Skip to main content

Sophies far forgreb sig på rideskolens staldpiger

En populær rideskole med en karismatisk ridelærer, der begår et utal af overgreb på staldpigerne – og alligevel bliver taget imod med åbne arme i hestebranchen, fordi man er overbevist om, at han er uskyldig. Det lyder som tragisk fiktion, men desværre var det realiteten på en svensk rideskole tilbage i 90’erne.
| admin

Eneby gård uden for Stockholm var det rene idyl i 80’erne – en gård med en masse dyreliv, op mod 100 heste og en utrolig populær rideskole med en karismatisk ridelærer, som var kendt for at være dygtig til at få sine elever til at præstere. Populariteten fortsatte ind i 90’erne, men under overfladen lurede den barske sandhed. Pludselig begyndte anklager om overgreb af den dygtige ridelærer, Jerry Jahn, nemlig at vælte ind fra de unge staldpiger, og disse anklager førte i 1991 til en dom på to år for sexovergreb.

Men her slutter sagen ikke. Langt fra. Både under og efter afsoningen blev der hos mange sået tvivl om, hvorvidt Jahn rent faktisk var skyldig i overgrebene. Mange var overbeviste om, at pigerne anklagede ham for overgreb, fordi de ikke fik lov til at ride på de bedste heste, og den svenske tv-station SVT fulgte efter med en dokumentar om sagen, som fastholdt, at Jahn havde været uskyldigt dømt. Den karismatiske ridelærer vendte derfor naturligt tilbage til sit virke efter afsoningen, og hestebranchen modtog ham med åbne arme.

“Far er på arbejde”

Men bag lukkede døre fortsatte psykisk og fysisk vold på familien. I bogen “Fars pige på hestegården”, som netop er udgivet på dansk lydbog, fortæller datteren Sophie Jahn sin personlige beretning om at vokse op på den berygtede hestegård, som faren fik forvandlet fra en anerkendt rideskole til et sandt mareridt for familie såvel som rideskolepigerne.

Læs også: Overgreb på et ridecenter – ny dramaserie på tv

”Jeg vidste ikke, at min far var i fængsel. Min mor sagde, at han var på arbejde,” fortalte Sophie, da hun i går morges gæstede Go’ Morgen Danmark. Sophie var ganske lille, da sagen om hendes far i første gang rullede, og hun var derfor ikke bevidst om, hvad der egentlig foregik. Men da hendes far blev løsladt før tid, og han kom tilbage til livet på gården, gik der ikke lang tid, før Sophie selv fik farens problematiske adfærd at mærke.

Bange for faren

“Vi var konstant eksponeret for negativitet,” fortæller hun og uddyber med flere eksempler på, hvordan hendes far udsatte hende og søsteren for grænseoverskridende adfærd. F.eks. kunne han finde på at vække dem midt om natten og tvinge dem ud for at ride svære øvelser på de unge heste, som ikke var tilredet, hvilket skabte nogle meget farlige situationer. Men som Sophie fortalte i Go’ Morgen Danmark: ”Jeg var mere bange for min far end for hestene”.

Sophies mor gjorde ikke synderligt for at forhindre de fysiske og psykiske overgreb, som hendes mand foretog sig på døtrene, men Sophie bærer ikke nag. ”Min mor var kun 14, da hun mødte min far, så hun var selv et offer for min far. Jeg var meget bekymret for hende,” fortæller Sophie, som også med egne øjne bevidnede, at hendes far havde en staldpige med i soveværelset, da hendes mor ikke var hjemme.

Kidnappet fra skole

Tvivlen om Jerry Jahns skyld eller uskyld forblev blandt det svenske folk helt frem til hans død i 2018, men spørger man Sophie Jahn, er der absolut ingen tvivl. ”Min far kidnappede mig og min søster fra skole, da min søster gik til politiet. Han tvang hende til at trække det tilbage,” fortæller hun.

Du kan lige nu høre hele Sophie Jahns personlige fortælling som “Fars pige på hestegården” helt eksklusivt på lydbogstjenesten Mofibo.