Skip to main content

Sikkerhed: Omgang med hesten i stalden

Er du nogensinde blevet trådt over tæerne af en hest? Eller har du oplevet den voldsomhed en hest pludselig kan trække sig bagud med, når den står bundet, så grime eller tov springer og hesten er løs? Hvis du har redet en del år, kan du helt sikkert svare ja til begge spørgsmål, og ved hvor vigtigt det er at tænke sikkerhed ind i den daglige omgang med hesten i stalden. Med udgangspunkt i Jan Ladewigs bog ’Sikkerhed for hest og rytter – tryg i stalden, på folden og under ridning’, ser vi nærmere på, hvordan man bedst muligt kan sikre sig mod ovenstående, og dermed undgå blå tæer og grimeskader.
| admin

Undgå at blive trådt på
Når vi arbejder med hestene i det daglige, indebærer det også omgangen med hestene i stalden. Vi skal have hestene ud fra boks, vi skal binde dem op, vi skal strigle dem, vaske dem, sadle op og af og meget, meget mere. Desto mere velopdragen og rutineret hesten er, desto mere sikkert er det. Men selv om vi er vant til at omgås hestene i timevis på daglig basis, så er der stadig nogle helt elementære sikkerhedsforanstaltninger, der er værd at genopfriske. Bare når vi trækker med hesten på staldgangen, kan vi blive trådt i hælen, over tæerne, eller hesten kan rive sig løs, hvis vi kun har fat i grimen. Jan Ladewig har følgende gode råd til at føre hesten så sikkert som muligt:

”Den sikreste måde at føre en hest er at holde i træktov eller tøjler. Du skal holde om dem med din højrehånd cirka 10 cm fra hestens hoved. Den fri ende skal du holde med din venstre hånd. Hvis hesten drejer hovedet væk, så du mister grebet med højre hånd, kan du stadig holde den med din venstre hånd. Du får med andre ord en chance nummer to. Du skal gå på siden af hesten, cirka halvvejs mellem dens hoved og skulder. Desuden skal du gå cirka en armslængde fra den, så den ikke går ind i dig, og så du nemmere kan holde øje med den.”

Videoen viser, hvordan man sikkert fører en hest

De fleste ryttere lærer at føre hesten fra dens venstre side. Det er imidlertid en god ide af og til at træne den i at blive ført fra den højre side også. En hest bør nemlig kunne føres fra begge sider, så man kan føre to heste samtidig, hvis det er nødvendigt.

“Men vigtigst af alt: Du må aldrig vikle træktov eller tøjler rundt om din hånd eller arm. Du må kun holde på dem, så du øjeblikkelig kan give slip, hvis hesten skulle stikke af.”

Bind hesten sikkert op
En vigtig del af omgangen med hesten betyder, at hesten skal stå bundet. Det kan give udfordringer, hvis hesten for eksempel bliver bange og trækker sig bagud i tovene. Gode tips til at undgå, at hesten river sig løs og i værste fald vælter bagover, er:

  • Bind hesten op i et elastisk grimeskaft, der giver sig, når hesten protesterer mod trykket fra grimen,
  • Bind hesten op imellem to stolper eller bokse. Når den trækker bagud, giver rebene mere efter.
  • Brug tove med panikhager. Hagen udløses, hvis hesten trækker mere normalt.

Man kan selvfølgelig også binde træktovet fat til stolpen/boksen med en sikkerhedsknude. Det vil sige en knude, der er let at løsne, selvom hesten har trukket den stram. På billederne nedenunder kan du se, hvordan du binder en sikkerhedsknude, pas dog ikke at have fingrene inden i ’knuden, mens du binder hesten fast. Hvis den pludselig trækker til, så kan din finger blive klemt.

NB! Bind kun din hest til faste ting, så som en stolpe der ligger fast, en solid ring i muren, en pæl eller en pæl der står solidt i jorden. Bind aldrig hesten til ’lette og løse’ ting som en trillebør, havemøbler eller lignende.

 

Om Jan Ladewig
I forbindelse med udgivelsen af Jan Ladewigs bog Sikkerhed For hest og rytter – tryg i stalden, på folden og under ridning, sætter vi fokus på en række dagligdagssituationer med heste, der kan udgøre en sikkerhedsrisiko. Jan Ladewig er professor i husdyrsadfærd og -velfærd på Købehavns Universitet. Siden 2007 har han været æresmedlem af The International Society of Equitation Science. Du kan læse og lære meget mere om sikkerheden for heste og ryttere i Ladewigs bog, der kan købes i alle landets boghandlere, diverse netboghandlere og på
www.shop-egolibris.dk