsten 20 år har Kristín Halldórsdóttir været kvinden bag en omfattende registrering af og oprydning i islandske hestenavne. I dag er hun desuden med i FEIF´s navnegruppe, som tager stilling til, om nye forslag til hestnavne kan godkendes.

Hendes grundige indsats er medvirkende til, at der i 2017/18 blev skabt de navneregler, som skal sikre traditionen bag navngivning af islandske heste.

Regler for navngivning af en islandsk hest

  • De navne, der er registreret i WorldFengur, skal være på islandsk og i overensstemmelse med    islandsk grammatik og stavning.
  • Navnet skal være maskulint for en hingst/vallak og feminint for en hoppe, Intetkøn-navne og navne, der kun består af initialer, er ikke tilladt.
  • Navne, der har en vulgær eller anstødelig betydning, navne, der betragtes som dårlig smag, eller navne, der kan være stødende for religiøse, politiske eller etniske grupper, er ikke tilladt.
  • Der skal bruges en præposition eller grammatisk ækvivalent til ordet “fra” på modersmålet; den islandske præposition „frá“ og „fra“ accepteres også.Kilde: feif.org

Læs også: 25 medaljer til Danmark ved NM for islandske heste

Hvordan blev navnereglerne for islandske heste til?

Det begyndte med nogle interne arbejdsregler, som Kristín tog udgangspunkt i, når folk sendte spørgsmål om nye navne. Dengang gik navngivning af og til lidt galt hos avlerne.

Nogle gange fik hopper hingstenavne – altså navne i hankøn, andre gange slog avleren bare op i en ordbog og fandt et ord, som var intetkøn, og besluttede brugte det som et hestenavn. Men vi skal kunne høre på navnet, om det er en hoppe eller vallak/hingst.

Kristín har fortalt denne historie mange gange, for den var med til at sætte gang i navnereglerne: En dag fik hun et forslag fra Tyskland. En avler ville kalde sin hest ”Kiss me in the Morning.” De havde haft store heste og fik et islandsk føl, som altså skulle hedde det. Kristín tog forslaget op med Marlise Grimm, der var avlsleder i FEIF. Hun mente også, at de skulle gøre reglerne for navngivning mere klare for at undgå flere eksempler som ”Kiss me in the Morning.”Marlise foreslog FEIF-landenes avlsledere under deres møde i 2016, at der skulle udformes regler. De blev næsten alle begejstrede for idéen. Efterfølgende lavede Þorvaldur Kristjánsson, som dengang var avlsleder for Island, en navnegruppe, som udarbejdede regler for, hvordan der skal navngives fremadrettet.

De blev implementeret første gang i The FEIF-Rule Book 1.04.2017. Derfor kan du kan finde heste fra før 2017 registreret med navne som fx Harry Potter eller Lexus i WorldFengur. Men får du et føl i år, kan du ikke længere bruge de navne.

Særlige tendenser omkring navngivning lige nu

Dét at vælge det helt rigtige navn til årets føl bliver en personlig og vigtig ting for mange avlere. Avlerne har vidt forskellig smag og præferencer, men heste opkaldes i stigende grad efter familiemedlemmer, figurer i bøger eller film. Vi ser også flere og flere person-dobbeltnavne som Helga Hrönn eller  Jón Bjarni. Nogle gange bliver avlerne sure, når det afvises, at de må registrere deres hest som Tom Cruise eller noget andet. I princippet kan hesten jo hedde et helt almindeligt navn som Kóngur på sit hestepas og i WorldFengur, og i hverdagen kan man kalde den hvad som helst.

Reglerne har ikke været ændret siden 2018, men der er kommet en liste med afviste navne til, så man selv kan tjekke, om navnet er godkendt eller afvist. Der samles stadig erfaringer og om kort tid er der et møde i Malmø, hvor det bl.a. skal drøftes, om der måske skal ændres noget i reglerne.

Hvordan bliver et nyt navn godkendt?

I WorldFengur kan du ikke umiddelbart få din hest registreret med et navn, som ikke er på listen. Når en avler ønsker at navngive sit føl et navn, der ikke står som godkendt i WorldFengur, sender registratoren fra det pågældende land forslaget til Kristín. Hun sender det også til sine kollegaer i navnegruppen, så de tager beslutningen sammen. Hvis forslaget f.eks er et islandsk ord, som de kan acceptere, tilføjes det i WorldFengur, oversættes det til de tre sprog og skriver tilbage til registratoren, at det nu er på listen. Hvis navnet afvises, kommer det på listen med afviste navne. Vi afviser, når det ikke er i en islandsk ordbog, eller det er et intetkønsord.
Men der er også en tradition at tage hensyn til. For eksempel er der 284 heste, der hedder Djásn, som betyder en værdifuld ting. Det er altid hopper, der bliver navgivet Djásn.

Fakta:

Reglerne for navne til islandske heste er ikke ændret, siden de blev vedtaget i 2018.

I dag er der ca. 10.000 godkendte navne i WorldFengur, og databasen udvides næsten dagligt med de nye forslag fra avlere, der bliver godkendt af FEIF´s navnegruppe. Alle de godkendte navnes betydning er forklaret på tre sprog i WorldFengur. Mange af dem har en lydfil tilknyttet med korrekt islandsk udtale. Der er dog ikke tilføjet lydfiler efter 2011.

Hvad er WorldFengur

  • WorldFengur er en omfattende database, der rummer data på 523.000 registrerede, islandske heste (afdøde såvel som nulevende) fra hele verden. Hver år registreres 13.-14.000 nye heste (årets føl) ind i databasen fra de forskellige FEIF-lande, der foretager et stort arbejde med at registrere landets føl.
  • Alle medlemmer af Dansk Islandshesteforening har gratis adgang til databasen.

Hvilke navne er mest populære?

I 2019 undersøgte Kristín, hvilke hestenavne der var mest populære i databasen.
I HELE WorldFengur – altså blandt nulevende og afdøde heste, var det blandt hannerne: Stormur, Máni og Draumur. Og hopperne: Freyja, Saga og Lukka.

I Danmark var de mest populære: Saga, Freyja, Björg, Ari, Kóngur og Máni.
I 2019 var der i øvrigt kun 30 navne, som bæres af mere end 1000 heste.

Afviste navne

Siden 2016 er 1006 navne blevet afvist af FEIF-navnegruppen, og listerne bliver tilpasset hele tiden. Du kan se de afviste navne og datoen for afvisningen på WorldFengur.

Kilde: Töelt