Skip to main content

Stald Magic – det begyndte med et lån på 5000 kr.

Mia Lee stiftede Stald Magic for 20 år siden. Stedet har specialiseret sig i træning af unge ryttere samt køb og salg af ponyer og heste. For nylig solgte de en pony til toprytteren Semmieke Rothenbergers elev.
| admin

Lidt uden for Ikast ligger Stald Magic – det store sted med plads til 60 heste bliver drevet af stifteren Mia Lee – og til daglig får hun hjælp af Belinda Elmholt Jeppesen, der har været ansat som rytter og underviser siden 2015.
Duoen har netop solgt ponyen Strutze’s Masterpiece til den tidligere Europamester Semmieke Rothenbergers elev.

– De har købt ponyen via video – corona gør, at vi må handle på en anden måde. Semmieke kontaktede mig i forbindelse med ponyen, fortæller Mia.

– Vi optog en enkelt video, hvor en niårig pige red Masterpiece, fordi det var en niårig pige, der skulle købe den. Vi kender ponyen, så det handler også meget om tillid, når vi sælger på denne måde. Vi kunne stå inde for, at den kunne gå med en niårig, siger Belinda.

https://www.instagram.com/p/CM83jPbhVnA/?utm_source=ig_web_copy_link

Masterpiece er bare én ud af mange, der via Stald Magic har fået en ny rytter. Men hvad er hemmeligheden bag så mange succesfulde match mellem hest og rytter?

– Vi gør meget ud af, at det er det rigtige match, når en rytter kommer og prøver en pony. Vi prioterer den gode ridetur højt, og vi elsker kvalitet, hvor kapaciteten ikke skal være en begrænsning.

Belinda med en af sine elever

I og med at vi selv hele tiden er med til de store stævner, bliver vi hele tiden holdt skarpe på, hvad der skal til for at være med helt fremme, fortæller Mia og uddyber:

– I forhold til salget er det vigtig for mig at have en god dialog med folk om, hvad deres drømme og ambitioner er. 

Når jeg kender det, kan jeg sammen med budgettet finde frem til hvilken pony, der er bedst for den enkelte rytter. Budgettet spiller selvfølgelig en vigtig rolle, men når man kender lidt til rytteren og familien, er der mange måder fat få drømmene til at lykkedes, selv om budgettet ikke er det største. 

Og her synes jeg, det er vigtigt, at folk rådfører sig med deres daglige ridelærer, da det er dem, der bedst ved, hvad rytterens styrker og svagheder er. 
Jeg er derfor også sikker på, at meget at vores hest/ponyers succes kommer af vores gode samarbejde med trænerne. Det er hele teamet omkring ekvipagen, der skal virke. En god hest/pony kan ikke stå alene.

Familieprojekt fik vokseværk

Udover at være en salgsstald, så er Stald Magic også stedet, hvor nogle af landets bedste unge dressurryttere træner – Mia har flere år haft flere ryttere med til EM. Bl.a. andet havde hun topresultater med Sophia Obel og Nathalie Thomassen til EM i 2020.

Sophia Obel og Nathalie Thomassen

Mia Lee har dog ikke skabt sin forretning ”over night”.

– Stald Magic er faktisk 20 år gammel.

Det startede med, at jeg lånte 5000 kroner af min mormor. Jeg var færdig med folkeskolen, og jeg havde ikke noget at lave. Jeg købte kategori 2-ponyen Sunshine via DBA. Jeg havde den i to måneder, før jeg solgte den for 15000 kroner, så dette var en ret god fortjeneste. Jeg har altid haft fantastisk opbakning fra min familie.

Jeg kan huske, at vi skulle på ferie i Holland, og jeg fik lov til at få en trailer spændt bag på bilen. Jeg faldt over en hest dernede, og pludselig havde vi altså købt den og tog den med hjem. Jeg solgte den for 45000 – derefter købte jeg to. Og efter gymnasiet havde jeg 17 heste, husker Mia.

Det startede som et familieprojekt. Min mor bor stadig her på gården med mig, men mine brødre har gået andre veje. De var en stor del af det hele i mange år.

Mia Lee

– Nu har jeg i stedet rigtig gode ansatte, der hjælper mig. De har alle meget æren af, at det går godt, ligesom min mand også har. Jeg ville være noget uden nogen af dem, fastslår Mia.

Én af de uundværlige personer er Belinda. Hun supplerer nemlig Mia på bedste vis.

– Mia ejer ikke evnen til at se begrænsninger. Hun har et drive, og der er ikke noget, som ikke kan lade sig at gøre. Det er ekstremt inspirerende.
Jeg kommer ind med struktur, så matchet er bare perfekt.

Både Mia og Belinda underviser de talentfulde ekvipager, der er en del af Stald Magic.

– Vi forsøger at være i konstant udvikling som trænere. Vi er modtagelige over for læring. Jeg kan sagtens lære af en, der er yngre end mig.

Vi tør at diskutere indbyrdes, hvis vi er uenige. Man skal bare kunne argumentere, forklarer Belinda om årsagen til deres elevers mange topresultater på banen.

Og Mia er enig:

– Vi sætter en ære i, at vores ryttere lærer at ride, og det skal de være de bedste til. Det, at vinde, er en bonus, men ikke vores fokus i hverdagen.

Vores kombination af salgsstald og undervisning gør, at rytterne har alle muligheder for at udvikle sig. De kan ride lige så mange heste, de har lyst til. De får en masse forskellige udfordringer de skal løse, og de lærer noget hver gang. Det, at vi nu har så mange, der rider så godt, gør også, at de hele tiden har nogen at se op til og spejle sig i.

Man må gerne fejle

Selv om Magic-rytterne deltager i de største mesterskaber, så er det vigtigt for Mia og Belinda at skabe et rum, hvor der er plads til at begå fejl – og endnu vigtigere, at der er plads til at grine og være sig selv.

Magic-rytterne forstår at præstere, når det gælder til stævnerne

– Vi har et helt unikt sted. Mias dør står altid åben, og det skaber et godt fælleskab. Det er ikke et sted, hvor der er koldt på toppen.

Vi vil have et træningsmiljø, hvor de tør at fejle. Det har været helt bevidst, at vi ville skabe det her koncept, og det er heldigvis lykkedes.

 Belinda Elmholt Jeppesen

– Vores elever overnatter her, når de har ferie. I går havde vi også en session med en mentaltræner – fokus var på den gode energi imellem hinanden. Vi gør meget for at skabe fællesskabet. Vi vil gerne lære pigerne, at det ikke kun handler om ridning. Det handler om helheden. Mange falder fra, fordi det bliver for ensomt og resultatorienteret.

Man bliver en bedre rytter af at være en hel rytter – ikke kun de 45 minutter, man træner på banen, siger Belinda.

Og Mia har stadig en kæmpe lyst til at gøre sine elever bedre, selv om hun har været over 20 år i branchen.

– Mit hjerte hamrer bare løs, når mine piger rider ind på banen. Det giver stadig hjertebanken og et adrenalinkick.